Alaikäiset: Alkoholijuomien saaminen on helppoa – some apuna

Kuva: Unsplash/ Jarritos Mexican Soda

Koulujen lukuvuoden päättyminen on monelle nuorelle juhlan paikka. Tästä syystä alaikäisten alkoholinkäyttö on nyt ajankohtainen aihe. Vaikka nuorten alkoholinkäyttö on vähentynyt viime vuosina, on alkoholi yhä osa lukuisten nuorten juhlintaa – myös alaikäisillä.

Noin kaksi kolmesta (69 %) 15-17-vuotiaasta kokee, että heidän on melko tai erittäin helppoa hankkia alaikäisenä alkoholijuomia omaan käyttöön. Tämä selviää Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tuoreesta selvityksestä, jossa nuorilta kysyttiin heidän alkoholinkäytöstä ja alkoholinkäyttöön liittyvistä asenteista.

Sosiaalisella medialla on merkittävä rooli alaikäisten alkoholin hankkimisessa. 40 prosenttia kyselyyn vastanneista 15-17-vuotiaista sanoi saavansa alkoholinsa juuri somekanavien kautta. Somen kautta välitetään nuorille myös runsaasti nikotiinituotteita.

”Sosiaalinen media on tehnyt päihteiden myymisen ja ostamisen alaikäisille helpoksi. Nuorten mukaan sieltä on helppo saada juuri sitä mitä he haluavat ja minkä verran haluavat. Nuoren ei tarvitse välttämättä edes etsiä alkoholin tai nikotiinituotteiden välittäjää, koska he törmäävät somessa usein päihteiden myynti-ilmoituksiin”, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n asiantuntija Mika Piipponen kertoo.

Yleensä alaikäiset saavat alkoholia haltuun jonkun muun ostamana. Kouluterveyskyselyssä ilmeni, että noin 88 prosenttia alaikäisten juomasta alkoholista tulee välittäjän kautta. Vajaa puolet (42 %) alkoholia käyttävistä yläkouluikäisistä nuorista sai alkoholin perhepiiristä joko vanhemman tai sisaruksen antamana tai varastamalla alkoholin kotoa.

”Koulun ja oppilaitosten päättäjäisviikonloppu lähestyy. Joillekin nuorille se on yhä juhla, johon kuuluu alkoholi. Joten nyt on taas se hetki, kun meidän aikuisten täytyy muistaa kieltäytyä, jos nuori pyytää meitä sitä ostamaan”, muistuttaa Piipponen.

Jos vanhempi ostaa nuorelle alkoholia, on se hyväksynnästä kertova viesti

Vaikka nuorten alkoholin käyttö on ollut vähentymässä, kertoi 15-17-vuotiaista vastaajista yli neljännes (29 %) hankkineensa alkoholia alaikäisenä. Luku oli kuitenkin laskenut kahden vuoden takaiseen selvitykseen verrattuna, jolloin 35 prosenttia alaikäisistä kertoi hankkineensa alkoholia. 29 prosenttia alaikäisistä koki, että kaveripiirin asenne alkoholinkäyttöä kohtaan oli muuttunut positiivisemmaksi viimeisen vuoden aikana.

EHYT ry:n selvityksen mukaan alaikäisten yleisimpiä syitä alkoholinkäytölle ovat halu rentoutua tai pitää hauskaa sekä alkoholin tuoma hyvä olo. Lisäksi ryhmäpaine ja huoltajien salliva suhtautuminen mainittiin entistä useammin syiksi käyttää alkoholia: vuoden 2022 selvityksessä ryhmäpaineen nimesi alkoholinkäytön syyksi 39 prosenttia vastaajista, kun määrä tänä vuonna oli 46 prosenttia ja huoltajien salliva suhtautuminen oli kasvanut 18 prosenttiin, kun se kaksi vuotta sitten oli 11 prosenttia.

”Vanhemmat saattavat ostaa lapselleen esimerkiksi olutta tai siideriä, koska ajattelevat, että voivat tällä tapaa kontrolloida nuoren juomista ja olla tietoisia siitä, mitä nuori juo”, Piipponen kommentoi.

”Todellisuudessa silloin sanomme vain nuorelle, että nuorten alkoholin käyttö on sallittua ja hyväksyttyä. Alkoholia ostamalla ei voi vaikuttaa siihen, minkä verran nuori juo, vaan vanhempien ostamien juomien lisäksi nuoret kuluttavat myös muita juomia”, hän lisää.

Tammikuussa 2024 nettipaneelina toteutettuun selvitykseen osallistui 15-29-vuotiaita suomalaisia yhteensä 1 008 henkilöä. EHYT ry:llä on 20.5.-2.6. 2024 käynnissä Hakematta paras -kampanja, joka haastaa täysi-ikäiset pohtimaan omaa rooliaan alaikäisten alkoholinkäytössä.

Mikä avuksi, jos nuori tulee humalassa kotiin? Löydät siihen neuvoja Ruuhkavuosien julkaisemasta artikkelista täällä, kun taas toisesta artikkelista löydät vinkkejä, miten voit vanhempana ehkäistä nuoren päihdekokeiluja.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.