Miksi toisten perheiden asiat kiinnostavat niin paljon?

three women sitting on brown wooden bench
Kuva: Ben White

Ihmiselle on luontaista olla kiinnostunut toisten asioista. Joskus kiinnostus voi äityä niin voimakkaaksi, että toisten elämän seurailuun ja sen päivittelyyn käytetään huomattavan paljon aikaa. Minkä takia toisten perheiden asiat kiinnostavat niin paljon?

Uteliaisuus on ihmiselle ominainen luonteenpiirre. Ihmisiä kiinnostavat muiden asiat, vaikka mielenkiintoa pyritään usein peittelemään. Kukaan ei halua vaikuttaa muiden silmissä uteliaalta toisten ”kyttääjältä”. Muiden asiat tuntuvat kuitenkin olevan kiinnostavimpien puheenaiheiden joukossa, kun ihmiset tapaavat toisiaan.

Omien ystävien kanssa saatetaan usein käydä juurta jaksain läpi muiden asioita

Toisten asioista puhuminen voi helposti luisua haukkumisen puolelle varsinkin, jos juttelee luotetun ystävän kanssa. Moni ajattelee, että mikäli keskustelun kohde ei ole kuulemassa, hän ei loukkaannu siitä mitä puhutaan, jolloin on luvallista puhua myös negatiiviseen sävyyn. Tämä on toki kaunis ajatus ja ilman muita parempi lähestymistapa kuin että avoimesti päin naamaa sanoo toiselle asioita, jotka pahoittavat mielen. Muista ihmisistä negatiiviseen sävyyn puhumisessa on kuitenkin myös toisenlaisia vaaroja.

Itsensä voi “aivopestä” uskomaan, että toinen on pahempi kuin onkaan

Jos usein puhuu muista ihmisistä negatiiviseen sävyyn silloin, kun he eivät ole paikalla, ihminen saattaa huomaamatta “aivopestä” itseään ajattelemaan, että puheiden kohde on todellakin harvinaislaatuisen hirveä ihminen. Jos puhuu tähän tyyliin toisista usein, pikkuhiljaa negatiivinen ajattelutyyli saattaa integroitua pysyväksi osaksi omaa ajattelua. Tämä voi joskus huomaamatta alkaa vaikuttamaan suhtautumiseen kyseiseen ihmiseen, jota kohtaan saattaa tarkoittamattaan muuttua kylmemmäksi. Toinen usein vaistoaa tämän, jolloin hänenkin suhtautumisensa voi muuttua aiempaa negatiivisemmaksi, mikä vahvistaa kireää tunnelmaa edelleen. Näin kierre on valmis.

Sama toimii onneksi toiseenkin suuntaan. Jos tiedostaa puhuvansa muista hyvin negatiiviseen sävyyn, kun he eivät ole paikalla, voi tietoisesti pyrkiä muuttamaan omaa puhetyyliään siten, että kyseinen henkilö voisi seisoa vieressä kuuntelemassa keskustelua. Tällöin usein automaattisesti räikein kommentointi jää vähemmälle, eivätkä negatiiviset lauseet jää kiertämään alitajuntaan keskustelun jälkeen.

Tällä tavoin ihminen voi pikkuhiljaa opettaa itseään suhtautumaan empaattisemmin muihin. Jos esimerkiksi kollega ärsyttää, hänen käytöksensä taustalla saattaa olla tekijöitä, jotka jäävät pimentoon, kuten esimerkiksi stressaava elämäntilanne. Ihmisillä on usein tapana muistaa pienet pikaistuksissa sanotut epäkohteliaat sanat jopa vuosikausia. Tuntuu sääliltä ajatella, että yksi huono päivä saattaa pahimmillaan mustata kuvan jostakusta ihmisestä pysyvästi.

Harva tietoisesti haluaa olla ystäväpiirissään se, joka aina puhuu muista pahaa

Pienillä asennemuutoksilla voi auttaa itseään oppimaan pois negatiivisesta ajattelusta, jolloin suhtautuminen muihin saattaa muuttua lämpimämmäksi, mikä usein vaikuttaa myös muiden käytökseen itseä kohtaan. Sanonta “metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan” pitää tässäkin yhteydessä hyvin paikkansa.

Kuuluuko sinun lähipiiriisi henkilöitä, jotka aina tavatessa puhuvat toisista negatiivisen sävyyn?

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.