Erityisherkkyys voi ilmeitä monella tavalla. Joidenkin kohdalla se voi aiheuttaa ujoutta ja vaikeutta tutustua uusiin ihmisiin. Kun vanhempi tiedostaa lapsensa erityisherkkyyden, hänen on helpompaa ymmärtää lasta ja myös auttaa tätä erilaisissa vastaan tulevissa haasteissa.
Iltalehdessä kerrotaan Vilmasta, nuoresta naisesta, joka on lapsesta asti kärsinyt yksinäisyydestä. Vilma kertoo artikkelissa, kuinka hänen on pienestä pitäen ollut vaikeaa tutustua uusiin ihmisiin. Ala-asteikäisenä hänen oli vaikeaa mennä mukaan muiden leikkeihin. Vilma kertoo olleensa lapsesta asti hiljainen ja ujo. Vilman äiti yritti tukea häntä ystävien saannissa omien ystäviensä avulla, joilla oli myös lapsia. Tästä huolimatta Vilmalle ei syntynyt ystävyyssuhteita muiden lasten kanssa.
Yläasteella Vilmalla ei ollut yhtään ystävää moneen vuoteen. 25-vuotiaana Vilman äiti ehdotti Vilmalle, että tämä voisi olla erityisherkkä. Sittemmin Vilma kertoo saaneensa ystäviä ja hakeutuneensa myös mukaan tukiystävätoimintaan. Vilma kertoo, että hän on viimein sisäistänyt, että hän on arvokas ihminen ujonakin. Hän kertoo myös ymmärtävänsä nyt, että kaikki ihmiset, joita elämässä kohtaa, eivät jää pysyvästi mukaan elämään, eikä heidän tarvitsekaan. Vilma toteaa, että hänelle oli hyvin helpottavaa ymmärtää, mistä hänen tuntemuksensa johtuvat, ja että on myös muita hänen kaltaisiaan.
Erityisherkkä lapsi saattaa kokea ulkopuolisuuden tunteita pitkälle aikuisuuteen asti
Monille erityisherkille on tuttu tunne, että sosiaalisissa tilanteissa jännittää ja muiden suhtautumista itseen analysoi joskus jopa liiallisuuteen asti. Toisten ilmeitä ja olemusta saattaa tällöin helposti ylitulkita ja voi tulla tunne, että muut suhtautuvat tosiasiallista negatiivisemmin. Erityisherkät ihmiset usein havainnoivat ympäristöään tarkemmin kuin muut ja heidän “seulaansa” jää siksi sellaisiakin asioita, joihin muut eivät välttämättä edes kiinnitä huomiota.
Esimerkiksi joissakin sosiaalisissa tilanteissa muiden kanssa saatetaan jutella “kohteliaisuudesta”, vaikka ei välttämättä oltaisi niin kiinnostuneita juuri kyseisestä puheenaiheesta. Erityisherkkä voi havaita helpommin pienet hienovaraiset viitteet tylsistymisestä, joita muut eivät huomaa, ja hän saattaa tulkita nämä hänestä itsestään johtuviksi, vaikka asia ei olisi näin.
Vanhempien on hyvä tutustua erityisherkkyyden merkkeihin, jos heillä herää syystä tai toisesta epäilys, että oma lapsi voisi olla erityisherkkä. Erityisherkkyyden voi helposti sekoittaa esimerkiksi ujouteen. Jos vanhempi tiedostaa lapsensa olevan erityisherkkä, hänen on helpompi auttaa tätä erilaisissa haastavissa tilanteissa. Hyvä Terveys-lehden verkkoartikkelista voi lukea lisää erityisherkkyyden ilmenemisestä ja siitä, mikä erityisherkkyyden pohjimmiltaan aiheuttaa.
Lähde: Iltalehti ja Hyvä Terveys
Teksti: Sonja
Ei vielä kommentteja