Joskus varsinkin pitkässä parisuhteessa saattaa tulla eteen elämäntilanne, jolloin tauon pitäminen suhteesta on paikallaan. Tauko on sopiva, jos tarkoitus on palata parisuhteeseen uuden sitoutumisen ja intohimon tunteella. Tauon avulla kumppanit voivat selvittää, mitä he haluavat elämältään ja tulevaisuudeltaan.
Tauko parisuhteesta ei ole niin harvinainen ajatus ja toimintatapa, kuin äkkiseltään voisi kuvitella. Jotkut aloittavat tauon ajatellen, että suhde mahdollisesti jatkuisi sen jälkeen. Toiset puolestaan eivät ole varmoja, mikä lopputulos tulee olemaan. Taukoa ei tulisi ehdottaa kumppanille vihan puuskassa, sillä se on iso päätös tehtäväksi. Pohdi siis asiaa rauhassa ja pitkään. Ota asia vasta sitten esille kumppanisi kanssa. Mahdollisen tauon pitäminen suhteesta tulisi olla yhteinen päätös.
Lisensoitu sosiaalityöntekijä Candace Kotkin- De Carvalho työskentelee pariskuntien kanssa ja kertoo joitakin yleisiä syitä parien tauon tarpeeseen. Niitä ovat esimerkiksi tarve käsitellä henkilökohtaisia luottamusongelmia tai läheisyyden pelkoa. Yksi syy voi olla yhteensopivuuden uudelleen arviointi, mikäli kumppaneilla on erilaiset uskonnolliset vakaumukset tai tavoitteita, jotka eivät sovi yhteen toistensa kanssa, esimerkiksi perhesuunnittelu. Joskus puolestaan kumppanit tarvitsevat aikaa keskittyä yksin henkilökohtaisiin asioihin, kuten stressaavaan työhön.
Parisuhdeongelmien ratkaiseminen yhdessä kumppanin kanssa on aina hyvä ensimmäinen askel. Mutta mikäli keskustelut eivät johda milloinkaan ratkaisuun, voi oma tila ja aika auttaa saamaan selvyyttä siihen, miten tulisi edetä. Tauon tyyppi ja kesto vaihtelee pariskunnan tilanteesta ja erityistarpeista riippuen. Yhdessä neuvotellen löytyy molempia osapuolia tyydyttävä ratkaisu.
Selvitä nämä asiat ennen taukoa
Sinun tulisi pohtia muutamaa asiaa ennen kuin ehdotat kumppanillesi taukoa parisuhteesta. Miksi haluat taukoa juuri nyt? Onko viimeisten viikkojen aikana tapahtunut jotain, mikä on vaikuttanut asiaan? Näiden kysymysten avulla saat selville syyt kaipaamasi tauon takana. Haluatko taukoa kenties äskettäisen ison riidan takia, vai onko taustalla jokin vielä suurempi ongelma? Anna tunteidesi jäähtyä ennen tauon ottamista puheeksi.
Mieti, onko muutos parisuhteessanne mahdollista. Parisuhteessa olisi opittava tekemään kompromisseja ja asioita yhdessä. Oletteko valmiit työskentelemään muutoksen eteen? Jos vastaus on kyllä, niin tauko voi olla oiva tilaisuus työstää haasteita.
Pohdi, ovatko ongelmat sellaisia, jotka ratkeavat yksin ollessa vai yhdessä niitä selvittäessä. Ennen kuin ehdotat taukoa kumppanillesi, sinun tulee hyväksyä se, että saatat menettää hänet. Tauon jälkeen kumppanisi voi tulla siihen päätökseen, että hän haluaakin olla mieluummin yksin.
Miten tauko parisuhteesta tulisi pitää?
