Terapeutti-Ville esittää: Somealustoille korkeampi ikäraja!

person holding smartphone
Kuva: Georgia de Lotz

Vaikka sosiaalisella medialla on hyviä puolia sekä hyötyjä, on sillä myös haittapuolensa, ja etenkin lasten ja nuorten sosiaalisen median käyttö herättää huolta. Useilla somealustoilla on käytössä ikäraja, joka esimerkiksi Instagramilla ja TikTokilla on 13 vuotta. Voisiko ikärajan nosto olla yksi keino vähentää somen haittoja?

Psykoterapeutti ja kansanedustaja Ville Merinen on ehdottanut, että sosiaalisen median alustojen ikärajaa pitäisi nostaa. Hän esittää, että sosiaaliselle medialle asetettaisiin 16 vuoden ikäraja osana terveellisemmän ja turvallisemman digitaalisen ympäristön rakentamista.

Terapeutti-Villenäkin tunnettu Merinen ottaisi nykyistä tiukemman linjan suhteessa niin sanottuihin somejätteihin lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi.

”Ruutuajan merkitystä on tutkittu paljon ja yhteys erilaisiin ahdistuneisuushäiriöihin on selkeä. Mielenterveyshaittojen ennaltaehkäisyssä pitää palveluntuottajien tehdä myös osansa, ei voi olla niin, että yritämme vain hoitaa kasvavia seurauksia”, hän kertoo tiedotteessa.

Merinen toimii itsekin somessa eri alustoilla ja hänen sisältöjään seuraa tuhansia ja tuhansia ihmisiä. Hän on viime vuosien aikana perehtynyt ruutuajan ja sosiaalisen median käytön vaikutuksiin lasten ja nuorten mielenterveys-, keskittymiskyky- ja unettomuusongelmien taustalla.

TikTokin isoin ongelma

Sosiaalinen media on puhututtanut monin tavoin jo pitkään ja parhaillaan somen sääntely on esillä ympäri Eurooppaa. Toukokuun alussa EU:n komissio tiedotti, että Facebookin ja Instagramin omistavan Metan osalta on aloitettu tutkinta liittyen koukuttamiseen, käyttäjän heikkouksien hyödyntämiseen, epäasiallisen sisällön näyttämiseen ja ikärajatodennusten käyttämiseen.

Komissaari Margrethe Vestagerin mukaan taustalla on nimenomaan tahto suojella lasten ja nuorten henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Vastaava tutkinta TikTokin osalta on käynnistetty jo aiemmin keväällä.

”TikTok saatetaan kieltää niin EU:ssa kuin Yhdysvalloissa merkittävien tietoturvaongelmien takia, mutta minusta isoin ongelma on, että se alustana sallii ihan kaiken mahdollisen jakamisen. Käyttäjäkunta on hyvin nuorta, eikä heitä pitäisi addiktoida ruutuun kiinni tai sallia vaarallisten haasteiden leviämistä”, Merinen toteaa.

”Vahva ikärajavalvonta ja algoritmien sääntely on teknisesti täysin mahdollista, kuten tietenkin myös näytettävän sisällön ohjaaminen, kuten Meta teki esimerkiksi tuoreeltaan rajatessaan poliittisen sisällön näyttämistä”, Terapeutti-Ville lisää.

Mitä mieltä sinä olet Merisen ehdotuksesta: pitäisikö sosiaalisen median alustojen ikärajat nostaa 16 vuoteen?

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.