Lomalla sairastuminen voi joskus tuntua maailmanlopulta. Jos tilanteeseen osaa asennoitua oikein, se voi auttaa välttämään pahimman ahdistuksen. Joihinkin asioihin ei voi vaikuttaa, vaikka kuinka etukäteen tekisi suunnitelmia ja pyrkisi ottamaan kaikki aspektit huomioon. Sairastuminen saattaa myös joskus olla mielen ja kehon merkki siitä, että nyt kannattaa hiljentää tahtia.
Lomaa on odotettu kuin kuuta nousevaa, suunnitelmia on tehty ja mahdollisesti matkalippuja ostettu erilaisiin lomakohteisiin tai tapahtumiin. Kun kauan odotettu loma viimein alkaa, kurkussa tuntuu huolestuttavaa karheutta, silmät hivenen valuvat ja nenää saattaa kutittaa. Mielessä käy pelko siitä, ettei vain joku pöpö yritä puraista juuri loman kynnyksellä.
Asian voi yrittää laittaa urheasti pois mielestä ja elää ikään kuin oireita ei olisi olemassa. Parin päivän päästä kuitenkin on pakko tunnustaa, että on kunnolla kipeä, mikä saattaa muuttaa kaikki perheen lomasuunnitelmat. Kuinka tällaisesta pettymyksestä parhaiten selviää?
Sairaana ei kannata yrittää suorittaa lomaa
Jos käy niin huono tuuri, että sairastuu lomalla, ei pidä yrittää taistella tuulimyllyjä vastaan ja “suorittaa” lomaa kipeänä, sillä tämä voi vain johtaa sairauden pitkittymiseen. Kun tuntee itsessään ensimmäiset sairauden merkit, kannattaa pysähtyä ja rauhoittua lepäämään. Lomalla tämä on helpompaa kuin arkena töissä käydessä. Töissä ei välttämättä halua jäädä pois vain pienen sairaudentunnun takia, mutta lomalla on mahdollista pysähtyä lepäämään vällyn alle kuuman juoman kanssa.
Vanhempi voi kokea ahdistusta sairastumisestaan, varsinkin jos lomalle on suunniteltu yhteisiä matkoja ja aktiviteetteja lasten kanssa. Mielessä saattaa jopa käydä, pitäisikö omasta sairaudesta huolimatta vaan pyrkiä suoriutumaan lomasuunnitelmista lasten takia. Sairaana kannattaa kuitenkin jäädä kotiin sairastamaan.
Vanhemman on hyvä muistaa, että lapset katsovat usein vanhempaa ylöspäin ja pyrkivät toimimaan kuin hän. Jos vanhempi näyttää lapsille esimerkkiä, ettei sairaana tarvitse keskittyä toipumiseen vaan voi mennä ja touhuta kuin terveenä, on lasten vaikeaa ymmärtää, miksi heidän täytyy pysyä vuoteessa sairaana. He saattavat myös itse vanhempina kokea, että ei ole niin tärkeää levätä ja hoitaa itseään rauhassa kuntoon kun on kipeänä, mikä saattaa olla myös pidemmällä tähtäimellä haitallista heidän terveydelleen. Keholle on suuri rasite, jos sen ei anna sairastuneena rauhassa levätä.
Lepo edesauttaa toipumista
Jos sairaana rasittaa itseään liikaa, tämä saattaa pahimmillaan pitkittää sairautta ja johtaa jopa vakavin jälkitauteihin. Toki on ymmärrettävää, että lapsiperheessä ei välttämättä pysty pysähtymään lepäämään pitkäksi aikaa, mutta varsinkin kahden vanhemman perheessä kannattaa vastuuta jakaa toisen kanssa siten, että itse kykenee lepäämään, jos tuntee sairauden ensioireita.
Tämä hyödyttää viime kädessä koko perhettä, koska riittävällä levolla sairauden alkuvaiheessa voi parhaimmillaan lyhentää sairauden kestoa. Jos sen sijaan yrittää jatkaa normaalia arkielämää rasitteineen sairaana, voi toipuminen kestää kauemmin, eikä loman viettoon kenties silloin ehdi lainkaan. Vanhemman kannattaa omasta terveydestään huolehtimisen ohella myös muistaa, että hän näyttää toiminnallaan arvokasta esimerkkiä lapsilleen sen suhteen, kuinka sairaana toimitaan.
Teksti: Sonja