Vastakohdat saattavat ärsyttää esimerkiksi työpaikalla. Nopea ekstrovertti voi hermostua hitaaseen introverttiin työtoveriin. Kuitenkin ystävyydessä ja parisuhteessa vastakohdat voivat synnyttää kiinnostuksen tai romanssin. Kannattaako täysin erilaisen ihmisen kanssa ryhtyä parisuhteeseen? Mitä haasteita se voi tuoda mukanaan?
Käyttäytymistieteilijä, luennoitsija ja kirjailija Thomas Erikson toteaa teoksessaan ”Idiootit ympärilläni”, että haastavinta on kohdata ihminen, joka on erilainen kuin itse on. Jotkut voivat ajatella toisen ihmisen käyttäytyvän ”väärin”, kuten liian hitaasti, nopeasti tai aggressiivisesti. Kuitenkaan kysymys ei välttämättä ole väärästä käytöksestä, vaan erilaisista persoonista ja niiden eroavaisuuksista.
Jos ajatellaan parisuhdetta, niin onko parempi valita kumppanikseen samankaltainen ihminen vai kenties vastakohta? Sanotaan, että ”vakka kantensa valitsee”, mutta viehättävätkö vastakohdat oikeasti toisiaan ja voiko sen saada parisuhteessa pidemmän päälle toimimaan? Toisaalta liian samanlainenkin ihminen voi ärsyttää ja elämä käydä turhan tylsäksi samankaltaisen luonteen kanssa.
Silti myös vastakohdat voivat herättää ärtymystä, varsinkin alkuhuuman haihduttua. Aluksi toisessa kiinnostanut erilaisuus voikin arjessa alkaa hiertämään suhdetta. Esimerkiksi ensin toisessa viehättänyt vauhdikas ekstrovertin luonne saattaa pidemmän päälle alkaa kismittämään: ”Eikö milloinkaan saa olla rauhassa?” Voisiko elämä vihdoin tasaantua?”
Thomas Eriksonin kirjassa on listattu neljä erilaista persoonatyyppiä. Hallitseva punainen on välitön, nopea ja toimii nykyhetkessä. Analyyttinen sininen on varovainen, reagoi hitaasti, eikä kiinnostu ihmissuhteista, vaan asioista. Innokas keltainen on impulsiivinen ja nopea, näkee pitkälle tulevaisuuteen, eikä pidä rutiineista. Sen sijaan vakaa vihreä reagoi rauhallisesti, on muiden tukena eikä nimenomaan halua muutoksia, tai tykkää myöskään konflikteista. Työpaikalla vastakkaiset persoonat voivat menettää hermonsa toisiinsa, mutta romanttisella puolella erilaiset persoonatyypit voivat kiinnostua ja viehättyä toisistaan.
”Punainen persoona voi olla viehättynyt vihreästä, joka on hiljainen, tasainen tyyppi. Vihreää tyyppiä voi kiehtoa punaisessa kaikki se energia ja toiminta. Voin ymmärtää, miksi he vetoavat toisiinsa,” Erikson pohtii.
Tuollainen voi vaikuttaa ihanalta romanssilta ja erilaisten persoonien täydentävän toisiaan, mutta asiassa on yksi mutta. ”Sitten heidän täytyy asua yhdessä: perustaa perhe, valita koti ja kasvattaa lapsia ja he tekevät tämän kaiken hyvin, hyvin eri tavoin. En sano, että mikään näistä toimintatavoista olisi hyvä tai huono, vaan että on monia tapoja tehdä niitä,” Erikson selventää.
Arjen tullen konfliktit yleensä alkavat. Alussa toisessa viehättänyt piirre saattaakin alkaa todenteolla ärsyttämään. Toinen voi tuntua liian vauhdikkaalta ja menevältä tai sen sijaan liian nössöltä ja hiljaiselta. Erikson ajattelee, että sen takia elämän ja arjen jakaminen itseään muistuttavan persoonatyypin kanssa voi pidemmän päälle olla helpompaa.
Yhteensopivuuden selvittäminen parisuhteessa
Pohdi, mitä tunteita ja ajatuksia toisen erilaisuus sinussa herättää. Moni ihastuu kumppanissa johonkin sellaiseen, mitä kaipaisi enemmän itselleen eli kumppanin erilaisuus kiehtoo. Jos on itse hiljaisempi ja ujompi, mutta kumppani taas puolestaan erittäin sosiaalinen ja avoin, voi kaivata itselleen sellaista rohkeutta. Samaan aikaan kumppanin rohkeus saattaa joskus ärsyttää ja itse kokea jäävänsä sosiaalisissa tilanteissa kumppaninsa varjoon. On siis mahdollista, että kumppanin erilaisuus välillä kiehtoo ja välillä ärsyttää.