1. Haluatko olla tauolla vai oikeasti erota?
Ihan ensiksi sinun tulisi tunnistaa, haluatko olla tauolla parisuhteestasi vai oikeasti erota. Voit nimittäin yrittää viivyttää väistämätöntä eroa tauolla, koska et halua olla se osapuoli, joka ottaa esille eron. Tauko on kuitenkin huono ratkaisu, jos oikeasti haluat erota. Tauko tekee hyvää silloin, jos tarvitset aikaa miettiä. Huolehtikaa siitä, että molemmille osapuolille on täysin selvää, miksi pidätte taukoa.
2. Sopikaa säännöt
Teidän tulee sopia millaiset säännöt pätevät taukonne aikana. Esimerkiksi oletteko tauon aikana niin sanotusti sinkkuja eli saatteko tapailla muita vai käyttekö tauon aikana kenties pariterapiassa. Varmistukaa siitä, että kumpikin tietää säännöt tarkalleen.
3. Vältä somea
Tauon aikana sinun tulisi keskittyä itseesi eikä kumppaniisi, joten vältä seuraamasta häntä sosiaalisessa mediassa. Se vain häiritsee sinun elämääsi ja estää tauon hyvät vaikutukset.
4. Yksin oleminen
Monilla on vaikeuksia osata olla yksin, mutta tauon aikana on täydellinen hetki oppia sekin taito. Mieti, mitä sinä haluat elämältä ja, mitä tarvitset voidaksesi hyvin.
5. Tilanteen uudelleenarviointi
Hyvä tauon pituus on jotakin muutaman viikon tai kuukauden välillä. Pohtikaa, milloin olette seuraavan kerran yhteydessä toisiinne. Sopikaa myös kumppanisi kanssa etukäteen ajankohta, jolloin arvioitte uudelleen tilanteenne ja selvitätte, mihin tulokseen olette tauon aikana tulleet.
On muutamia asioita, joita tulisi tai ei tulisi tehdä tauon aikana. Kaikki lähtee rehellisyydestä. Ehkä olette ajatuneet umpikujaan ja teidän on otettava askel taaksepäin keskittyäksenne uudelleen suhteeseen. Huonompi tilanne on silloin, jos tauon todellinen tarkoitus on päästä viettämään sinkkuelämää.
Tauon aikana tulisi asettaa rajat. Jokaisen parin rajat ovat erilaiset. Joidenkin mielestä he ovat tauon aikana sinkkuja ja toisten mielestä eivät. Joka tapauksessa asioista tulee sopia etukäteen. Tauko tarkoittaa myös taukoa kommunikaatiosta, joten älä pidä yhteyttä kumppaniisi tauon aikana.
Toisen kaipaaminen on kuitenkin luonnollista, koska onhan hän jo ollut iso osa elämääsi, ehkä jopa vuosien ajan. Tarvitset kuitenkin tauon tyhjentääksesi mielesi ja pohtiaksesi asioita. Jatkuva kommunikaatio kumppanisi kanssa voi häiritä tauon oleellista tarkoitusta. Yhteydenpidon sijaan käytä tätä erilläoloaikaa saadaksesi käsitystä itsestäsi, kumppanistasi ja teidän suhteestanne. Onnistuaksesi siinä tarvitset tilaa ja aikaa ilman keskeytyksiä.
Tauon aikana sinun ei tulisi keskittyä vain kumppanisi tarpeisiin. Sekin on kyllä tärkeää mahdollisen yhteisen tulevaisuutenne kannalta, mutta ota tämä vapaa-aika keskittyäksesi itsestäsi huolehtimiseen. Tee asioita, joista nautit. Harrasta liikuntaa, joka vapauttaa hyvänolon hormoneja, kuten oksitosiinia. Itsestäsi huolehtiminen antaa sinulle itseluottamusta tehdäksesi oikean päätöksen tauon jälkeen.
Tuntuuko sinusta, että haluaisit pitää taukoa parisuhteesta? Miten voisit ottaa asian esille kumppanisi kanssa?
Lähteet: Business Insider, Metropoli, Nainen, Our relationship ja Verywell mind
Teksti: Anne-Mari Valta