Vanhempi, tässä vinkkejä liittyen lapsesi puhelimeen!

a little girl taking a picture with her cell phone
Kuva: Andrey K

Monia vanhempia mietityttää lapsen puhelimen käyttö. Huolenaiheena saattaa olla liiallinen ruutuaika tai sosiaalisen median kautta mahdollisesti tavatut tuntemattomat henkilöt. Onneksi on monia keinoja, joiden avulla lapsen älylaitteella viettämää aikaa voi säädellä siten, että hän ei vietä kaikkea vapaa-aikaansa puhelimen äärellä. Myös lapsen puhelimessa olevien sosiaalisen median applikaatioiden käyttöä voi tarvittaessa rajoittaa. Oletko jo tietoinen näistä käytännön vinkeistä?

Medioissa on viime vuosina kirjoitettu paljon erilaisista vaaroista, jotka lapsia voivat uhata verkossa. Ei ole ihme, että moni vanhempi on huolissaan siitä, mitä hänen lapsensa tekee netissä surffatessaan ja keiden kanssa tämä kommunikoi. Myös ruutuajan suuri määrä voi huolestuttaa vanhempaa. Jos lapsella on pääsy nettiin eikä hänen puhelimen käyttöään valvota, älylaitteesta voi nopeasti muodostua lapsen pääasiallinen ajanviettoväline.

Ilta-Sanomien artikkelissa on listattu erilaisia keinoja, joiden avulla vanhemmat voivat vaikuttaa siihen, miten lapsi käyttää älypuhelintaan. Nykyaikaisissa puhelimissa on usein mahdollista säätää etukäteen laitteen parissa käytettyä aikaa. Kun lapsi on ollut laitteella tietyn ajan, laite lukkiutuu. Vanhempi voi myös lukita etänä lapsen puhelimen muuna ajankohtana, jos lapsi hänen mielestään tarvitsee taukoa älylaitteista. Artikkelissa on lisäksi kuvattu, kuinka vanhempi voi ottaa etähallinnan käyttöönsä.

Tarvitseeko lapsi kaikkia puhelimessaan olevia sovelluksia?

Vanhemman on tärkeää olla selvillä siitä, millaisia sovelluksia hänen lapsensa puhelimeen on ladattu. Lapsen kanssa voi yhdessä käydä läpi puhelimen sovelluslistan ja pohtia, ovatko kaikki sovellukset todella tarpeellisia. Kannattaa myös miettiä, ovatko sovellukset ylipäätään sellaisia, jotka ovat sopivia lapsen ikään nähden. Nykyään monissa sovelluksissa on ikärajat ja niitä on myös tärkeää noudattaa.

Vanhempaa saattaa ruutuajan ja käytössä olevien sovellusten hallinnan lisäksi houkutella myös lapsen sosiaalisen median viestien lukeminen. Vanhempi voi perustella itselleen uteliaisuuttaan sillä, että on tärkeää tietää, keiden kanssa lapsi kommunikoi. On kuitenkin hyvä muistaa, että perustuslakiin kirjattu viestintäsalaisuus koskee myös lapsen viestejä. On ymmärrettävää, että vanhempi on huolissaan lapsensa hyvinvoinnista, mutta samaan aikaan on tärkeää kunnioittaa lapsen yksityisyyttä.

Perustele lapselle, miksi rajoituksia asetetaan

Jos vanhempi poistaa lapsen puhelimesta tarpeettomiksi katsomiaan sovelluksia, tämä voi harmittaa lasta. Lapsi saattaa haluta käyttää esimerkiksi sosiaalista mediaa samaan tapaan kuin hänen ystävänsä, jotka ovat kenties saaneet luvan laajempaan sovellusten käyttöön. Lasta saattaa siksi suututtaa kovasti, jos hänen vanhempansa eivät ole yhtä sallivia älylaitteiden suhteen.

Vanhemman kannatttaa puhua lapsen kanssa rauhallisesti siitä, minkä takia vanhempi rajoittaa hänen puhelimen käyttöään. Jos vanhempi vain antaa määräyksiä eikä selitä toimintaansa, lapsen on usein paljon vaikeampaa hyväksyä rajoituksia. Lapselle kannattaa aina selittää syyt vanhemman toiminnan taustalla erilaisissa tilanteissa.

Lähde: Ilta-Sanomat

Teksti: Sonja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.