Varmista, että nuori tietää nikotiinipussien terveyshaitat!

Kuva: Pexels/Karolina Grabowska

Tupakoinnin terveyshaitoista on puhuttu vuosikausia ja nuorten keskuudessa tupakointi onkin vähentynyt. Nuoret ovat siirtyneet sähkötupakointiin, jonka haitoista on herätelty myös keskustelua. Suosiotaan ovat kasvattaneet myös nikotiinipussit, mutta moni käyttäjä ei tunne niiden terveyshaittoja.

Nikotiinipussien käyttäminen on Suomessa jo ohittanut nuuskan tai nikotiinipitoisten sähkösavukkeiden suosion, osoittaa Haleon Finlandin teettämä kyselytutkimus. Haleon on monien suosittujen tuotemerkkien, kuten Sensodynen, Panadolin ja Otrivinin, taustalla oleva yritys.

Nikotiinipusseja käyttää 70 prosenttia niistä suomalaisista, jotka käyttävät savuttomia nikotiinituotteita tai sähkösavukkeita päivittäin tai lähes päivittäin. 46 prosenttia tutkimuksen vastaajista käyttää nuuskaa ja 21 prosenttia nikotiinipitoisia sähkösavukkeita. Iso osa vastaajista kertoi käyttävänsä monia eri nikotiinituotteita.

Tuotteiden suosio on kuitenkin huono uutinen kansanterveydelle: nikotiini on voimakasta riippuvuutta aiheuttava aine, jolla on monia haitallisia terveysvaikutuksia. Haittavaikutuksiin lukeutuvat muun muassa fyysiset vieroitusoireet, kuten keskittymisvaikeudet ja unettomuus, jotka haittaavat arjen sujumista.

Nikotiini myös altistaa rytmihäiriöille ja tyypin 2 diabetekselle. Lapsille ja nuorille nikotiinin käyttö aiheuttaa pysyviä muutoksia aivojen rakenteessa ja toiminnassa, mikä saa aikaan pitkäkestoista tarkkaavaisuuden vajetta ja altistaa muun muassa ahdistus- ja masennusoireille.

Nuoret käyttävät tuotteita stressin purkuun

Vaikka nikotiiniin liittyy lukuisia terveyshaittoja, uskoo joka viides suomalainen nikotiinituotteiden käyttäjä, etteivät nikotiinipussit, nuuska ja sähkösavukkeet ole lainkaan epäterveellisiä tai vain vähän haitallisia terveydelle. Lisäksi osa nikotiinin käyttäjistä kokee nikotiinituotteet keinona lieventää muita terveysongelmia, kuten stressiä.

Haleonin mukaan varsinkin nuoret sanoivat käyttävänsä nikotiinituotteita keinona rentoutumiseen ja stressin purkuun. Suurin osa tutkimuksen 18–25-vuotiaista vastaajista oli alkanut käyttää nikotiinituotteita uteliaisuudesta tai ystävien vaikutuksesta.

”Nikotiinin terveyshaittoja ei useinkaan tiedetä tai niistä ei välitetä. Tulosten perusteella näyttää, että Suomessa on selkeä tarve lisätä tietoisuutta savuttomien tupakka- ja nikotiinituotteiden terveysriskeistä”, Hengitysliiton terveyden edistämisen päällikkö Jenni Tuomela kertoo.

”Nikotiini on saantitavasta riippumatta haitallista, ja sen käytöstä pitää päästä eroon. Tukea lopettamiseen on saatavilla terveydenhuollosta sekä esimerkiksi Hengitysliiton maksuttomasta Stumppi-neuvonnasta”, hän lisää.

Nikotiinituotteiden nikotiinipitoisuudet ovat usein suuria

Kyselyyn osallistui Suomessa yhteensä 506 vastaajaa, jotka kaikki käyttävät nuuskaa, nikotiinipusseja tai sähkösavukkeita päivittäin tai lähes päivittäin. Noin puolet tutkimukseen vastaajista (46%) ilmoitti alkaneensa käyttää nikotiinipusseja, nuuskaa tai sähkösavukkeita korvatakseen niillä tupakan. Lisäksi selkeä enemmistö (75 %) haluaisi lopettaa kaikkien nikotiinituotteiden käytön.

Nikotiinituotteet sisältävät kuitenkin usein suuria nikotiinipitoisuuksia, mikä vahvistaa riippuvuutta ja tekee käytön lopettamisesta vaikeaa. Tuomela toteaakin, että tupakoinnin ja nikotiinin käytön lopettamiseen on tärkeää saada ohjausta ja tukea.

”Savuttomat tupakka- ja nikotiinituotteet sekä nikotiinikorvaushoito menevät valitettavan usein käyttäjillä sekaisin. Jos nikotiinikorvaushoito on tarpeen, on tärkeä varmistaa, että käyttää tutkittuja ja nimenomaan lopettamiseen suunniteltuja lääkehoitovalmisteita. Nekin on tarkoitettu käytettäväksi vain määräajaksi lopettamisen tukena. Savuttomat tupakka- ja nikotiinituotteet eivät sovellu lopettamiseen, vaan ne ylläpitävät riippuvuutta”, Tuomela muistuttaa.

Nuoren kanssa on hyvä keskustella eri nikotiinituotteiden haitoista. Jos nuori käyttää nikotiinituotteita ja haluaisi päästä niistä eroon, voi Hengitysliiton maksuttoman Stumppi-neuvontapalvelun kautta saada yksilöllistä tukea ja ohjausta nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)