Mökkeiletkö perheesi kanssa? Muista tarkistaa nämä 5 asiaa!

2 women sitting on brown wooden chair
Kuva: Ryan Jacobson

Suomalaiset ovat tunnetusti mökkikansaa. Luonnonvarakeskuksen toteuttaman Mökkibarometrin mukaan Suomessa on yli puoli miljoonaa vapaa-ajan asuntoa. Vapaa-ajan asunnon määritelmästä riippuen säännöllisiä mökkeilijöitä on arvioiden mukaan 2,4-2,9 miljoonaa.

Kesä on mökkeilyn suosituinta aikaa ja monilla perheillä ensimmäiset mökkipäivät siintävät näköpiirissä – ja osa on jo voinut käynnistääkin mökkikauden. Mökillä voi sattua ja tapahtua kaikenlaista, joten on tärkeä varautua ja varmistaa, että kesäpäiviä voi viettää mökillä turvallisesti.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK) muistuttaakin, että heti kesän alussa on hyvä varautua yllättäviin tilanteisiin, joita mökillä voi tapahtua. Kun turvallisuusasiat on tarkistanut ja ne ovat kunnossa, pääsee kesästä nauttimaan kevein mielin.

Mökillä on hyvä varmistaa, että mökin osoitetiedot ovat näkyvällä paikalla esimerkiksi mökin seinällä. Näin osoitteen voi tarkistaa helposti, jos paikalle tarvitsee hälyttää jostain syystä apua. Osoite on oltava kaikkien mökkeilijöiden tiedossa, eli siis myös lasten ja vieraiden.

”Kannattaa varmistaa, että tien varressa olevan mökin numero näkyy selvästi, jotta mökkivieraat sekä tarvittaessa pelastuslaitos löytävät paikalle”, vanhempi asiantuntija Ilpo Leino SPEKistä vinkkaa.

Kotivara kuntoon mökillekin

Kun mökille lähtee kesän alussa, kannattaa tehdä päivitykset mökin kotivaraan. Vesikanisterit ja hyvin säilyvä ruoka, jota voi syödä sellaisenaan tai valmistaa ilman sähköä, ovat jokaisen kodin lisäksi myös mökeillä tarpeen.

”Mökkeilykauden alussa kannattaa tarkistaa, että mökiltä löytyvien ruokien parasta ennen -päiväykset ovat kunnossa”, varautumisen asiantuntija Essi Kulju muistuttaa.

Monelle mökkeilijälle vesikanisterit ovat välttämättömyys, jos kaivoa ei ole. Kanistereiden ja veden riittävä määrä on hyvä varmistaa myös silloin, kun mökiltä löytyy kaivo, joka toimii sähköpumpulla.

Vettä tarvitaan omien ja mökkivieraiden tarpeita varten esimerkiksi sähkökatkoissa sekä myös odottamattomia tilanteita ajatellen, kuten kaivon saastumisen tai kuivumisen varalle.

Tarkista palovaroitin heti mökkikauden alussa

Turvallisen mökkikauden kannalta toimiva palovaroitin sekä alkusammutus- ja ensiapuvälineet ovat myös tärkeitä. Palovaroittimien kunto kannattaa tarkistaa heti mökkikauden alussa.

”Paristo tai koko palovaroitin on saattanut mennä epäkuntoon talven aikana kylmässä ja kosteassa. Myös palovaroittimen ikä vaikuttaa sen kykyyn tunnistaa savu riittävän nopeasti”, Leino huomauttaa.

Vaikka tulen ja erilaisten laitteiden kanssa olisi tarkka ja huolellinen, voi vahinkoja silti tapahtua. Sammutuspeite, käsisammutin, vesiletku ja perinteinen, valmiiksi täytetty sankoruisku ovat SPEKin mukaan tehokkaita sammutusvälineitä.

”Käsisammutin on hyvä huollattaa säännöllisesti, jotta se on oikeasti käyttökunnossa. Paineeton käsisammutin on ihan turha väline”, Leino muistuttaa.

Varaudu ensiaputarvikkeilla ja muista 112 Suomi -sovellus

Erilaiset vahingot ja tapaturmat ovat mahdollisia kesäpuuhissakin, ja etenkin lapset voivat loukata itseään ulkoaktiviteettien parissa. Jokaisen kodin lisäksi myös mökiltä olisi hyvä löytyä ensiaputarvikkeet. Kesän tavallisin tapaturma on nilkan nyrjähdys, jonka hoitovinkkejä löydät aiemmin julkaistusta artikkelista täältä.

Mökkeilevän perheen kannattaa ladata puhelimiinsa kaiken varalta 112 Suomi -sovellus, jolla voi soittaa tarvittaessa hätäpuhelun. Sovelluksesta saa puhelun yhteydessä paikkakoordinaatit, jotka voi luetella hätäkeskuspäivystäjälle, jos mökin osoite ei ole tiedossa eikä puhelimen internetyhteys toimi.

SPEK kertoo, että sovelluksesta löytyy ohjeita myös varautumiseen ja toimintaan häiriötilanteissa. Ohjeet koskevat esimerkiksi sähkökatkoa, vedenjakelun häiriöitä sekä myrskyjä ja tulvia.

”Mökillä nettiyhteys voi pätkiä, mutta 112 Suomi -sovelluksen ohjeisiin pääsee myös ilman verkkoa”, Kulju kertoo.

Entä mitä kaikkea mökille kannattaa pakata mukaan? Katso Ruuhkavuosien aiemmin julkaisema listaus, jolla helpotat pakkausurakkaasi!

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.