Suomalaiset (etenkin vanhemman ikäpolven ihmiset) ovat tottuneet tekemään niin sanotun suursiivouksen kaksi kertaa vuodessa, ennen juhannusta ja joulua. Suursiivous tarkoittaa, että jokainen kodin nurkka ja kaappi käydään huolellisesti läpi. Se vaatii useamman päivän siivouksen tekemiseen. Suursiivous onkin hyvä jakaa pidemmälle ajanjaksolle. Kuinka tehdä juhannussiivous huolellisesti ja tehokkaasti?
Siivoukseen on olemassa monia eri tyylejä, joista artikkelissa on esitelty niistä yksi, ammattilaisten vinkkejä hyödyntäen. Siivousalan ammattilaisten neuvo on, että etene yksi vaihe kerrallaan, eikä esimerkiksi niin, että käyt ensin yhden huoneen kimppuun ja sitten toisen. Muista aloittaa siivous ylhäältä alaspäin, koska pöly laskeutuu alatasoille ja lattioille. Etene siivouksessa puhtaasta likaisempaan päin.
Onnistuneen juhannussiivouksen vaiheet
1. Aseta siivoukselle aikaraja
Suursiivous voi venyä helposti tuntikausien hommaksi päivää kohden, jos välillä uppoutuu selailemaan puhelinta tai haaveilemaan muuta. Aseta itsellesi aikaraja, joka voi olla esimerkiksi 30-60 minuuttia. Keskity sen puitteissa ainoastaan siivoamiseen. Toista tarvittaessa pari kolme kertaa ja pian huomaatkin saaneesi paljon aikaan.
2. Suunittele siivous hyvin
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty -sanonta pätee myös siivouksessa. Pohdi ensin, miten ison suursiivouksen aiot tehdä: Järjestätkö kaappien sisällöt? Pesetkö ikkunat?
Tee lista paperille siivouksen eri vaiheista sekä kohteista ja järjestä ne järkevään järjestykseen. Viivaa yli aina se kohta siivouksesta, jonka olet suorittanut. Näin huomaat etenemisesi.
3. Pyydä apuvoimia
Suursiivous on iso urakka, joten on järkevää jakaa se perheenjäsenten kesken. Se on oiva mahdollisuus lisätä me-henkeä ja huomata, kuinka yhdistämällä voimat, voi saada hyvää jälkeä aikaan. Ota siis koko perhe mukaan ja anna kullekin tehtäviä ikätaso huomioiden. Perheen pienimmätkin voivat olla mukana ottamassa oppia vanhemmista.
Yksi vaihtoehto on palkata siivousapua. Siinä voi käyttää naapurin nuorta, joka kerää taskurahaa tai luottaa kotinsa ammattilaisten käsiin. Se tosin maksaa enemmän, mutta jälkikin on erittäin hyvää. Mutta, jos päätät siivota kodin itse tai perheen kesken, jatka lukemista. Muista, että koko siivousurakka jaetaan useamman päivän ajanjaksolle ja sinulla on täysi oikeus pitää sen verran taukoja kuin tarvitset.
4. Kaappien järjesteleminen
Aloita varsinainen siivous järjestelemällä kaapit. Etene siinä huone kerrallaan. Lajittele tavarat oikeille paikoilleen: mitkä tavarat kuuluvat roskikseen? Mitkä ovat väärässä paikassa? Mitkä haluat kierrättää eteenpäin? Järjestä loput siististi kaappiin. Tämä osuus voi viedä paljon aikaa, joten muista käyttää ajastinta, sekä pidä juoma- ja jaloittelutaukoja.
5. Kerää ylimääräiset tavarat ja vie ne paikoilleen
Tee kierros talon ympäri, jossa keräät ylimääräiset tavarat ja viet ne paikoilleen. Se on helppoa sen jälkeen, kun olet järjestellyt kaapit ja tasot.