Mikäli olet valinnut kumppaniksesi erilaisen persoonatyypin kuin itse olet, on tärkeää puhua asioista avoimesti ja kertoa, mitä itse kaipaisit. Jokainen on lopulta vastuussa omasta hyvinvoinnistaan itse. Vaikka hyväksyt erilaisuuden, se ei tarkoita sitä, että kaikkea pitäisi sietää. Kerro siis kumppanillesi tunteistasi ja tarpeistasi. Kumppanisi ei ole ajatustenlukija, joten kommunikointi on ainoa tapa, jolla hän voi tietää ajatuksistasi. Muista myös kuunnella avoimesti kumppaniasi, niin voit oppia jotain uutta.
Silloin, kun puolestaan etsimme itsemme kaltaista kumppania, saatamme pohtia yhtäläisyyksiä muun muassa seuraavien tekijöiden osalta: mielenkiinnon kohteet, elämänkatsomus/uskonto, arvot ja ajatusmaailma, poliittiset näkökannat, moraali, fyysinen ja henkinen aktiivisuus sekä kemia ja niin edelleen. Kun katsot edellä mainittua listaa, niin huomaatko olevasi puolisosi kanssa enemmän toistenne kaltaisia vai vastakohtia?
Joka tapauksessa on asia niin tai näin, niin yhteenkuuluvuuden tunne ei ole sellainen juttu, jota joko on tai ei ole. Sitä voi kehittää laajentamalla ajatusmaailmaansa ja monipuolistamalla omia toimintatyylejään arjessa. Parempaa parisuhdetta voi harjoitella luomalla syvällisempää keskustelua.
Parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Jonna Närhen mukaan ihmisen erilaisuus tai samanlaisuus eivät ole suurin tekijä siihen, että jonkun kanssa klikkaa erityisen hyvin. Vaan kaiken takana ovat hormonit. Närhen mukaan hormonaalinen rakastuminen on ensimmäinen yhteensopivuuden merkki. Närhi kuitenkin muistuttaa, että uudelle tapailusuhteelle kannattaa antaa aikaa. Harvoin ihmiset ovat täysin omia itsejään ensimmäisillä tapaamiskerroilla. ”Vasta ajan myötä toiseen kiinnytään psykologisesti. Jos parilla ei ole ollut hormonaalisen rakastumisen vaihetta, myös psykologinen kiintyminen voi olla vajaata,” Närhi kertoo.
Toisin kuin Erikson sanoo, Närhen mukaan vastakohdat täydentävät toisiaan, kunhan kumppanit eivät ole täysin yö ja päivä. Kaikkein otollisinta olisi, mikäli kumppanin persoonasta löytyisi joitakin sellaisia piirteitä, mitä itsellä ei ole ja toisinpäin. Se auttaa paria myös kiinnittymään toisiinsa.
Yhteiset kiinnostuksen kohteet ovat kuitenkin tärkeitä tulevaisuuden ja yhteensopivuuden kannalta. Niitä riittää kuitenkin yksi tai kaksi. Omiakin kiinnostuksen kohteita saa olla. ”Yhteiset intohimon kohteet ovat niitä, jotka rakentavat parisuhdetta, kun hormonien hyrräys loppuu. Jaetut kiinnostuksen kohteet takaavat sen, että on varmasti asioita, joita pariskuntana tehdään mielellään yhdessä,” Närhi kertoo.
Närhen mielestä yhteensopivuutta täydentää ehdottomasti yhteinen huumorintaju, niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin. Se takaa sen, että parisuhteessa on turvallinen olo ja toisen seurassa voi olla täysin oma itsensä. Toinen yhteenkuuluvuuden merkki on se, että kumppani saa sinun parhaat puolesi esiin ja sinut hehkumaan. Myös arvot vaikuttavat varsinkin pitkällä aikavälillä yhteensopivuuteen. Ne kannattaisi ottaa esiin jo varhaisessa tapailuvaiheessa. Arvojen ei tarvitse olla täysin samanlaiset. Niiden ei kuitenkaan tulisi olla keskenään sellaisessa ristiriidassa, että niistä tulee vääntöä ja riitaa jatkuvasti.
Mikäli yhteensopivuus mietityttää parisuhteessa ja varsinkin tapailun alkuvaiheessa, voi sitä testata esimerkiksi yhteisen matkan merkeissä. Nimittäin haastavissa ja uusissa tilanteissa yhteistyötaidot ja ongelmanratkaisu ovat koetuksella.
Miten on yhteensopivuuden laita parisuhteessasi tai tapailemasi ihmisen kanssa? Millä keinoin voi mielestäsi kumppaneiden välistä yhteensopivuutta mitata?
Lähteet: Ilta-Sanomat, MTV, Rakkauden revoluutio, Terve
Teksti: Anne-Mari Valta
Ei vielä kommentteja