Lataako lapsesi laitteitaan itse? Opeta hänelle nämä 5 asiaa

Kuva: Steinar Engeland/ Unsplash

Valtaosalla kouluikäisistä, kuin kouluikää lähestyvistäkin lapsista on oma puhelin. Lisäksi lapset voivat käyttää muita laitteita, joita täytyy tarpeen vaatiessa ladata. Ladattavissa laitteissa on kuitenkin omat turvallisuusriskinsä. Laitteiden turvallinen käyttö onkin tärkeä opettaa lapselle, jos hän lataa laitteitaan itse.

Puhelinten ja tablettien lisäksi monet muutkin ladattavat laitteet ovat yleisiä suomalaiskodeissa ja usein säännöllisessä käytössä. Kodin arkisissa laitteissa piilee kuitenkin paloturvallisuusriski, joka kannattaa ottaa vakavasti, muistuttaa Pohjola Vakuutus.

Laitteiden akut ja laturit voivat aiheuttaa tulipaloja, sähköiskuja ja muita vahinkoja, jos niitä käytetään väärin tai ne ovat viallisia. Ladattavista laitteista johtuvat tulipalot ja muut vakavat vahingot ovat Pohjola Vakuutuksen mukaan onneksi harvinaisia, mutta laitteiden yleistyessä myös vahinkojen riski kasvaa.

Jos lapsi on saanut käyttöönsä ladattavan laitteen ja myös lataa sitä omatoimisesti, on tärkeä varmistaa, että lapsi osaa tehdä sen turvallisesti. Vakavan vahingon riski kasvaa, jos laite jätetään lataukseen ilman valvontaa. Lisäksi varoituksista huolimatta monissa kodeissa laitteita ladataan yön aikana.

”Mitään laitteita ei tule jättää lataukseen täysin ilman valvontaa”, Pohjola Vakuutuksen omaisuusvahinkojen korvauspäällikkö Sini Kujala kertoo ja jatkaa:

”Jos akku räjähtää tai syttyy tuleen, on äärimmäisen tärkeää toimia nopeasti ja hälyttää palokunta, sillä palon sammuttaminen omin voimin on vaikeaa. Akkupalo sammuu parhaiten upottamalla akku veteen, mutta se on riskialtista ja joissain tilanteissa liki mahdotonta.”

Akkupalossa katastrofin ainekset kasassa

Pohjola Vakuutus on saanut käsiteltäväkseen vahinkoilmoituksia, joissa asiakkaat kertovat, miten esimerkiksi puhelimen tai tabletin akku on räjähtänyt tai syttynyt tuleen. Ilmoituksissa korostuvat puhelinten, tablettien ja kannettavien tietokoneiden akkujen aiheuttamat vahingot, mutta myös kookkaammilla akuilla varustetut sähköpyörät ja -potkulaudat ovat aiheuttaneet Suomessa palovahinkoja.

”Viime vuoden aikana uutisoitiin useammasta järkyttävästä tulipalosta, jotka saivat alkunsa sähköpyörän tai -skootterin lataamisesta. Latausturvallisuuteen ei kannata suhtautua kevyesti, sillä vahingot voivat olla hengenvaarallisia”, Kujala varoittaa.

Vuonna 2022 toteutetun kyselytutkimuksen mukaan joka neljäs suomalainen on kokenut erilaisia riski- ja vaaratilanteita laitteita ladatessaan. Akun kuumeneminen, turpoaminen tai arvaamaton toiminta ovat merkkejä, jotka kannattaa ottaa vakavasti. Kujala muistuttaakin, että jos puhelimen tai muun laitteen akun huomaa turvonneen, akku on toimitettava viipymättä ongelmajätteeseen.

Akkupalo on usein räjähdysmäinen, ja sen aikana vapautuu myrkyllisiä kaasuja. Jos lähellä on vielä helposti syttyvää materiaalia, ovat katastrofin ainekset kasassa.

5 vinkkiä turvalliseen lataamiseen

  • Käytä vain laitteen mukana tulevaa tai valmistajan suosittelemaa laturia ja kaapelia.
  • Älä jätä laitetta lautaukseen yöksi tai tyhjään kotiin.
  • Vältä laitteen käyttöä latauksen aikana tai lataamista sängyssä tai muussa helposti syttyvässä paikassa.
  • Älä käytä laturia, joka on vaurioitunut tai toimii epävarmasti.
  • Lataa laitteita paikassa, jossa ei ole helposti syttyviä materiaaleja.

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.