Tiesitkö? Näin etuusmuutokset voivat vaikuttaa elatustukeen

two Euro banknotes
Kuva: Christian Dubovan

Huhtikuun alussa tulee voimaan muutoksia sekä leikkauksia sosiaaliturvaan. Ruuhkavuodet kertoi aiemmin, minkälaisia muutoksia työttömyysturvaan ja asumistuen määrään on tulossa.

Työttömyystuesta 1. huhtikuuta alkaen poistuvat lapsikorotukset voivat vaikuttaa elatusvelvollisen tai elatustukea saavan tilanteeseen. Kela ohjeistaa selvittämään oman tilanteen ja kuinka muutokset vaikuttavat.

Jos saat elatustukea, voi lapsikorotusten poistuminen vaikuttaa elatustukioikeuteen. Jos tuen määräksi on vahvistettu työttömyystuen lapsikorotus ilman euromäärää, ei vahvistettua elatusapua enää ole lapsikorotusten poistumisen jälkeen ja näin ollen Kela ei voi maksaa sinulle elatustukea 1. huhtikuuta jälkeen.

”Voit neuvotella uuden elatussopimuksen laatimisesta hyvinvointialueesi lastenvalvojan ja lapsen elatusvelvollisen kanssa”, Kela kertoo tiedotteessa.

Hyvinvointialueiden lastenvalvojat vahvistavat uusia elatussopimuksia ja tekevät muutoksia voimassa oleviin sopimuksiin. Jatkossa heidän tulisi ottaa sopimuksissa huomioon, että työttömyystuen lapsikorotuksia ei enää makseta elatusvelvollisille työttömille.

Lapsen lähivanhempi tai muu huoltaja voi hakea Kelasta elatustukea, jos lapsen elatusvelvollinen ei maksa elatusapua. Kela maksaa elatustukea lapsen lähivanhemmalle myönteisen päätöksen jälkeen ja perii maksamattomat elatusavut elatusvelvolliselta. Näitä perittäviä elatusapuja kutsutaan elatusapuvelaksi.

Muutosten vaikutus elatusapuvelan perintään selvitettävä

Osassa elatussopimuksissa on sovittu, että elatusavun määrä on työttömyystuen lapsikorotusta vastaava määrä. Kela kertoo, että jos olet lapsen elatusvelvollinen, elatusapuvelkasi on Kelan perinnässä ja työttömyystuen lapsikorotukset on peritty elatusapuvelkasi lyhentämiseksi, eivät lapsikorotukset enää lyhennä elatusapuvelkaasi sen jälkeen, kun korotukset poistuvat 1. huhtikuuta.

Tilanteeseen on tärkeä puuttua, sillä Kelan mukaan jos et tee mitään, voi elatusapuvelkasi päätyä ulosottoon. Oman elatusapuvelan määrän voi selvittää OmaKelasta, minkä jälkeen Kela kehottaa tekemään suunnitelman, miten elatusapuvelkaa on tarkoitus lyhentää lapsikorotusten poistumisen jälkeen. Kelan mukaan voit selvittää oikeutta elatusapuvelan maksuvapautukseen, jos et pysty lyhentämään elatusapuvelkaasi.

”Jos tilanteessasi ei tapahdu muutosta, hae maksuvapautusta säännöllisesti: hae maksuvapautusta kahden kuukauden välein, jos elatusapuvelkasi ei ole ulosotossa. Jos velkasi on ulosotossa, voit hakea maksuvapautusta harvemmin”, Kela opastaa.

Kelan mukaan sillä on perinnässä yhteensä noin 201 miljoonaa euroa elatusapuvelkaa. Kela perii elatusapuvelkaa vuosittain noin 64 miljoonaa euroa ja elatusapuvelallisia on noin 30 600 henkilöä.

Löydät lisätietoa muutoksista Kelan sivuilta täällä sekä sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta täällä.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.