Sanotaan, että ruoho on vihreämpää aidan toisella puolella, mutta entä valtameren toisella puolella? Monet haaveilevat amerikkalaisesta unelmasta ja ajattelevat asioiden olevan Yhdysvalloissa paremmalla tolalla kuin täällä kotimaassa, mutta näin ei ole – ainakaan kaikessa. Lapsen saamiseen liittyvät maksut ovat Atlantin takana hurjat.
Yksi suurimmista kustannuseroista Suomen ja Amerikan välillä on lapsen saamiseen liittyvät kulut, kertoo Ilta-Sanomat (IS). Lehti on haastatellut oululaislähtöistä Jenni Hubbsia, joka löysi rinnalleen amerikkalaisen miehen ja muutti puolisonsa kotimaahan vuonna 2017. Hubbs yllättyi elämisen kustannuksista.
”Järkytyin, miten kallista täällä on”, 36-vuotias kahden lapsen äiti sanoi IS:lle.
IS:n haastattelussa on käyty läpi muun muassa raskausaikaan ja synnytykseen liittyviä maksuja. Raskauden aikana Hubbsilla oli 400 dollaria kuussa maksava terveysvakuutus, johon ei kuitenkaan kuulunut raskaudenaikaisia terveystarkastuksia tai synnytyskuluja. Hubbs puolisonsa kanssa maksoi kaiken käteisellä.
Hubbs perheineen asuu Utahin osavaltiossa. Paikallisessa lääkärikeskuksessa katsotaan tiliotteiden perusteella, mihin käteismaksuluokkaan vakuutuksettomat potilaat kuuluvat. Hubbs sanoi IS:lle, että tarkastuskäynti raskauden aikana voi olla 25-200 dollaria ja testit siihen päälle. Ensimmäinen ultrakäynti maksoi 59 dollaria ja 3D/4D-ultra 149 dollaria. Yksi dollari vastaa tätä kirjoittaessa noin 95 senttiä.
Hubbs kertoo IS:n haastattelussa, että raskauden aikaisiin käynteihin meni noin pari tuhatta dollaria. Seurantakertojen määrät olivat suurin piirtein samat kuin Suomessa.
Suomen ja Yhdysvaltojen hintalapuissa hurja ero
Synnytyksen koittaessa jokaiselle lääkkeelle sekä toimenpiteelle oli oma hintansa. IS:n mukaan vauvan ja äidin kahden yön yöpyminen omassa perhehuoneessa kustansi noin 9 200 dollaria, johon sisältyi ruoka, jota sai tilata a la carte -listalta.
Alatiesynnytyksen hintalappu oli 1 513 dollaria ja lääkärin palkkio noin 4 000 dollaria. Yksi epiduraaliannos maksoi 30 dollaria, äidin hemoglobiinitutkimus 152 dollaria ja vastasyntyneen verikoe 298 dollaria.
Suomessa maksut ovat toista luokkaa. Esimerkiksi HUSissa alatiesynnytys ilman erillisiä toimenpiteitä kustantaa noin 3 600 euroa, joista 60 prosenttia tulee vuodeosastohoidosta ja loput synnytyksestä. Potilaalle maksettavaksi tulee kuitenkin huomattavasti pienempi summa: esimerkiksi synnytys ja kolme päivää vuodeosastolla maksaa noin 160 euroa.
Hubbsin synnytysreissu maksoi yhteensä noin 17 000 dollaria, mutta hän kertoi IS:lle, että lopullinen hinta oli 10 000 dollaria, koska käteisellä maksaessa hinnasta saa alennusta. Jos synnyttäjällä on synnytyskulut sisältävät vakuutus, on omavastuu yleensä joitakin tuhansia euroja.
”Jos olisin joutunut hätäsektioon, se olisi maksanut 35 000 dollaria. Ystävän lapsi joutui teho-osastolle kahdeksi viikoksi, ja se maksoi 200 000. Heillä oli onneksi vakuutukset kunnossa, joten he maksoivat muutaman tonnin omavastuun”, Hubbs sanoi IS:lle.
Ruuhkavuosien aiemmin julkaistussa artikkelissa on käyty läpi, kuinka paljon synnyttäminen lopulta maksaa, ja voit lukea aiheesta lisää täällä.
Lähde: Ilta-Sanomat
Teksti: Miia