Koko perheellä kuperkeikkoja tekemään – monia hyötyjä!

Kuva: Unsplash/ Brett Clouser

Milloin viimeksi olet tehnyt kuperkeikkoja? Kuperkeikkojen tekeminen ei katso ikää ja niiden tekemisestä voi saada myös hauskan koko perheen aktiviteetin, jolla on erilaisia hyötyjä.

Liikkumisen tärkeyttä ei voi korostaa tarpeeksi ja parasta on, että liikuntaa voi harrastaa monin tavoin, joten jokaisella on mahdollisuus löytää itselleen sopiva ja mieluinen tapa. Myös kuperkeikkojen tekeminen käy liikunnasta. Suomen Voimisteluliitto kampanjoi huhtikuun aikana liikkumisen puolesta Heitä kuperkeikka, ylitä itsesi! -sloganilla ja haastaa suomalaisia tekemään kuperkeikkoja.

”Kuperkeikka on kokonaisvaltaista liikuntaa, joka kehittää ketteryyttä, tasapainoa, liikkuvuutta, lihasvoimaa ja kestävyyttäkin. Kuperkeikka on osana jokaista voimistelulajia joko lattialla tai ilmassa tehtynä. Kuperkeikka on myös yksi ensimmäisistä liikkeistä, joita lasten voimistelukoulussa opetellaan”, Suomen Voimisteluliitto kertoo.

Lapsen kehitys on yksilöllistä, mutta usein kuperkeikan tekeminen opitaan muutaman vuoden ikäisenä. Aluksi kuperkeikan tekeminen voi tuntua lapsesta jännittävältä, joten liikettä kannattaa harjoitella yhdessä lapsen kanssa. Taaperoikäisen kanssa kuperkeikkaa voi kokeilla avustettuna.

”Lapsen pää on painava muuhun vartaloon verrattuna. Jos lapsi haluaa kiepsahtaa ympäri, niin siitä vaan. Kuperkeikka vaatii niin monipuolista vartalon käyttöä, että se kannattaa opettaa”, varhaiskasvatuksen asiantuntija ja lasten liikunnan kouluttaja Elina Pulli sanoo Oppi&ilo -sivustolla.

Oulun seudun omaishoitajat ry on Hyvinvoiva perhe -sivustolla julkaissut yhden esimerkkivideon, miten kuperkeikan voi tehdä avustettuna. Voimisteluliiton YouTube-kanavalta löytyy myös vinkkivideo kuperkeikkojen opetteluun.

Kuperkeikkojen tekeminen on hyvästä aivoille

Sen lisäksi, että kuperkeikkojen tekeminen on liikuntaa, on sillä myös erilaisia hyötyjä. Se vaatii motorista koordinaatiota, tilanhallintaa ja hahmottamista ja haastaa ylittämään itsensä. Kun rohkeus tehdä kuperkeikkoja löytyy, voi niitä tekemällä jatkossa tehdä hyvää tasapainolleen: Suomen Voimisteluliiton mukaan kuperkeikka harjoittaa sisäkorvan tasapainoelintä.

”Ihmisen sisäkorvassa ovat nesteen täyttämät kaaritiehyet. Kun pää liikkuu, neste liikkuu taivuttaen reseptorikarvoja. Tästä aivot saavat tasapainon ylläpitämisen kannalta tärkeää tietoa. Pyörimällä paljon, eli tekemällä kuperkeikkoja eteen, taakse ja molemmille sivuille, tämä tasapainoelin saa kaipaamaansa harjoitusta. Mitä vanhemmaksi tulemme, sitä tärkeämpää hyvä tasapaino on”, liitto muistuttaa.

Kuperkeikkojen tekeminen vahvistaa myös oppimista ja ennen kaikkea tekee hyvää aivoille. Jo pelkkä liikkeen opettelu voi olla työläs oppimisprosessi, joka jo itsessään aktivoi aivoja.

”Kun opettelee uusia liikuntataitoja, se todennäköisesti aktivoi myös sellaisia alueita, jotka liittyvät työelämässä jaksamiseen ja keskittymiskykyyn”, Suomen Voimisteluliitto kertoo.

Voimisteluliiton huhtikuisen kampanjan aikana lasketaan kaikki kuperkeikat ja yhteismäärä paljastetaan Voimisteluliiton kanavissa 6. toukokuuta. Kaikkien haasteeseen osallistujien kesken arvotaan Pohjola Vakuutuksen sponsoroimia tuotepaketteja. Lisätietoa kampanjasta ja osallistumistavoista löydät täältä.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)