Siitepölyallergian huono hoito vaikuttaa lapsen terveyteen

Kuva: Pexels/Andrea Piacquadio

Tuhansilla suomalaisilla on jonkinlaisia allergioita. Esimerkiksi siitepölyallergiaa sairastaa noin viidennes suomalaisista. Allergiat ovat yleisiä myös lapsilla; Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan allergiat ja astmat ovat lasten sekä nuorten yleisin pitkäaikaissairaus, ja allergisia nuhaoireita esiintyy 10-15 prosentilla lapsista.

Siitepölyallergiaa sairastavilla on kolminkertainen riski sairastua astmaan, ja jos allergiaa hoidetaan huonosti, on riski vielä suurempi. Huonosti hoidetun siitepölyallergian kehittyminen astmaksi on todennäköisempää lapsilla, nuorilla ja nuorilla aikuisilla, kertoo Allergia-, iho- ja astmaliitto 18.-24. maaliskuuta järjestettävän Allergiaviikon yhteydessä.

Panostamalla lasten siitepölyallergian hoitoon voitaisiin vähentää astmaan sairastumisia. Mitä paremmin astmaan sairastumisia saataisiin ehkäistyä, sitä vähemmän tulisi hoitokustannuksia yhteiskunnalle.

”Siitepölyallergiaa voidaan hoitaa tehokkaasti aika pienillä kustannuksilla astmaan verrattuna. Jos lapselle puhkeaa astma, joudutaan häntä mahdollisesti lääkitsemään ja hoitamaan terveydenhuollossa koko loppuelämän ajan”, allergia-, iho- ja astma-asiantuntija Katariina Ijäs sanoo.

Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan Suomessa astman ja astmaoireiden suorat hoitokustannukset olivat 205 miljoonaa euroa vuonna 2018. Suoria kustannuksia aiheuttavat vuodeosastohoito, avohoitokäynnit, matkat, lääkehoito ja kuntoutus.

Siitepölyallergian oireita ovat vesinuha, aivastelu, nenän kutina ja tukkoisuus, yskä sekä astmaoireet. Useimmilla myös silmät punoittavat, kutisevat, kirvelevät sekä vetistävät. Suositusten mukaan alle kouluikäisen allergialääkityksestä päättää lääkäri, mutta sitä vanhemmat lapset ovat yleensä itselääkityksen varassa. Tämän seurauksena haasteena on, että vanhemmat eivät välttämättä osaa arvioida, mikä olisi tehokkainta hoitoa lapsen siitepölyallergiaan.

Siedätyshoito on toimiva hoitomuoto lapsillekin

Siedätyshoito on osoittautunut tehokkaaksi tavaksi hoitaa siitepölyallergiaa. Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan se vähentää allergisen oireita 80–90 prosenttia. Osa tulee siedätyshoidon avulla täysin oireettomiksi ja suurella osalla allergiaoireet lievenevät huomattavasti. Suomessa siedätyshoitoa saavien määrä on kuitenkin pieni: sitä sai vuonna 2021 noin 10 000 allergista.

”Olisi tärkeää, että siitepölyallergiaa sairastavat lapset pääsisivät helpommin siedätyshoidon arvioon. Monet lasten vanhemmat eivät kuitenkaan tiedä siedätyshoidon mahdollisuudesta eikä julkisessa terveydenhuollossa helposti ehdoteta sitä”, Ijäs kertoo.

Siedätyshoidossa allergiaa hoidetaan syynmukaisesti. Hoidon tarkoituksena on totuttaa ja siedättää elimistö allergiaa aiheuttavaan aineeseen. Hoitoa saa niin julkisessa kuin yksityisessäkin terveydenhuollossa.

Siedätyshoidon muotoja on tällä hetkellä pistos- ja kielenalustablettihoito. Pistossiedätyshoitoa on tarjolla yli 5-vuotiaille sekä koivun siitepölyallergian että timotein siitepölyallergian hoitoon. Tablettisiedätyshoitoa voi saada yli 18-vuotiaat koivun siitepölyallergiaan sekä aikuiset ja yli 5-vuotiaat lapset timotein siitepölyallergiaan.

Voit lukea siitepölyallergian siedätyshoidosta lisää Ruuhkavuosien aiemmin julkaisemassa artikkelissa täällä. Toisessa aiemmin julkaistussa artikkelissa muistutetaan, että siitepölyallergiakausi alkaa lumen vielä ollessa maassa.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.