Perheen sisäinen salasana voi pian olla arkipäivää

woman in black tank top wearing black framed eyeglasses
Kuva: Clay Elliot

Viime aikoina eri medioissa on kirjoitettu paljon tekoälyn mukanaan tuomista uusista tietoturvariskeistä. Monissa perheissä ei olla varauduttu uudenlaisiin huijaustaktiikoihin. Monet asiantuntijat suosittelevat perheille jo nyt yhteisen salasanan keksimistä sellaisia yllättäviä tilanteita varten, joissa täytyy pystyä nopeasti varmistamaan, onko yllättävä avuntarvitsija todellakin oman perheen jäsen.

Perheen sisäinen salasana saattaa äkkiseltään kuulostaa lähinnä scifi-elokuvan juonenkäänteeltä. Tekoälysovellukset ovat kuitenkin kehittyneet niin huimaa vauhtia, että maailmalla kuulee jo tapauksista, joissa vanhempia on huijattu omalta lapselta kuulostavalla tekoälyn tuottamalla äänellä. Rikollinen on saattanut puhua vanhemman kanssa puhelimessa, mutta vanhemmasta kuulostaa siltä kuin hän puhuisi oman lapsensa kanssa. Varsinkin jos puhelu on hyvin lyhyt eikä siinä käsitellä henkilökohtaisia asioita, erehtyminen on helppoa.

Tyypillisesti tällaisissa puheluissa ”lapsi” on ilmaissut olevansa akuutissa hätätilanteessa ja tarvitsevansa nopeasti vanhemmiltaan rahallista avustusta. Jos puhelimen toisessa päässä olevan henkilön ääni todellakin kuulosta oman lapsen ääneltä, voi olla hyvin vaikeaa nopeassa tilanteessa ottaa huomioon huijauksen mahdollisuus. Vanhemmalle on luonnollista haluta auttaa lastaan, joka on hädässä. Varsinkin jos ”lapsen” pyytämä summa on kohtuullisen pieneltä tuntuva, esimerkiksi muutamia satoja euroja, vanhempi saattaa asiaa kummemmin pohtimatta tehdä rahansiirron.

Perheen sisäisestä salasanasta voi pian tulla vakiintunut käytäntö

Tietoturva-asiantuntijat ovat nyt ryhtyneet ehdottamaan uudenlaisia strategioita ylläkuvatun kaltaisten huijausyritysten paljastamiseksi. Eräs strategia on perheen sisäisen salasanan käyttöönotto. Tällä tarkoitetaan salasanaa, jonka vain perheenjäsenet tietävät ja jota käytetään sellaisissa tilanteissa, joissa täytyy varmistua toisen henkilöllisyydestä. Jos puhelimessa joutuu pyytämään apua esimerkiksi rahansiirron muodossa tai jos vaihdetaan muunlaista luottamuksellista tietoa, kannattaa tällaisessa yhteydessä sanoa ääneen myös perheen sisäinen salasana.

On vain ajan kysymys, milloin tekoälyn käyttöön perustuvat huijaukset tulevat yleistymään. Muutaman vuoden kuluttua perinteiset huijaustaktiikat ovat ehkä jo jääneet taka-alalle ja erilaiset tekoälyn avulla tehtävät huijaukset ovat valtavirtaa. Siinä vaiheessa on hyvin tärkeää, että perheen kesken on vakiintunut ”turvasanan” käyttö. Tästä syystä kannattaa jo hyvissä ajoin alkaa totuttelemaan uudenlaiseen maailmaan, jossa on uudenlaisia riskejä.

Nykylapset tulevat aikuisena mahdollisesti kohtaamaan paljonkin tämänkaltaisia huijauksia elämässään. Tekoälysovellukset tulevat olemaan entistä suuremmassa roolissa yhteiskunnan eri tasoilla ja toiminnoissa lasten kasvaessa vanhemmiksi. Myös tästä syystä lasten on hyvä pienestä pitäen oppia varovaisuuteen tietyissä tilanteissa, joissa vaihdetaan sensitiivistä tietoa ja varsinkin jos tehdään rahansiirtoja. Perheen sisäisen salasanan käyttöönotto jo hyvissä ajoin lasten ollessa nuoria ei siksi välttämättä ole lainkaan liioittelua, vaan pikemminkin tervettä tulevaisuuteen varautumista.

Lähde ja lisätietoa: Ilta-Sanomat

Teksti: Sonja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.