Erilaiset vauvaryhmät kuuluvat monen vauvaperheen arkeen, ja valinnanvaraa vapaa-ajan aktiviteeteiksi riittää. Harrastukset ovat hyvästä, mutta tarvitseeko pieni vauva harrastuksia kehityksensä tueksi?
Vauvaperheille on tarjolla monenlaisia aktiviteetteja muskareista vauvauintiin ja värikylvyistä perhekahviloihin. Erilaiset vauvaryhmät voivat tuoda perheelle paljon hyvää, etenkin jos vanhempi kokee yksinäisyyttä tai kaipaa vertaistukea. Esimerkiksi musiikista pitävä vanhempi voi käydä mielellään vauvan kanssa muskarissa ja tutustua samalla muihin vanhempiin.
Monet vanhemmat voivat kuitenkin kokea paineita tällaisiin vapaa-ajan ryhmiin osallistumisesta – turhaan. Kehityspsykologian professori Kaisa Aunola on kertonut Suomen Tietotoimistolle (STT), etteivät vauvat tarvitse ryhmiä kehityksensä tueksi. Jos ryhmiin osallistuminen tuntuu vanhemmasta kuormittavalta tai vastentahtoiselta, kannattaa hänen jättää ne professorin mukaan suosiolla väliin.
”Olisi todella tärkeää, että vanhemmat eivät kokisi painetta osallistua ryhmiin vain sen takia, että he ajattelevat sen ikään kuin kuuluvan asiaan. Osallistumisen pitäisi aina lähteä siitä, että vanhempi kokee itse saavansa ryhmistä jotakin – eli ne antavat enemmän voimavaroja kuin vievät niitä. Vanhempien uupumusta lisää entisestään se, jos he kokevat ulkoapäin tulevia odotuksia ja paineita”, Aunola kommentoi.
Aunola totesi STT:n haastattelussa, että nykyinen suorituskulttuuri on laajentunut osittain myös vanhemmuuteen. Nykyään lapsia saatetaan pyrkiä ”kehittämään”, vaikka todellisuudessa lapsi kehittyy ilman erillistä kehittämistäkin. Aunolan mukaan tärkeintä vauvan kehityksen näkökulmasta kuitenkin on, että vauvan perustarpeisiin vastataan ja vauva saa turvaa, hoivaa ja läheisyyttä sekä vuorovaikutusta huoltajansa kanssa.
Aunolan mukaan vauvan motoriikka kehittyy parhaiten, kun hän saa olla lattialla ja harjoitella ryömimistä. Kielenkehityksen kannalta vauva voi hyötyä musiikista, mutta Aunola kertoi, että tähän ei tarvita muskaria: samat hyödyt saa myös, kun vauva kuuntelee esimerkiksi vanhempansa laulua.
Perhekahvilasta sosiaalisia verkostoja ja uusia ystävyyssuhteita vauvaperheille
Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on yksi taho, joka järjestää vauvaperheille erilaisia vapaa-ajan aktiviteetteja ja ryhmätekemistä ympäri maan, kuten perhekahviloita, muskareita ja liikuntakerhoja. Uudempana tarjonnassa on Vahvuutta vanhemmuuteen -ryhmät, jotka pyrkivät vahvistamaan vauvan ja vanhemman välistä vuorovaikutusta.
Koronapandemian myötä vauvaperheille suunnattu toiminta notkahti, mutta nyt on alkanut uusi nousukausi. MLL:n perhekeskustoiminnan asiantuntija Eila-Mari Väätäinen kertoi STT:lle, että etenkin perhekahviloiden suosio nousi vuonna 2023 hurjasti. Väätäisen mukaan moni tuntuu nyt suosivan matalan kynnyksen ryhmiä, joihin ei tarvitse edes ilmoittautua ja jotka tarjoavat rentoa yhdessäoloa.
MLL on tehnyt viime vuonna perhekahvilakyselyn, jonka mukaan suurin osa vanhemmista koki saavansa perhekahvilassa vierailusta monenlaisia hyötyjä. Väätäisen mukaan moni perhekahvilassa käynyt koki, että käynnit vahvistavat sosiaalisia verkostoja, parantavat mielialaa ja tarjoavat vertaistukea. Myös uusia ystävyyssuhteita on syntynyt perhekahviloissa.
”Elämä muuttuu paljon siinä vaiheessa, kun tullaan vanhemmaksi, mikä voi ehkä yllättää, eikä arjen todellisuus aina välttämättä vastaa omia odotuksia”, Väätäinen sanoi STT:n haastattelussa.
”Moni myös pohtii paljon omaa vanhemmuuttaan. Vertaistuki keventää oloa, ja oma tilanne asettuu mittakaavaansa: en olekaan ainoa, joka miettii tällaisia, ja tällaista on muillakin. Näkökulmat laajenevat”, hän lisäsi.
Lähde: Helsingin Sanomat / STT
Teksti: Miia