Tytöt viettävät tunteja somessa – vaikutukset huolestuttavia

woman showing black Samsung smartphone
Kuva: Cristina Zaragoza

Sosiaalisen median ja runsaan ruutuajan haitoista on puhuttu paljon. Tuoreet tutkimuslöydökset ovat selvittäneet, miten monta tuntia lukiolaistytöt viettävät somessa ja millaisia haittavaikutuksia sillä voi olla.

Sosiaalisen median käyttömäärällä on osoitettu olevan negatiivisia yhteyksiä teini-ikäisten tyttöjen kehotyytyväisyyteen, koettuun mielenterveyteen sekä omaan hyvinvointiin. Tämä ilmenee HUSin, Helsingin yliopiston sekä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tutkijoiden toteuttamasta tutkimuksesta, jossa oli mukana 1 164 ensimmäisen vuoden lukiolaistyttöä (15-16-vuotiaita) pääkaupunkiseudulta.

Tutkijat saivat käyttöönsä yksityiskohtaiset tiedot käytetyimmistä sovelluksista 564 nuorelta. Noin kolmasosa nuorista käytti sosiaalista mediaa alle 3 tuntia päivässä, kun taas 14 prosenttia vietti aikaa somessa 6 tuntia tai enemmän.

”Minut yllätti tutkimuksessa se, että kun nuoret viettävät koulussakin paljon aikaa tietokoneella, ovat he lisäksi puhelimella melkein kuusi tuntia päivässä. Kokonaisaika alkaa olla aika hurja”, tutkimuksen vastuujohtaja Silja Kosola Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelta ja Helsingin yliopistosta kommentoi Helsingin Sanomille.

Tutkimuksessa ilmeni, että päivittäinen aika sosiaalisessa mediassa oli yhteydessä alempaan peruskoulun päättötodistuksen keskiarvoon, korkeampaan sosiaalisen median riippuvuuteen, korkeampaan ahdistuksen tasoon ja huonompaan kehonkuvaan. Tämän lisäksi sosiaalisen median riippuvuus oli yhteydessä huonompaan koettuun terveyteen, alhaisempaan mielialaan, lisääntyneeseen väsymykseen ja voimakkaampiin yksinäisyyden tunteisiin.

”Joka kuudennella tutkimukseen osallistuneista täyttyivät mahdollisen sosiaalisen median riippuvuuden kriteerit ja nämä olivat yhteydessä huonompaan mielenterveyden ja hyvinvoinnin kokemukseen. Yli kolmannes nuorista ylitti rajan mahdolliselle ahdistushäiriölle”, tutkimusryhmän jäsen nuorisogynekologi Elina Holopainen HUSista ja Helsingin yliopistosta kertoo tuloksista tiedotteessa.

Someaika huomioitava, kun selvitetään nuorten lisääntyvää uupumusta

Kaikkia tutkimukseen osallistuneita nuoria pyydettiin arvioimaan päivittäistä älypuhelimen käyttöään ja heiltä pyydettiin myös kuvakaappaukset ruutuaikasovelluksella ruutuajasta sekä eniten käytetyistä sovelluksista. Tutkijat saivat vähintään kolmen päivän tietoihin perustuvan keskimääräisen päivittäisen ruutuajan 656 nuorelta ja 7 päivän tiedot 298 nuorelta.

Mitä luvut kertoivat? Lukiolaistyttöjen keskimääräinen ruutuaika oli 5,8 tuntia, josta keskimääräinen aika sosiaalisen median käyttöön oli 3,9 tuntia. Tutkimuksen osana nuoret täyttivät myös kyselyn, jossa seulottiin sosiaalisen median riippuvuutta, ahdistuneisuutta sekä kehonkuvaa, ja he arvioivat nykyistä terveyttään, mielialaansa, väsymystään sekä yksinäisyyttään.

”Suomalaisten lukiolaisten on raportoitu olevan yhä uupuneempia ja masennuksen tai ahdistuksen vuoksi tehdyt lähetteet lasten- ja nuorisopsykiatrian erikoisaloille ovat lisääntyneet. Mielenterveyspalveluita kasvattamalla ei kyetä estämään nuorten ahdistuksen lisääntymistä, mikäli tämän ilmiön taustasyihin ei pureuduta”, Kosola toteaa tiedotteessa.

”Koulumaailman uudistuksissa ja nuorten lisääntyvää uupumista selvitettäessä tulisi huomioida ruutuaika ja sosiaalisessa mediassa käytetty aika ja kohdentaa interventiot myös niihin”, jatkaa tutkimusryhmän jäsen väitöskirjatutkija Sara Mörö HUSista ja Helsingin yliopistosta.

Ruuhkavuodet on aiemmin kertonut Doven teettämästä tutkimuksesta, jolla selvitettiin, miten sosiaalisen median epärealistiset kauneusihanteet vaikuttavat lapsiin. Someriippuvuuden helpottamiseen löydät puolestaan vinkkejä aiemmin julkaistusta artikkelista täältä.

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.