Näin toimit oikein, kun lapselle sattuu hammasvamma

Kuva: Unsplash / Garrett Jackson

Talvipuuhien parissa on hauska viettää aikaa, mutta toisinaan lapselle sattuu vahinkoja ja purukalustokin voi olla koetuksella. Niin luistellessa kuin pulkkamäessä voi sattua hankaliinkin hammasvammoihin johtavia kolhuja.

Talvikuukaudet ovat liikkumisen ja sitä kautta myös lasten hammasvammojen sesonkia. Tutkimusten mukaan pysyvien hampaiden vammoja sattuu joka neljännelle kouluikäiselle lapselle ja pojille jonkin verran useammin kuin tytöille, kertoo lääkärikeskus Mehiläinen.

”Tapaturmia sattuu lapsille talven riennoissa usein ja niihin liittyy myös suun ja hampaiden vammoja. Hampaan voi talvella kolauttaa kaatuessa jäähän tai siihen voi pelatessa osua esimerkiksi jääkiekko tai maila. Suurin osa vammoista kohdistuu keskimmäiseen yläetuhampaaseen”, Lasten Mehiläisen erikoishammaslääkäri Tarja Siltanen sanoo.

Hammas voi tapaturman seurauksena tärähtää, murtua tai katketa. Myös hampaan siirtyminen paikaltaan tai huonoimmassa tapauksessa koko pysyvän hampaan irtoaminen ovat mahdollisia.

”Hammasvamman sattuessa on aina syytä hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle, jotta asianmukainen hoito ja seuranta saadaan käynnistettyä, näin myös hampaan pitkäaikaisennuste paranee”, Siltanen muistuttaa.

Näin toimit oikein

Niin vanhempien kuin muiden lasten kanssa tekemisissä olevien on tärkeää tietää, miten toimia lasten akuuteissa hammasvammatilanteissa. Kun lapsi satuttaa suunsa tai hampaansa, on hyvä ensimmäisenä tarkistaa, että mikään lapsen pysyvistä hampaista ei ole irronnut.

”Pysyvän hampaan irtoaminen on sellainen hammasvamma, jossa ihan oikeasti on kiire. Mikäli pysyvä hammas irtoaa, se tulee asettaa takaisin omaan kuoppaansa mahdollisimman pian”, Lasten Mehiläisen erikoishammaslääkäri Elisa Ronkainen painottaa.

”Tämän voi tehdä kuka vaan, vaikka opettaja, valmentaja tai lapsen vanhempi. Mikäli hammasta ei saada heti takaisin kuoppaansa, tulee se säilyttää kosteana, esimerkiksi maidossa, matkalla hammaslääkäriin. Maitohammasta ei laiteta takaisin paikoilleen”, hän jatkaa.

Ronkainen muistuttaa myös, että hammasvamma voi olla osa laajempaa vammakokonaisuutta, johon saattaa kuulua kasvojen luiden murtumia tai muita pään alueen vammoja, jotka vaativat kiireellistä hoitoa. Nämä vammat on arvioitava aina tapauskohtaisesti.

Hammaslääkärien vinkit hammastapaturmatilanteisiin:

  • Tarkista, että mikään pysyvistä hampaista ei ole irronnut. Mikäli hammas on irronnut, etsi hammas pikaisesti ja laita takaisin paikoilleen. Vie tämän jälkeen lapsi hammaslääkäriin niin pian kuin mahdollista.
  • Mikäli pysyvän hampaan takaisin asettaminen ei onnistu, säilytä se kosteana esimerkiksi maidossa.
  • Hakeudu aina hammasvamman sattuessa hammaslääkärin vastaanotolle, jotta asianmukainen dokumentointi ja seuranta saadaan järjestettyä.

Suun hoitaminen on tärkeää yleisen terveyden kannalta. Lapsillekin on hyvä opettaa pienestä pitäen, miten suusta pidetään huolta, sillä kuten Ruuhkavuodet kertoi aiemmin, sairas suu sairastuttaa. Ruuhkavuodet on kertonut aiemmin myös siitä, että lapsen hammaspesussa ei pidä mennä siitä, missä aita on matalin. Hammaslääkäriliiton Avaa suu -sivustolla on tarjolla tietoa, testejä ja tietoiskuvideoita suunterveydestä, mistä voi olla apua vanhemmille.

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.