Ottaisitko vieraan vanhuksen kotiisi perhehoitoon?

man in gray sweater sitting beside woman in black and white floral long sleeve shirt
Kuva: Tim Kilby

Perhehoidossa voi olla lasten ja nuorten lisäksi myös vanhuksia. Vanhusten perhehoidossa hoitoa tarvitseva vanhus asuu yksityisen perheen luona perheenjäsenenä. Voisitko sinä kuvitella, että perheessänne asuisi vieras vanhus, joka ei enää pärjää omassa kodissaan?

Vanhaa ihmistä voi pelottaa asua yksinään monenlaisista syistä. Jos kotona sattuu kaatumaan, apua voi joutua odottamaan kauan, ellei sitä itse pysty hälyttämään. Myös alkava muistisairaus saattaa huolettaa erityisesti vanhuksen läheisiä. Moni muistisairas vanhus asuu sairauden alkuvaiheessa vielä kotonaan, koska sopivia hoitopaikkoja ei mahdollisesti ole vapaana tai vanhus ei itse halua muuttaa hoitolaitokseen.

Jos vanhus ei enää kykene asumaan yksin kotonaan, mutta ei vielä ole niin huonossa kunnossa, että hän tarvitsisi ympärivuorokautista tehostettua hoitoa, perhehoito voi olla toimiva ratkaisu. Perhehoitoliiton sivujen mukaan perhekodilla tarkoitetaan yksityisen perheen kotia, jossa annetaan toimeksiantosuhteista perhehoitoa. Käytännössä vanhus siis asuu yksityisen perheen kanssa sen osana samalla tavalla kuin muutkin perheenjäsenet.

Jos perhekodissa asuu myös lapsia, vanhuksen kanssa ajan viettäminen voi olla hauskaa ja hyödyllistä kaikille osapuolille. Vanhukset usein nauttivat lasten ja nuorten seurasta. Moni vanhempi myös kokee, että ajan viettäminen ja jutteleminen vanhojen ihmisten kanssa antaa lapsille tärkeää perspektiiviä elämään, kun he voivat jutella ikäihmisten kanssa esimerkiksi siitä, millaista elämä on ollut vanhuksen omassa lapsuudessa ja kuinka maailma on muuttunut. Lapset ja nuoret voivat myös usein opettaa vanhuksille nyky-yhteiskunnassa tarvittavia tärkeitä taitoja, kuten esimerkiksi älylaitteiden käyttöä, jos vanhuksen henkinen ja fyysinen kunto sen sallii.

Vanhusten perhehoito on yleistymässä

Ylen artikkelissa kerrotaan vanhusten perhehoidon määrän olevan kasvussa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Sari Kehusmaa arvioi, että jos kasvu jatkuu samaa tahtia, lähivuosien aikana perhehoidosta voi tulla varteenotettava osa vanhuspalveluja.

Ylen artikkelissa kerrotaan perhehoitajina toimivasta pariskunnasta, jonka kotona asuu artikkelin tekohetkellä kolme vanhusta ja yksi kehitysvammainen henkilö. Heidän mukaansa perhehoito soveltuu hyvin esimerkiksi muistisairaille, sekä sellaisille vanhuksille, jotka kokevat yksinäisyyttä tai turvattomuutta kotonaan.

Muistisairaan vanhuksen kohdalla on hyvin tärkeää suorittaa perhekotiin siirtyminen oikea-aikaisesti. Sairauden tulee olle vielä sellaisessa vaiheessa, että vanhus kykenee kotiutumaan uuteen ympäristöön. Perhekotiin pääsy voi olla suuri helpotus myös vanhuksen läheisille. Tieto siitä, että iäkäs perheenjäsen on turvallisessa ympäristössä, jossa hän viihtyy, on omaisille usein hyvin tärkeää.

Voisitko sinä kuvitella, että luonanne asuisi oman perheen lisäksi hoivaa tarvitseva vanhus, joka ei enää pysty itse asumaan turvallisesti kotonaan?

Lähteet: Yle ja Perhehoitoliitto

Teksti: Sonja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.