Äidinäidin tuella voi olla yllättävän iso merkitys lapselle

woman playing with two children in the woods
Kuva: Nikoline Arns

Useat isovanhemmat ovat mielellään läsnä lastenlastensa elämässä auttaen lapsiaan oman lapsiarkensa pyörittämisessä mahdollisuuksien ja tarpeen mukaan. Erään äidin mukaan isovanhemmilla on jopa velvollisuus auttaa lasten kanssa, kuten Ruuhkavuodet kertoi aiemmin.

Isovanhempien tuki voi olla korvaamaton apu lapsiperheelle. Vaikka isovanhemmat olisivat samalla viivalla ja kaikki osallistuisivat lastenlastensa elämään yhtä paljon, on yhden isovanhemman tuella muita suurempi merkitys: äidinäitien tuki suojaa lapsuuden vastoinkäymisten vaikutuksilta, kertoo Turun yliopisto.

Tutkimus on osoittanut, että äidin puoleisten isoäitien antama tuki voi parantaa vaikeuksia kohdanneen lapsenlapsen hyvinvointia. Äidinäitien tuki vähentää lastenlasten tunne-elämän ja käyttäytymisen ongelmia, jotka johtuvat lapsuudessa koetuista haitallisista asioista. Tällaisia kokemuksia voivat olla läheisen ihmisen kuolema tai alkoholiongelma.

Äidinäitien antama tuki voi olla lastenhoitoapua tai rahallista tukea. Tutkimuksessa ilmeni, että muiden isovanhempien tuella ei ole vastaavaa vaikutusta.

”Tulokset osoittavat, että äidinäideiltä saatu apu voi parantaa vastoinkäymisiä kokeneiden lasten hyvinvointia. Myönteiset vaikutukset voivat jatkua ikuisikään asti”, Turun yliopiston erikoistutkija Samuli Helle sanoo.

Lapsuuden vastoinkäymisten vaikutukset voivat ulottua kauas tulevaisuuteen

Helle toteaa, että lapsuuden herkkien kehitysvaiheiden aikana kohdattujen vastoinkäymisten vaikutukset voivat ulottua pitkälle aikuisuuteen.

”Ne voivat näkyä aikuisuudessa korkeampana ennenaikaisen kuoleman riskinä ja pienempänä todennäköisyytenä saada omia lapsia”, hän kertoo.

Evoluutiobiologian mukaan isovanhempien lastenlasten kasvatukseen antama tuki on kehittynyt luonnonvalinnan seurauksena, jotta jälkeläisillä olisi paremmat mahdollisuudet selviytyä haastavissa ympäristöissä. Sitä on kuitenkin tutkittu vasta vähän, missä määrin isovanhempien tuki suojaa lastenlasten kehitystä. Jo tehtyjen tutkimusten tulokset ovat olleet Turun yliopiston mukaan vaihtelevia.

Scientific Reports -tiedejulkaisussa ilmestynyt tutkimus perustui kyselyyn, johon vastasi 1 197 Englannissa tai Walesissa asuvaa 11–16-vuotiasta nuorta. Voit tutustua tutkimusartikkeliin tarkemmin englanniksi täällä.

Tiesitkö, että isovanhempia on viittä erilaista tyyppiä? Merika Penttinen on Pro Gradu -tutkimuksessaan tunnistanut nämä isovanhempityypit, joista voit lukea lisää täällä.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.