Kesäleiri voi tulla kalliiksi – uraäideiltä ratkaisuehdotus!

Kuva: Unsplash / Ashton Bingham

Koululaisten pitkä kesäloma voi aiheuttaa päänvaivaa osalle perheistä, erityisesti pienempien lasten osalta. Uraäidit ovat antaneet tähän länsinaapurin inspiroiman ratkaisuehdotuksen.

Miten lasten kesäajan hoito järjestetään on kysymys, jota monissa perheissä on pitänyt tänäkin vuonna miettiä. Jotkut vanhemmat aloittavat suunnittelurumban jo alkuvuodesta ja pohtivat, mitkä ovat omalle perheelle sopivimmat ratkaisut perheen arki ja taloustilanne huomioiden.

Perheiden keinot selvitä koululaisten pitkistä kesälomista vaihtelevat käytettävissä olevien resurssien mukaan. Vain harvat voivat turvautua tukiverkkoihin koko kesän ajan, joten lapsen yksinolon vaihtoehtona on usein hoitoavun palkkaaminen tai maksullinen leiri- ja kerhotoiminta, muistuttaa Mothers in Business -järjestö (MiB), joka on uraäideille suunnattu verkosto.

”Suomessa eletään tällä hetkellä tilanteessa, jossa jokainen perhe hakee yksin ratkaisuja kaikkia koskettavaan ongelmaan. Pienten koululaisten vanhemmat muodostavat merkittävän osan työvoimasta. Lasten loma-ajan hoito kannattaisi ehdottomasti ratkaista esimerkiksi Ruotsin mallin mukaisesti”, MiB:n toiminnanjohtaja Annica Moore kommentoi.

Ruotsin mallilla hän tarkoittaa Fritidshem-toimintaa, joka on laajennettu versio suomalaista iltapäiväkerhosta. Fritids on auki aamuisin ja iltapäivisin sekä koulujen loma-aikoina. MiB:n mukaan toiminnassa taataan paikka jokaiselle lapselle esiopetusiästä kuudennen luokan loppuun saakka.

Talvilomia säästöön ja kesäleirit avuksi

Miten kesä näkyy käytännössä lapsen hoidossa? MiB on tarjonnut tästä kaksi esimerkkiä. Helsingissä asuva Kaisa Nevala vastaa ekaluokkalaisen lapsensa hoidosta yksin, ja tässä perheessä kesästä selvitään leirejä sekä hoitoapua sumplimalla sekä vapaita säästelemällä.

Nevala esimerkiksi tekee ylitöitä aina mahdollisuuksien mukaan, jotta hän voi kesällä lomailla enemmän tai tehdä lyhyempiä päiviä, koska osa leiripäivistä on vain neljän tunnin mittaisia. Perheellä ei ole Helsingissä tukiverkkoja, joten he matkustavat myös yhdeksi viikoksi kesällä Ouluun isovanhempien luo. Sieltä käsin Nevala voi tehdä töitä etänä ja saa apua lapsensa hoitoon tämän isovanhemmilta ja myös lapsen täti on osan lomasta hoitoapuna.

Nevala on keskituloinen, mutta leirien kustannukset näkyvät tästä huolimatta perheen taloudessa. Kesälomalla ei tehdä ylimääräistä, koska lomarahat menevät leiriviikkojen kustannuksiin. Nevala on saanut vanhemmiltaan myös hieman taloudellista tukea kulujen kattamiseen.

”Olen säästänyt talvilomaa kesälle. Sillä selvitään koulun ensimmäisestä lomaviikosta. Lapsi osallistuu kesällä kolmelle leirille, jotka kustantavat yhteensä 530 euroa. Kaupungin järjestämä edullinen ratkaisu pienille koululaisille olisi meille täydellinen”, äiti kertoo MiB:n tiedotteessa.

”Pahimmillaan kollektiivinen heitteillejättö”

Toinen esimerkki tulee Helsingissä asuvalta Salli Joutsenojalta, jonka perheessä vietetään tänä vuonna ensimmäistä kesää koululaisen kanssa. Lapsi on osallistumassa kesän aikana kolmelle leirille ja loput lomasta hoituu yhdistämällä vanhempien lomia sekä etätöitä.

Joutsenoja kertoo, että kesäleirin suunnittelu on aloitettu jo tammikuussa ja leirit löytyivät lopulta melko edullisesti kaupungin ja partion kautta. Perheenäiti on kuitenkin huolissaan sellaisista perheistä, joilla ei ole resursseja kustantaa tai suunnitella leirikesää.

”Koululaisten kesäajan toimintaan pitäisi ehdottomasti olla yhteiskunnan järjestämä, kaikille tasapuolinen systeemi. Muuten kyseessä on pahimmillaan kollektiivinen heitteillejättö, jossa lapset jätetään herran haltuun toivoen, että he saavat jostakin ruokaa ja tekevät muutakin kuin katsovat kännykkää kesällä”, Joutsenoja toteaa.

Joutsenojalla on toive, että koululaisten loma-ajoille saataisiin varhaiskasvatusta tai iltapäiväkerhoa vastaava järjestelmä, jonka piiriin olisi jokaisella lapsella oikeus päästä. Toiminta voisi olla maksullista ja sitä porrastettaisiin perheen tulojen mukaan.

”Tällainen järjestelmä toisi varmasti parhaimmillaan lisää työllisyyttä ja verotuloja, kun vanhempien työssäkäynti helpottuisi ja toimintaa toteuttamaan palkattaisiin henkilöstöä”, Joutsenoja summaa MiB:n tiedotteessa.

Ruuhkavuosien viime kesänä julkaisemassa artikkelissa käydään myös läpi, miten kesä saadaan toimimaan, kun vanhemmat ovat töissä ja lapset lomalla. Kesäleirien tarjontaan voit puolestaan tutustua täällä.

Koetko, että kesäleirit tulevat kalliiksi? Mikä olisi mielestäsi paras ratkaisu kesälomien ajalle, kun vanhemmat ovat vielä töissä?

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.