Merkki pahoinvoinnista: Nuorten lääkemyrkytyksissä iso kasvu

woman sitting on black chair in front of glass-panel window with white curtains
Kuva: Anthony Tran

Nuorten pahoinvoinnista on puhuttu paljon ja tutkimustuloksetkin ovat osoittaneet, että nuorten pahoinvointi lisääntyy. Tilanteen vakavuudesta on saatu uusi, pysäyttävä osoitus, kun tilastot osoittavat lääkemyrkytyksissä tapahtuneen ison kasvun.

Lasten ja nuorten käynnit lääkemyrkytysten vuoksi yliopistosairaaloiden lasten päivystyksissä ovat lisääntyneet merkittävästi kymmenessä vuodessa, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS. Kun vuonna 2013 lääkemyrkytyksiä oli vuoden aikana 148, oli niinä vuonna 2023 yhteensä 377.

Kymmenen vuotta sitten lasten myrkytyskäynnit päivystyksissä olivat pääosin pienten, alle 10-vuotiaiden lasten tapaturmaisia ja vahingossa tapahtuneita myrkytyksiä. Tilanne on muuttunut vuosien 2017-2018 jälkeen ja myrkytykset ovat siirtyneet nuorisoikäisiin ja vahingoista tahallisiin.

”Kyseessä on erittäin huolestuttava ilmiö, sillä lääkemyrkytyksen vuoksi päivystyksiin päätyvät nuoret ovat vain jäävuoren huippu pahoinvoivista nuorista. Lääkkeiden yliannostus alle 16-vuotiailla nuorilla on pahoinvoinnin äärimmäinen muoto”, HUSin tiedotteessa todetaan.

Myrkytykset diagnosoidaan päivystyksissä kliinisellä tutkimuksella, jota täydennetään laboratoriotutkimuksilla. Kun lapsi tai nuori päätyy päivystykseen lääkemyrkytyksen vuoksi, lääkemyrkytys hoidetaan ja hänet ohjataan psykiatrisen avun piiriin.

Nuoruusikäiset tytöt ovat yliedustettuina päivystyksissä hoidettujen lääkemyrkytyspotilaiden joukossa. Lääkemyrkytysten kasvu kertookin nuorten tyttöjen lisääntyneestä pahoinvoinnista. Vuonna 2023 yliopistosairaaloiden päivystyksissä hoidettiin 10-15-vuotiaiden tyttöjen lääkemyrkytyksiä noin 250 potilastapausta ja poikia alle 50 tapausta.

Kuva: HUS

Moni nuori käyttää myrkytyksiin yleistä särkylääkettä

HUS kertoo tiedotteessaan, että lääkemyrkytysten kasvu on valtakunnallinen trendi, johon yliopistosairaaloiden lastenlääkärit ovat kiinnittäneet huomiota. Oulun yliopistollisen sairaalan (OYS) lasten päivystyksen osastonylilääkäri Niko Paalanne on kommentoinut Kalevalle, että myrkytystapauksia oli OYSissa vielä kymmenen vuotta sitten 10–15 vuodessa. Nyt tapauksia on jo yli 40 vuosittain ja myös OYSissa tapaukset ovat muuttuneet vahingoista tahallisiksi.

”Aiemmin myrkytystapaukset olivat alkoholilla aiheutettuja vahinkoja. Ne ovat vähentyneet ja tahalliset lääkemyrkytykset ovat dramaattisesti lisääntyneet”, Paalanne kertoo.

Nuorten lääkemyrkytyksissä on yleisimmin käytetty parasetamolia, joka on monesta kodista löytyvä särkylääke. Parasetamoli on turvallinen, jos sitä käyttää ohjeen mukaan, mutta liian isoina annoksina se voi olla hengenvaarallinen.

Turun yliopistollisen keskussairaalan (TYKS) Lasten ja nuorten klinikan toimialuejohtaja, ylilääkäri Heikki Lukkarisen mukaan päivystyksien raportoimat nuorten lääkemyrkytykset ovat vain jäävuoren huippu.

”On tuurista kiinni, miten käy, jos parasetamolia ottaa liikaa. Nuorten ahdistus on kasvanut räjähdysmäisesti. Se on hätähuuto”, Lukkarinen sanoo Iltalehdessä.

”Nuorten hyvinvointi on kriisissä”

Paalanne kertoo Kalevassa, että suurella osalla lääkemyrkytyksen takia hoitoon joutuvalla on jo kontakti nuorten mielenterveyspalveluihin. Hänen mukaan myrkytystilanne on harvalle ongelmien ensimmäinen ilmentymä, mikä Paalanteen mukaan kertoo siitä, että tuki ei riitä.

HUS huomauttaa tiedotteessaan, että nuorten elämä on muuttunut rajusti lyhyessä ajassa ja pahoinvoinnin kasvuun on monia syitä. Koronapandemia ja Venäjän Ukrainassa käymä hyökkäyssota ovat vaikuttaneet nuorten hyvinvointiin, vanhempien paineet työelämässä heijastuvat arkeen ja digitalisoitunut koulunkäynti voi tuoda omat ongelmansa.

Nuorten omat yhteisöt ovat myös siirtyneet sähköisille alustoille, jossa valintoja ohjaavat haitalliset algoritmit. HUS nostaa erikseen esiin TikTokin, joka on tuonut nuorille myös itsetuhoiseen käyttäytymiseen liittyvät haasteet ja lääkevinkit. Osa ongelmista on ylisukupolvisen kehityksen tulosta.

Pahoinvointia ei selitä päihteiden käyttö, sillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Kouluterveyskysely osoittaa, että nuorten elintavat ovat muuttuneet terveellisempään suuntaan humalahakuisen alkoholin käytön ja tupakoinnin vähentyessä. Myrkytystapauksia on myös monista taustoista tulevilla nuorilla.

”Nuorten hyvinvointi on kriisissä. Kun nuori päätyy meille niin ollaan jo myöhässä. Nuorten hyvinvointiin pitäisi panostaa”, Paalanne kertoo Kalevassa.

Lähteet: HUS, Kaleva, Iltalehti

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.