Juoko lapsesi tai sinä näitä juomia? Ikäviä seurauksia!

Kuva: Unsplash/Tyler Nix

Suosituilla, terveelliseksikin mielletyillä juomilla voi olla haitallisia vaikutuksia. Asiantuntijan vinkeillä haittoja voi kuitenkin vähentää, jos juomia ei halua jatkossakaan jättää kaupan hyllylle.

Erilaiset urheilu- ja hyvinvointijuomat ovat monien suosiossa niin nuorison kuin varttuneemman väestön keskuudessa. Esimerkiksi vatsaystävälliseksikin kutsuttua kombuchaa sekä vähäkalorisia energiajuomia voidaan mieltää terveelliseksi – etenkin jos pullon tai tölkin kyljessä kerrotaan, että juoma on sokeriton, vähäkalorinen ja vitaminoitu. Energiajuomien myyntiä ei suositella alle 15-vuotiaille, mutta moni lapsi ja nuori juo niitä tästä huolimatta.

Mielikuva tällaisten hyvinvointijuomien terveellisyydestä ei kuitenkaan ole täysin totta, vaan niillä on varjopuolensa. Terveystalon ylihammaslääkäri ja hammaslääketieteen tohtori Ritva Lindblad sanoo, että hampaille monet näistä juomista ovat aivan yhtä haitallisia kuin muut limsat.

”Useat energia- ja hyvinvointijuomat ovat hyvin happamia, mistä hampaamme eivät pidä. Juomien happamuutta kuvaava ph-arvo saattaa joissakin terveysjuomissa olla jopa limsaa matalampi. Hampaat eivät tiedä, mitä etiketissä lukee, joten hyvinvointiakin lupaileva tuote voi vaurioittaa kiillettä. Ratkaisevaa on se, kuinka tiheästi happamia juomia nauttii”, Lindblad muistuttaa.

Kiille on hammasta peittävä kova pinta ja jos se kuluu pois, paljastuu kiillettä pehmeämpi hammasluu. Lindbladin mukaan tuolloin hammas on herkempi lämpötilamuutoksille, bakteereille ja happojen kuluttavalle vaikutukselle. Se ei ole hyvä asia.

”Kiillevaurio voi kuulostaa kosmeettiselta haitalta, mutta se voi siis pahimmassa tapauksessa aiheuttaa hampaiden haurastumista, lohkeilua ja jopa purennan madaltumista sekä leukanivelvaivoja”, Lindblad kuvailee.

Viisi vinkkiä juomien haittojen vähentämiseen

Jos hammaskiille pääsee vaurioitumaan, ei se enää palaudu takaisin ennalleen; kiille ei uusiudu. Lindblad kertoo, että jos vaurio pääsee etenemään pitkälle, sen pystyy korjaamaan vain paikkaamalla tai keraamisilla täytteillä ja kruunuilla. Kiillevaurio voi oireilla esimerkiksi vihlontana.

”Paras tapa ehkäistä vakavia kiillevaurioita on kiinnittää huomio syömis- ja juomistapoihinsa, huolehtia hyvästä suuhygieniasta ja lisäksi käydä säännöllisesti hammastarkastuksessa, jotta orastava kiillevaurio voidaan havaita ajoissa”, ylihammaslääkäri neuvoo.

Jos lapselle tai nuorelle sanoo, että tällaisten hyvinvointijuomien juominen loppuu tähän paikkaan, voi siitä seurata kirjava joukko vastalauseita. Myös vanhempi itse voi olla niin mieltynyt näihin juomiin, ettei haluaisi lopettaa niiden nauttimista kokonaan. Mikä avuksi? Lindblad on antanut viisi vinkkiä, joilla juomien haittoja voi vähentää, jos niiden käyttöä ei halua lopettaa kokonaan:

  1. Nauti juoma ruokailun yhteydessä.
  2. Suun kuivuminen altistaa happohyökkäykselle, joten juo esimerkiksi urheilun aikana vettä ja sitten vasta lopuksi energia- tai urheilujuoma.
  3. Juo koko annos ennemmin ripeästi kuin hitaasti nautiskellen. Jos siemailet juomaa pitkin päivää, se aiheuttaa toistuvia happohyökkäyksiä.
  4. Pillin käyttäminen suojelee hampaita osittain happamilta juomilta.
  5. Huuhtaise suu vedellä juoman jälkeen. Juomien aiheuttaman happohyökkäyksen voi katkaista xylitolpastillilla tai xylitolpurukumilla.

Ruuhkavuodet kertoi aiemmin, että on vanhemman vastuulla opettaa lapselle hyvä hammashygienia. Suun terveydestä on tärkeä pitää huolta, koska huonosti voiva suu on terveysriski.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.