Liika sokeri voi vaikuttaa lapseen monella tavalla

multicolored candies on white ceramic bowl
Kuva: Patrick Fore

“Sokerihumala” on useiden asiantuntijoiden näkemyksen mukaan vain myytti. Sokerilla on kuitenkin monenlaisia vaikutuksia lapseen. Osa näistä vaikutuksista on lyhytkestoisia, osa pidempikestoisia. Tiedätkö minkälaisilla tavoilla sokeri vaikuttaa lapseesi?

Moni vanhempi on ollut tilanteessa, jossa esimerkiksi lastenkutsuilla oma lapsi on riehaantunut syötyään ylenmäärin sokeripitoisia herkkuja. Tällainen hyperaktiivisuus voi kestää jonkin aikaa, minkä jälkeen lapsi voi väsähtää täysin ja muuttua ärtyisäksi ja nälkäiseksi. Tällaisessa tilanteessa on helppoa ajatella, että lapsen muuttunut käytös johtuu nimenomaan syödystä sokerista, eli kyseessä olisi niin sanottu “sokerihumala”.

Verywell Family- sivuston mukaan monet asiantuntijat ovat kuitenkin nykyään sitä mieltä, että “sokerihumala” on vain myytti ja syyt lapsen muuttuneeseen käytökseen löytyvät muualta. Tutkimuksissa ei ole saatu selkeitä todisteita siitä, että sokerin syöminen itsessään aiheuttaisi hyperaktiivisuutta tai mielialan heilahteluja. Lapsen riehaantuminen esimerkiksi lastenkutsujen tarjoilujen nauttimisen jälkeen voi johtua esimerkiksi siitä, että hän on yksinkertaisesti niin innoissaan saadessaan syödä kerralla runsaasti erilaisia hyviä herkkuja.

Vaikka “sokerihumala” saattaakin olla vain myytti, sokerilla voi asiantuntijoiden näkemyksen mukaan kuitenkin olla vaikutusta lapsen energiatasoon ja sitä kautta käytökseen erityisesti tilanteissa, joissa lapsi ei ole syönyt pitkään aikaan. Verywell Family- sivustolla lääkäri Florencia Segura kertoo, että sokeri hajoaa nopeasti ruuansulatusjärjestelmässä ja päätyy siksi nopeasti verenkiertoon. Jos ihminen on nälkäinen ja hänen energiatasonsa on alhainen, aivot ja keho voivat kokea “energiapiikin” pian sokerin syömisen jälkeen. Kun energiataso tämän jälkeen pian laskee sokerin hajotessa, jotkut lapset voivat muuttua ärtyneiksi ja väsyneiksi, ja heidän mielialansa voi vaihdella. Tämä kuitenkin on sokerihumalan sijasta merkki siitä, että heidän kehonsa tarvitsee lisää ravintoa, mieluiten sokerin sijasta proteiini- tai rasvapitoista ruokaa.

Millaisilla tavoilla sokeri vaikuttaa lapsen kehossa?

Sokerilla on havaittu tutkimuksissa olevan monenlaisia terveydelle haitallisia vaikutuksia. Lapset saavat runsaasti sokeria esimerkiksi sokeroiduista juomista, makeisista tai leivonnaisista. Vanhempien kannattaakin säädellä, kuinka paljon lapsi nauttii tämäntyyppistä ravintoa.

Liiallinen sokeri voi pitkällä tähtäimellä aiheuttaa lapselle painonnousua ja sitä kautta lukuisia muita terveysongelmia, kuten sokeritautia tai maksaongelmia. Lyhytaikaisia vaikutuksia voivat olla intensiiviset energiapiikit, joita seuraa nopea energiatason lasku ja ärtyneisyys. Tyhjään vatsaan nautittuna sokeri voi myös aiheuttaa lapselle kivuliaita vatsanväänteitä.

Täyskielto ei usein ole paras ratkaisu kontrolloimaan lapsen sokerinsyöntiä

Lapselta ei kannata täysin kieltää makeisten syöntiä, tällöin hänelle saattaa vain kehittyä voimakkaampi himo niitä kohtaan ja kun tilaisuus tulee, lapsi saattaa tällöin syödä liikaa herkkuja. Maltillinen makeisten syönti vanhempien valvonnassa onkin täyskieltoa parempi ratkaisu. Sokeripitoisten herkkujen yhteydessä kannattaa myös samalla antaa lapselle ravintoa, joka sisältää hiilihydraatteja, rasvaa tai proteiineja. Tämä auttaa laimentamaan sokerin haittavaikutuksia.

Verywell Family- sivustolta voi lukea lisää siitä, millaisilla tavoilla sokeri vaikuttaa lapsen kehossa.

Lähde: Verywell Family

Teksti: Sonja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.