Tunnetko olevasi onnellinen vain ollessasi parisuhteessa?

woman in white hijab sitting on chair
Kuva: The Paris Photographer

Parisuhde on parhaimmillaan onnellisuuden lähde ja voimavara elämässä. Arkea on ihanaa jakaa puolison kanssa, jos välittäminen on molemminpuolista ja aitoa. Myös lapsiarjen keskellä selviytyminen on huomattavasti helpompaa, kun taakkaa voi jakaa toisen kanssa. Kaikki eivät kuitenkaan elä parisuhteessa. Toisia tämä ei häiritse lainkaan, mutta jotkut kokevat, että eivät kykene olemaan täysin onnellisia, jos viereltä puuttuu elämänkumppani. Kumpaan ryhmään sinä kuulut?

Moni läpi elämän onnellisessa parisuhteessa elänyt kertoo, että oli alkuvaiheessa pienestä kiinni, tapasiko lainkaan omaa puolisoa. Jos ei olisi esimerkiksi päättänyt lähteä tiettyyn paikkaan tiettyyn aikaan, elämän tärkein tapaaminen olisi saattanut jäädä kokonaan tapahtumatta.

Kaikkien kohdalla asiat eivät ole loksahtaneet kohdalleen näin mutkattomasti. Moni on metsästänyt parisuhdetta hyvin pitkään, ennen kuin lopulta kohdalle on osunut oikealta tuntuva ihminen. Nettitreffeillä ja muilla sokkotreffeillä on saatettu käydä lukuisia kertoja, joskus jopa vuosien ajan, ennen kuin törmää henkilöön, jonka kanssa voi kuvitella jakavansa arkea. Kaikille näin ei kuitenkaan käy.

Erityisesti jos kumppanin löytäminen tuntuu olevan kiven alla, on sääli ajatella, että kaikkina niinä vuosina, joiden aikana etsii kumppania, ei voisi kokea olevansa täysin onnellinen. Jos mielen perukoilla on jatkuvasti ajatus, että elämä on epätäydellistä, koska rinnalla ei ole kumppania, jää paljosta paitsi.

Parisuhteen kestosta ei koskaan voi olla sataprosenttisen varma

Vaikka kumppanin onnistuikin löytämään, ei ole mitään takeita siitä, tuleeko tämän henkilön kanssa pysymään yhdessä läpi elämän. Ero saattaa tulla monista syistä. Pahimmillaan sairaus voi viedä kumppanin ennenaikaisesti. Tällöin ihminen on jälleen yksin. Jos automaattinen ajatus silloin on, että ei ole onnellinen, koska ei enää ole parisuhteessa, tällöin voi alitajuisesti estää itseään oivaltamasta, että myös sinkkuna voi olla onnellinen.

Moni kertoo kokeneensa tietynlaisen valaistumisen tunteen ymmärtäessään, että oma onnellisuus ei lopulta ole kiinni siitä, onko parisuhteessa vai ei. Kun kykenee tuntemaan olonsa onnelliseksi myös yksin ollessaan, mahdollinen uusi ihmissuhdekin on tällöin usein paljon tasapainoisemmalla pohjalla, kun ei ole tunnetta, että toisesta on pidettävä kiinni kynsin hampain.

On suuri voimavara kyetä kokemaan itsensä onnelliseksi myös ilman parisuhdetta

Jos kykenee tuntemaan itsensä onnelliseksi riippumatta siitä, onko parisuhteessa vaiko ei, tällöin on paljon konkreettisemmassa mielessä “oman onnensa seppä” kuin tilanteessa, jossa parisuhdetta pitää onnellisuuden mittarina. Vaikka aiemmin olisi ajatellut onnen riippuvan parisuhdestatuksesta, tästä ajattelutavasta on mahdollista opetella eroon.

Onko sinulla tunne, että onnellisuus edellyttää parisuhdetta, vai pystytkö kokemaan onnellisuuden tunteita myös yksin ollessasi?

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.