Saavathan lapsesi aivot kesällä lepoa? – ”Tylsyys on tervettä”

two women lying on hammock
Kuva: Janko Ferlič

Kesäloma tarjoaa tilaisuuden ladata akkuja sekä palautua normaalin arjen aiheuttamasta kuormituksesta. Palautuminen ja lepo on tarpeen myös lapsille ja nuorille etenkin heidän vielä kehittyvien aivojen kannalta.

Lapset ja nuoret tarvitsevat kouluvuodesta palautumiseen sekä lepoa että monipuolisia ärsykkeitä. Kun vanhemmat ovat töissä, voi moni lapsi ja nuori alkaa kuitenkin kaivata tekemistä. Jos ei muuta keksi, on ratkaisu usein napata älypuhelin tai muu ruutulaite käteen ja kuluttaa aikaa sen parissa.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tutkimusjohtaja ja nuorisolääketieteen dosentti Silja Kosola kannustaa vähentämään ruutuaikaa, jotta kasvavat aivot voivat palautua kuormituksesta.

”Tylsyys on tervettä. Sitä kautta voi löytyä joku oma luova idea: innostua piirtämään, tutkia lähiympäristöä tai ryhtyä lukemaan”, hän sanoo.

Ideoinnin tueksi voi myös vilkaista Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen kokoamaa alueellista vinkkilistaa kesäaktiviteeteista ja -tapahtumista. Vaikka ne ovat aluekohtaisia, voi joukosta löytyä hyviä ideoita toteutettavaksi missä tahansa päin maata sekä auttaa etsimään tietoa sopivista aktiviteeteista omalla alueella.

Koko kesän viettäminen ruudun ääressä ei tee hyvää kasvaville aivoille

Kosola toteaa, että on terveellistä vähentää ruutuaikaa, jotta kesäloma olisi lapselle ja nuorelle sitä, mihin se on tarkoitettu: tilaisuus palautua kuormituksesta.

”Kasvaville aivoille ei tee hyvää, jos koko kesä menee ruudulla. Kannustan huoltajia asettamaan selkeät rajat ja pysymään niissä. Viimeaikaisten selvitysten mukaan lapset ja nuoret toivovat vanhemmilta tiukempaa rajanvetoa älypuhelimien ja -laitteiden käyttöön. Ollaan lapsille ja nuorille lempeästi lujia”, hän sanoo.

Tutkimusjohtajalla on myös kehotus vanhemmille: vanhemmat voivat liittoutua yhteen ja vuorotella erityisesti alakouluikäisten lasten hoitamisessa. Lisäksi lapsia voi rohkaista tekemään jotain hyödyllistä – myös pienen palkitsemisen voimalla.

”Linnanmäkien ja korkeasaarien ei tarvitse olla automaatioita. Ne voisivat olla palkintoja asioista, joiden eteen lapsi tekee jotain hyödyllistä. Esimerkiksi lukee 10 kirjaa, auttaa isovanhempia ja tekee pieniä kotitöitä. Siitä tulee lapselle itsellekin hyvä mieli ja pätevyyden tunne”, Kosola kertoo.

Mistä kaikesta lapsen hyvä kesäloma kaikkinensa koostuu? Tästä voit lukea lisää Ruuhkavuosien aiemmin julkaisemasta artikkelista täällä.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.