6. Panosta siivousvälineisiin ja laita ne esille
Ammattilaisten vinkki on se, että siivousvälineisiin kannattaa panostaa. Koti puhtaaksi- siivouspalvelun Saana Tyni vinkkaa, että kotiin olisi hyvä hankkia samankaltaisia siivousvälineitä ja -aineita, kuin mitä ammattilaisetkin käyttävät. Ne ovat nimittäin paljon tehokkaampia.
”Isoimpana erona mainittakoon lattiamopit. Juuri kukaan ammattilainen ei käytä omassakaan kodissa kuluttajapuolen moppeja”, Saana Tyni sanoo. Ammattilainen käyttää lattioiden moppaamiseen säätövarrellista teräväkuivainta, johon kiinnitetään mikrokuituliina.
Ota siivousta varten esille pino hyviä mikrokuituliinoja. Käytä liinoja niin, että taitat ne ensin kahtia ja vielä uudestaan kahtia. Kun pyyhit sillä tason, vaihda liinan puolta ja taita tarvittaessa liinan puhdas puoli esille. Näin liinaa ei tarvitse olla koko ajan huuhtelemassa.
Frescan siivousalan ammattilaiset neuvovat ottamaan kaikki siivoukseen tarvittavat välineet esille. Laita ne keskeiselle paikalle, jotta sinun ei tarvitse kesken siivouksen hakea niistä jokaista erikseen. Kostuta kasa siivousliinoja jo valmiiksi.
7. Pese katto ja seinät
Pese seuraavaksi katto ja seinät. Hyödynnä apunasi pitkävartista lattiakuivainta, johon saa kiinnitettyä mikrokuituliinan. Vaihda liinaa välillä tai huuhtele sitä.
8. Jatka varsinaisella perussiivouksella
Jatka suursiivousta varsinaisella perussiivouksella. Laita pesuaineet vaikuttamaan wc-pönttöön, lavuaariin sekä tiskialtaaseen. Seuraavaksi tee kierros talossa, jossa puhdistat piilolian. Niitä ovat likaroiskeet paikoissa, joita normaalisti ei tule välttämättä siivottua ja pöly taulujen takana ja lamppujen varjostimissa. Seuraavaksi pyyhi pölyt koko talosta. Tee pyykkikierros eli vaihda puhtaat pyyhkeet sekä petivaatteet kaikkiin huoneisiin. Laita pyykkikone pyörimään samantien.
Seuraavaksi imuroi koko talo. Muista myös sohvat, sohvatyynyt ja huonekalujen aluset. Etene siivouksessa järkevästi, järjestemällisesti ja kodin siivouslistaa tarkistaen. Lisää listaan unohtuneet asiat, jotta ne tulevat tehtyä. Seuraavaksi vie matot ulos ja imuroi myös mattojen alla olleet kohdat. Moppaa lattiat. Kun matot ovat tuulettuneet ja lattiat kuivuneet, tuo ne takaisin sisälle omille paikoilleen.
9. Puhdista kodinkoneet
Kodinkoneet tulee puhdistaa säännöllisesti, jotta se pidentää niiden käyttöikää ja vaikuttaa niiden toiminnallisuuteen. Kahvikin maistuu paremmalta, kun kahvinkeitin on puhdistettu ja pyykistä tulee puhtaampaa, kun pyykkikone on huollettu. Ota ohjeet esille ja puhdista kukin kodinkone ohjeiden mukaisesti. Puhdista myös hellan tausta ja jääkaappi-pakastimen alunen.
10. Pese ikkunat
Keinoja ikkunanpesuun on monia, joten valitse mieluisin ja tehokkain, sekä ryhdy toimeen. Haluatko tehdä perinteisen ikkunanpesun vai tykkäätkö käyttää ikkunapesuria?
Onko sinulla tapana tehdä juhannussiivous? Olisiko näistä vinkeistä siivouksessa hyötyä?
Lähteet: Kotiliesi, Koti puhtaaksi, Lotus hygiene
Teksti: Anne-Mari Valta