Ruutuja on nykyään kaikkialla. Lapset viettävät paljon aikaa niiden parissa. Lapsen kannalta olisi kuitenkin hyvä rajoittaa ruutujen äärellä vietettyä aikaa. Miten vanhemmat voisivat pyrkiä vähentämään ruutuaikaa?
1. Sammuta taustatelevisio
Mikäli et ole katsomassa ohjelmaa televisiosta, vaan se toimii taustahälynä, opettele sammuttamaan se. Päällä oleva televisio häiritsee lapsen keskittymistä ja vie hänen huomionsa.
2. Tee makuuhuoneista digilaitteettomia alueita
Sopikaa lapsen kanssa, ettei mitään älylaitteita, televisiota tai pelikoneita viedä makuuhuoneisiin. Se helpottaa myös lapsen nukahtamista illalla, sillä ruutuja ei olisi hyvä tuijottaa juuri ennen nukkumaanmenoa.
3. Älkää ruokailko ruutuja katsellen
Ruokaileminen ja napostelu ruutujen ääressä pidentää lapsen ruutuaikaa helposti yli suositusten. Tapa myös rohkaisee lasta napostelemaan ylimääräisiä välipaloja, mikä voi johtaa painonnousuun.
4. Suunnittele, mitä lapsesi ruudulta näkee
Suunnittele etukäteen, mitä lapsesi katsoo ruudulta. Kanavien tyhjänpäiväisen selaamisen sijaan, voit etsiä lapselle laadukkaita ja opettavaisia videoita sekä ohjelmia. Esikatsele videopelit ja älypuhelinsovellukset ennen kuin annat lapsen käyttää niitä.
5. Kuluta ruutuaikaa yhdessä lapsen kanssa
Silloin kun mahdollista, katsokaa ohjelmia ja videoita yhdessä lapsesi kanssa. Keskustelkaa näkemästänne. Selitä lapsellesi mainosten idea ja kerro, että vaikka jotain mainostetaan, se ei välttämättä ole terveellistä ja hyväksi lapselle.
6. Harkitse, annatko lapselle oman älylaitteen
Puhelin voi olla tärkeä työkalu tai turvatekijä alakoululaisen kanssa, mutta harkitse kuitenkin vakavasti, annatko lapsellesi omaa tablettia tai älypuhelinta. Perinteinen puhelin riittää vallan mainiosti yhteydenpitoon lapsen kanssa. Ota kuitenkin huomioon se, että todennäköisesti lapsen kaikilla kavereilla on älylaitteet.
Keskustelkaa yhdessä lapsen kanssa älylaitteen hankkimisesta hänelle. Kuuntele lapsen näkemystä ja perusteluja siitä, millaisen puhelimen hän haluaisi. Jos päädyt hankkimaan lapselle oman älylaitteen, niin muistakaa silti viettää mahdollisiman paljon aikaa ilman laitteita yhdessä perheenä.
Lapsi tarvitsee säännöllistä ja hyvää vuorovaikutusta vanhemman kanssa. Mikäli rajoitat lapsen älylaitteen käyttöä, niin ehdota tilalle jotain muuta mukavaa tekemistä. Ole myös valmis käyttämään omaa aikaasi lapsen kanssa touhuamiseen.
7. Noudata suosituksia
Esimerkiksi American Academy of Pediatrics ei suosittele alle 2-vuotiaille lapsille ruutuaikaa laisinkaan. Vanhempien lapsien suositus on enintään 1-2 tuntia ruutuaikaa päivässä. Tässä vanhemman kannattaa käyttää omaa harkintaa ja ottaa huomioon lapsen ikä, luonne ja kokonaistilanne. Tee se, vaikka kuinka tekisi mieli käyttää digilaitteita ”lastenvahtina” helpottaaksesi omaa elämääsi.
8. Lisää teknologiavapaata aikaa perheesi aikatauluun
Tehkää vähintään kerran viikossa perheenä jotain hauskaa yhdessä, jolloin älylaitteita ei käytetä. Osoita lapselle, että on paljon muitakin tapoja viettää kivaa aikaa kuin olla älylaitteiden parissa. Sopikaa tilanteita, joissa älylaitteita ei käytetä, kuten ruokailuajat ja nukkumaanmenoajat tai jos kylässä on vieraita ja niin edelleen.
9. Rohkaise rangaistusten sijaan
Jos säännöt ovat kovin tiukat, ne voivat joskus lisätä ongelmia entisestään. Mikäli käyttää rangaistuksena sitä, että lapsi voi menettää peliajan, voi pelaamisesta ja sen odottamisesta tulla lapselle entistä koukuttavampaa.
Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, miten lapsi kuluttaa älylaitteitaan. Pelaako hän pitkiä aikoja joitain yksinkertaisia pelejä? Tällöin lapselle voisi opastaa, mitä kaikkea muuta älylaitteella voisi tehdä. Ne sisällöt voisi olla jotain opettavaisia sovelluksia, jotka kuitenkin kiinnostavat lasta.
10. Ole kiinnostunut lapsen älylaitteiden käytöstä
Vanhemman on hyvä olla kiinnostunut lapsensa älylaitteiden käytöstä ja sisällöstä, jota hän kuluttaa. Osoita siis mielenkiintoa asiaa kohtaan ja tutustu lapsen kiinnostuksen kohteisiin älylaitteilla. Tällöin ymmärrät paremmin mitä lapsi tekee virtuaalimaailmassa ja miksi se on hänelle niin tärkeää. Digilaitteiden paheksumisen ja ruutuajan tiukan rajoittamisen sijaan, pyri rakentavaan keskusteluun lapsen tai nuoren kanssa. Tällä tavalla teidän on helpompi löytää yhteinen kieli ja ehkä lapsikin kuuntelee paremmin sitä, miksi sinä olet huolissasi älylaitteiden suhteen.
11. Lapsen hankaluus jättää digilaite
Mikäli lapsen on erittäin hankalaa siirtyä pois älylaitteilta, kannattaa taustalla olevat syyt selvittää. Sieltä saattaa paljastua yksinäisyyttä, haasteita sosiaalisissa suhteissa tai kiusaamista. Mikäli tilanne on haasteellinen, voi lapsen mielestä digimaailmasta todellisuuteen siirtyminen olla pelottavaa. Keskustele asiasta lapsen kanssa, mutta ymmärrä, että lapsen voi olla vaikea puhua siitä suoraan. Yritä tällöin selvittää, mistä on kyse. Esitä lapselle osuvia kysymyksiä, joiden kautta saat asioita paremmin selville. Tilanteesta huolimatta lapsen ei ole hyvä viettää aikaa yli suositusten ruutujen parissa, mutta hän saattaa tarvita erityistä tukea päästääkseen irti virtuaalimaailmasta.
Ruutuaikaa on helpompi säädellä, kun ymmärtää millaisia vaikutuksia sillä on lapseen. Vaikutukset ovat hyvin moninaiset. Niistä voit käydä lukemassa lisää täältä.
Onko lapsesi ruutujen parissa yli suositusten? Miten voisit vähentää lapsesi ruutuaikaa?
Lähteet: Aivosäätiö, Elisa, Mayo Clinic health system, WebMd
Teksti: Anne-Mari Valta
Ei vielä kommentteja