Kun parisuhteessa toinen tai molemmat painivat hylkäämisongelman kanssa, tuo se suhteeseen haasteita. Sellainen parisuhde voi olla täynnä ylä- ja alamäkiä. Suhteessa saatetaan erota toistuvasti ja palata takaisin yhteen.
Hylkäämistrauman saanut voi kokea, ettei koskaan tule riittävällä tasolla ymmärretyksi ja epäilee kumppaniaan usein syyttä suotta. Toinen osapuoli puolestaan saattaa väsyä jatkuviin turhiin syytöksiin.
10 myrkyllistä asiaa parisuhteissa:
1. Jatkuva kumppanin rakkauden kyseenalaistaminen
Hallitsevan pelon kanssa kamppaileva henkilö tarvitsee jatkuvaa varmistelua ja vakuuttelua kumppaniltaan siitä, että häntä rakastetaan ja arvostetaan. Jopa mitättömältä tuntuva pieni riita voi laukaista hylätyksi tulemisen tunteen, jolloin tilanne voi äityä pahaksikin. Samoin esimerkiksi kumppanin lähteminen lomalle tai illanviettoon kavereidensa kanssa voi laukaista hylätyksi tulemisen pelon.
2. Kumppanin toiminnan tulkitseminen epäilyksen linssin läpi
Hylkäämisongelmasta kärsivä henkilö seuraa yleensä valppaana merkkejä muutoksista parisuhteessa, joiden hän näkee olevan osoitus tulevasta hylkäämisestä. Niinpä tällainen henkilö saattaa ylitulkita harmittomia tavallisia asioita, kuten illallissuunnitelmien lykkääntymistä tai ystävien kanssa ajan viettämistä. Puhumattakaan siitä, jos kumppani sattuu keskustelemaan kadulla jonkun kauniin ihmisen kanssa, jonka hylkäämistä pelkäävä tulkitsee pettämiseksi.
3. Itseään toteuttava ennustus
Ironista kyllä, mutta hylkäämisen pelosta tulee usein itseään toteuttava ennustus. Itseluottamus lisää houkuttelevuutta ja viehättävyyttä. Sen sijaan itseluottamuksen puute, joka liittyy hylkäämisen pelkoon, saa henkilön todennäköisesti joutumaan kokemaan hylkäämisen.
4. Passiivis-aggressiivisuus
Monet hylkäämistä pelkäävät ihmiset käyttäytyvät passiivis-aggressiivisesti. Se johtuu siitä, etteivät he voi esitellä todellista luonnettaan ja itseään, mutta eivät pysty sulkemaan kokonaan pois omia tarpeitaan. Sellainen henkilö saattaa esimerkiksi valittaa, ”unohtaa” pitää lupaukset ja työskennellä tehottomasti omissa projekteissaan.
5. Kumppanin jatkuva miellyttäminen
Hylkäämistä pelkäävällä on kova tarve miellyttää toisia. Niinpä hän ei uskalla olla parisuhteessa rennosti oma itsensä, vaan mielistelee kumppaniaan pimittämällä aidot ajatuksensa.
6. Epäterve mustasukkaisuus
70 prosenttia suomalaisista on huomannut kumppaninsa olevan mustasukkainen. Heistä jopa kolmannes on kokenut mustasukkaisuuden ongelmaksi. Mustasukkaisuus on usein tunnistettu syy parisuhdeongelmiin sekä myös eroihin. Hylätyksi tulemisen pelko ja mustasukkaisuus liittyvät toisiinsa. Siihen voi sisältyä myös epävarmuuden ja avuttomuuden tunteita. Mustasukkaisuutta hävetään, eikä siitä yleensä kerrota parisuhteen ulkopuolelle.
7. Hylkäämistä pelkäävillä on suurentunut riski tulla manipuloiduksi
Jotkut manipuloijat saalistavat epävarmoja ihmisiä. Hylkäämisen pelosta kärsivällä saattaakin olla suurentunut riski joutua manipuloinnin uhriksi jonkun toisen henkilökohtaisen hyödyn vuoksi. Manipuloijat osaavat olla aluksi hyvin viehättäviä ja välittäviä. He tietävät, mitä nappuloita heidän tulee painaa saadakseen epävarman ihmisen luottamaan heihin.
Manipuloijat osaavat pitää epävarman henkilön elämässä ikään kuin kuilun reunalla ja siinä pelossa, että manipuloija voi lähteä koska tahansa. Lähes poikkeuksetta manipuloija päätyykin lähtemään, kun on saanut epävarmalta ihmiseltä haluamansa.
8. Uskottomuus
Hieman outoa kyllä, hylkäämistä pelkäävä voi olla parisuhteessa joskus myös uskoton ja pettää kumppaniaan. Tällaisella henkilöllä voi olla tarve pitää toista potentiaalista kumppania varalla oman parisuhteen rinnalla. Toinen syy pettämiseen on hyväksynnän hakeminen, jolla yritetään pönkittää huonoa itsetuntoa.
9. Äärimmäinen käytös
Hylkäämisongelmasta kärsivän käytös voi olla äärimmäistä suuntaan tai toiseen: hän voi olla todella mustasukkainen ja takertuva, jolloin hän ei anna kumppanilleen omaa tilaa. Tai päinvastoin, hän ei päästä ketään lähelleen ja työntää ihmiset pois. Hänellä on jatkuva tarve testata kestääkö parisuhde. Hän voi omalla käytöksellään aiheuttaa sen, että kumppani lopulta lähtee ja hänet hylätään eli hänen pahin pelkonsa käy toteen itsensä takia. Harva kumppani jaksaa katsella äärimmäisen takertuvaa ja mustasukkaista kumppania tai sellaista, joka ei päästä lähelleen ja työntää jatkuvasti pois.
10. Hylkääminen ennen kuin tulee hylätyksi
Hylkäämistä pelkäävä saattaa hylätä toisen, ennen kuin tulee itse hylätyksi. Henkilö tekee niin varmuuden vuoksi, jos kokee olonsa uhatuksi. Hylkäämistä pelkäävä saattaa kehitellä itselleen mallin, jossa hän jättää kumppanin heti ensimmäisen riidan jälkeen.
Todellisuudessa, jos hylkäämistä pelkäävä jäisi riidan tullen suhteeseen ja selvittäisi tilanteen, voisi se syventää emotionaalista läheisyyttä toiseen, kun tilanne on ratkaistu. Mutta, koska hylkäämistä pelkäävä puhaltaa pelin poikki kriittisellä hetkellä, hän todennäköisesti jatkaa kierrettä ja tekee saman uudessa suhteessa.
Oletko kokenut elämässäsi hylkäämistä? Oletko sortunut sen takia käyttämään epäedullisia toimintatapoja parisuhteessasi?
Lähteet: Anna, Bolde, Dr. Mari Kovanen, Hyvä kysymys, Verywell mind
Teksti: Anne-Mari Valta
Ei vielä kommentteja