Kaunis ja lämmin kesäpäivä saa niin lapset kuin aikuiset viettämään aikaa ulkona. Auringolta on kuitenkin tärkeä suojautua huolimatta siitä, vaikka kuinka haluaisi saada rusketusta pintaan ja ottaa aurinkoa.
Iltalehti kertoo, että nuorten keskuudessa leviää huolestuttava kesätrendi: auringonotto ja rusketuksen tavoitteleminen ovat alkaneet houkuttaa ja ovat nyt suosiossa. Iltalehden mukaan etenkin TikTokissa nuoret jakavat videoita, joissa he seuraavat auringon UV-säteilyn indeksiä siinä toivossa, että pääsevät tehokkaammin hankkimaan rusketusta.
Auringonottoa harrastavat ja rusketusta tavoittelevat nuoret jättävät usein myös aurinkovoiteen laittamatta. Näin ei kuitenkaan pitäisi toimia. Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Sari Huikko-Tarvainen muistuttaa Iltalehdessä, että auringon UV-säteily on tärkein riskitekijä ihosyöville, joiden määrä on Suomessa jatkuvassa nousussa.
”Siksi auringossa ollessa ihoa tulee aina suojata auringolta”, Huikko-Tarvainen sanoi Iltalehdelle.
Erikoislääkärin mukaan ihosyöpä ei kuitenkaan ole ainoa riski, joka liittyy auringonottoon. UV-säteily vanhentaa ihoa ennen aikojaan sekä heikentää elimistön puolustuskykyä. Huikko-Tarvaisen mukaan esimerkiksi huuliherppes voi kukkia sen takia helpommin.
Auringon terveysriskeistä on tärkeä puhua nuoren kanssa, kuten Ruuhkavuosien aiemmin julkaisemassa artikkelissakin todetaan.
Vaatteita ja aurinkovoidetta suojaksi
Auringolta suojautumisen A ja O on peittää ihoa vaatteilla ja paljaaksi jääviä ihoalueita suojataan korkean suojakertoimen omaavilla aurinkovoiteilla tai muilla aurinkosuojatuotteilla. Esimerkiksi korkeasta suojakertoimesta tuotteessa kertoo merkintä SPF50.
Kun suunnittelee ulos menemistä, on hyvä tarkistaa UV-indeksi Ilmatieteen laitoksen sivuilta. Huikko-Tarvainen huomauttaa, että indeksiä on hyvä tarkkailla myös pilvisellä säällä, koska pilvikerros suodattaa vain osan auringon UV-säteistä.
”Kun uv-indeksi on vähintään 3, auringolta suojautuminen on tarpeen”, hän sanoi Iltalehdelle.
UV-indeksi on korkeimmillaan yleensä kello 11-15, jolloin suojautuminen on erityisen tärkeää. Keskipäivän aurinkoa olisi syytä välttää ja ennen aurinkoon menoa aurinkosuojaa laitetaan paljaalle iholle 1-2 tuntia etukäteen, jotta tuote ehtii imeytyä. Voidetta lisätään parin tunnin välein sekä aina uimisen jälkeen.
Vauvojen ja pikkulasten ihoa ei saa altistaa lainkaan voimakkaalle auringonvalolle. Ruuhkavuosien aiemmin julkaisemasta artikkelista löydät vinkkejä lapsen ihon suojaamiseen auringolta.
Lähde: Iltalehti
Teksti: Miia