Tee perheen ruokailusta ruuduton – 5 vinkkiä, joilla onnistut!

Kuva: Jimmy Dean

Monissa perheissä pyritään syömään yhdessä ainakin kerran päivässä, ja perheen yhteisellä ruokahetkellä onkin monia hyötyjä. Yhdessä syömisen hyvistä vaikutuksista löytyy jopa tutkimustietoa, mutta nykypäivänä ruudut usein häiritsevät ruokailua.

Joka viides lapsiperhe ottaa ruudut osaksi ruokailua vähintään kerran päivässä, selviää Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:n teettämästä kyselystä. Kyselyssä ruuduilla viitattiin kännykkään, tablettiin tai televisioon.

Kolmasosassa perheistä ruudut saavat olla mukana aterioilla kerran tai muutamia kertoja viikossa, kun taas puolet perheistä ottaa ruudut yhteisille aterioille harvoin tai ei koskaan. Ruukku ry:n toiminnanjohtaja Silja Varjonen suosittelee vahvasti, että ruudut eivät olisi säännöllisesti mukana yhteisillä ruokahetkillä.

”Kun huomio ei ole syömisessä, on vaikeaa tunnistaa omaa kylläisyyttään sekä tutustua ruokaan ja sen raaka-aineisiin, kaikkia aisteja käyttäen”, hän sanoo.

Ruuduista on muutakin haittaa ja esimerkiksi videon katseleminen häiritsee syömisen taitojen opettelua. Varjonen toteaa, että videon houkuttelemana lapsi saattaa syödä kyllä rauhallisemmin tai runsaammin. Hän kuitenkin kannustaa katsomaan kauemmas ja kysyy, onko video oikeasti ratkaisu syömispulmiin vai siirtääkö se vain pulmaa eteenpäin.

”Ruokailu on monelle perheelle myös ainut hetki kohdata rauhassa perheenjäsenet ja kysyä päivän kuulumiset. Silloin olisi tärkeämpää pitää katse omassa perheessä kuin laitteissa”, Varjonen huomauttaa.

Miten ruokailuhetket onnistuu pitämään ruuduttomana? Kokeile seuraavaa viittä vinkkiä!

Luota lapsen itsesäätelyyn

Lapset ovat usein aikuisia parempia tunnistamaan nälkää ja kylläisyyttä, kun siihen annetaan mahdollisuus. Jos lapsi kieltäytyy syömästä enempää, kannattaa päätöstä kunnioittaa. Se viestii aikuiselta lapselle, että omaan tuntemukseen voi luottaa.

Juttele ruokapöydässä mukavia

Ruokailuhetkestä kannattaa pyrkiä luomaan kaikille mukava kyselemällä kuulumisia. Vältetään sitä, että syömisestä tai syömättömyydestä tehdään numero.

Anna lapsen osallistua valmisteluun

Sellainen ruoka usein kiinnostaa enemmän, jonka tekemisessä on saanut olla mukana. Pienikin teko riittää, kuten porkkanan raastaminen tai lautasten kattaminen.

Säännöt ruuduille

Perheen kesken voidaan yhdessä sopia, saako joskus syödessä tai tietyillä aterioilla olla televisio päällä tai tabletti pöydässä. Sääntö on tietysti kaikille sama – aikuinenkaan ei silloin vilkuile kännykkää.

Kiukun sietäminen

Varsinkin, jos lapsi on jo tottunut ruokailemaan ruutujen kanssa, tarvitsee hän tukea tavasta eroon pääsemiseksi. Kiukulta ei voi välttyä, mutta silloin vanhemman tehtävänä on pysyä rauhallisena ja pitäytyä sovitussa. Ruuduttoman ruokailun jälkeen ovat kehu ja kiitos paikallaan.

Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:n teettämään kyselyyn vastasi 375 alle kouluikäisen lapsen vanhempaa eri puolilta Suomea. Ruuhkavuodet on aiemmin julkaissut artikkelin kyselyn muista tuloksista, joiden mukaan moni vanhempi kokee yhdessä syömisessä haasteita ainakin silloin tällöin.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.