Nuori välttelee vaikeista asioista puhumista; mikä avuksi?

a man standing in a field holding a frisbee
Kuva: Lesli Whitecotto

Monen nuoren on vaikeaa puhua vanhemmilleen virheistään ja asioista, joita hän pitää noloina. Vanhemmat voivat omalla asenteellaan auttaa nuorta avaamaan keskustelun.

Jokainen vanhempi toivoo, että oma lapsi luottaisi vanhempaan niin paljon, että uskaltaa kertoa vaikeistakin asioista. Aina nuori ei kuitenkaan kykene oma-aloitteisesti avaamaan keskustelua asioista, jotka kokee haastavina tai jopa noloina. Vanhempien oma asenne voi auttaa tällaisessa tilanteessa nuorta pääsemään yli nolouden tunteesta.

Ylen artikkelissa on kuvattu keinoja, joiden avulla nuoren voi olla helpompi ottaa vaikeita asioita puheeksi vanhempiensa kanssa. Myös vanhempien on hyvä tiedostaa nämä seikat, jotta he voivat auttaa omaa nuortaan pääsemään keskustelussa alkuun.

Toisinaan vanhemmat saattavat yrittää keventää tunnelmaa vitsailemalla asiasta, josta nuori haluaisi keskustella. Tämä voi kuitenkin ahdistaa nuorta entisestään. Nuorta voi myös pelottaa, että vanhempi pitää häntä hölmönä tai tuomitsee hänen toimintansa. Varsinkin jos nuori on tehnyt jotakin sellaista, jota katuu ja tietää, etteivät vanhemmat hyväksy asiaa, teon tunnustaminen voi olla hyvin vaikeaa.

Nuoren haukkuminen ei ole hyvä lähestymistapa

Nuorisolääketieteen dosentti Silja Kosola toteaa Ylen artikkelissa, että mikäli nuori on toiminut väärin kiusaamalla muita tai näpistänyt kaupasta, hän kyllä itsekin tietää, ettei näin saisi toimia. Vanhemman motkotus asiasta tulee tässä mielessä liian myöhään. Sen sijaan vanhemman olisi parasta katsoa eteenpäin ja miettiä, mikä olisi paras toimintatapa tilanteessa, Kosola neuvoo.

Nuorta Kosola neuvoo valitsemaan asian esiin ottamiseen sellaisen hetken, jolloin vanhempi ei ole tekemässä mitään sellaista, joka vie hänen huomiotaan. Jos kyseessä on vaikea asia, nuori voi aloittaa esimerkiksi sanomalla “mulla on tosi vaikea juttu kerrottavana”. Vaikka tällaisen aloituslauseen kuuleminen ymmärrettävästi voi heti huolestuttaa vanhempaa, on kuitenkin parempi, että vanhempi kuulee vakavista asioista ensimmäisenä lapseltaan sen sijaan, että esimerkiksi poliisi tai lastensuojelu ottaa häneen yhteyttä.

Usein vanhempi saattaa myös olettaa asian olevan jotakin hirvittävän vakavaa, jos nuori aloittaa keskustelun tällaisilla sanoilla. Jos asia lopulta ei osoittaudukaan niin vakavaksi kuin vanhempi on pelännyt, voi hän jopa tuntea helpotusta, mikä entisestään auttaa suhtautumaan tilanteeseen rauhallisesti.

Vanhemman on tärkeää todella kuunnella nuorta

Se, että nuori uskaltaa kertoa vaikeasta asiasta vanhemmalle, on merkittävä luottamuksen osoitus. Vanhemman tulisi tällaisessa tilanteessa aina kuunnella nuorta ilman, että jatkuvasti keskeyttää ja pyrkii olemaan itse äänessä. Kännykkää ei myöskään tulisi vilkuilla lapsen tai nuoren puhuessa tärkeästä asiasta. Tämä saa aikaan tunteen, ettei vanhempi ole täysin keskittynyt nuoren kertomaan asiaan.

Ylen artikkelista voi lukea lisää vinkkejä siitä, millä tavalla nuoren kannattaisi jutella vaikeista asioista vanhemmalleen. Myös vanhemman on hyvä olla tietoinen näistä vinkeistä, jotta hän voi tukea ja auttaa nuortaan entistä paremmin ottamaan esille myös vaikeita asioita.

Lähde: Yle

Teksti: Sonja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.