Kesä ja kärpäset ovat täällä pitkän talven jälkeen ja koko perhe siirtyy enemmän ulkoilmaan viettämään vapaa-aikaansa. Jos nuorella ei ole kesätöitä, ottaa hän varmasti kesälomasta kaiken irti: valvoo myöhään, nukkuu pitkään ja viettää aikaa ulkona kavereidensa kanssa. On hienoa, jos nuorella on ystäviä ja mielekästä vapaa-ajan puuhaa. Kesälomalla nuori voi kokea houkutuksia tehdä kiellettyjä asioita ja kokeilla rajoja. Kuinka tehdä nuoren kesälomasta rentouttava, mutta turvallinen kokemus, jonka avulla hän jaksaa ponnistaa syksyllä uusien velvollisuuksien pariin?
Kesä inspiroi niin lapsia, nuoria kuin aikuisiakin ottamaan rennosti sekä pitämään hauskaa. Kaikilla on omat odotuksensa kesän suhteen. Vanhemmat voivat toivoa perheen yhteistä aikaa tai mahdollisuutta ottaa viinilasi, jos toinenkin grillatessa. Nuoret sen sijaan voivat haaveilla festareista tai muuten vaan kokoontumisista uimarannoille tai kaupungin puistoihin muiden nuorten kanssa. Näissä tilanteissa päihteet voivat näytellä joskus melko suurta osaa, vaikka kasvava trendi onkin, että yhä useampi nuori valitsee olla juomatta alkoholia. Sen sijaan jotkin nuoret pitävät kannabista vaarattomampana päihteenä ja ovat kiinnostuneempia kokeilemaan sitä.
Nuoret saavat päihteitä käsiinsä myös alaikäisenä, jos haluavat; he hankkivat niitä tutuilta ja kavereilta, sekä täysikäisiltä sisaruksiltaan. Lisäksi nuorta voivat auttaa päihteiden saamisessa alkoholisoitunut aikuinen, jolle riittää hakupalkaksi viinapullo tai tupakka-aski. Nykyään päihteitä hankitaan myös somen kautta, kuten Snapchatissa ja Telegrammissa. Jos viimeiseksi mainittu sovellus (Telegram) löytyy nuoren puhelimesta, viittaa se yleensä päihteiden käyttöön. Nuoret nimittäin käyttävät Telegrammia vain lähinnä hankkiakseen päihteitä.
Mielenterveysongelmista kärsivillä nuorilla kesäaika on vaikeaa. ”Koulussa käyminen saattaa olla tärkeä tukiverkko lapselle, sillä siellä voi tavata ihmisiä ja saada tukea samalla. Kun palvelut ovat kesällä kiinni, lapsi saattaa jäädä yksin omien ongelmiensa kanssa,”Mannerheimin lastensuojeluliiton suunnittelija Heidi Holappa selventää.
Kesällä monet ammattilaistukiverkot jäävät lomalle. ”Tämä saattaa tarkoittaa jollekin lapselle tai nuorelle kahden kuukauden taukoa esimerkiksi terapiasta tai koulukuraattorilla käynnistä,” Holappa jatkaa.
Vanhempi, aseta nuorelle rajat kesälomallakin
1. Avoin ja rehellinen keskustelu
Kaiken a ja o, on avoin ja rehellinen keskustelu nuoren kanssa. Kannusta häntä puhumaan sinulle vaikeistakin asioista ja osoita hänelle, että myös todella kuuntelet häntä. Jos hän avautuu sinulle jostakin tekemästään mokasta, älä ala ensimmäisenä huutamaan, vaan pyri toimimaan tilanteessa rauhallisesti ja järkevästi. Kiitä nuorta avoimuudesta ja rehellisyydestä sekä huomioi se asettaessasi nuorelle seuraamuksia hänen teoistaan.
2. Ole perillä nuoren kaveripiiristä
Ole perillä siitä, keiden kanssa nuoresi viettää aikaa ja ketkä ovat hänen kavereitansa. Mikäli olet huolissasi nuoren tuttavapiiristä, ota asia puheeksi nuoren kanssa.
3. Ota selvää, missä nuoresi viettää vapaa-aikaansa
Kysele nuoreltasi, missä hän on viettää aikaansa ja missä aikoo kesällä oleskella. Jos epäilet, että nuoresi ei kerro totuutta, kysele asioita vähän, mutta vältä stalkkaamista. Huolehdi siitä, että sinulla on keskusteluyhteys nuoresi kaverien vanhempien kanssa. Vaihtakaa keskenänne tietoja nuorten asioista.
4. Sovi nuoren kanssa kotiintuloajoista myös kesällä
Nuori tarvitsee kotiintuloajat myös kesälläkin ,vaikka ne voivatkin olla väljempiä kuin kouluaikana. Älä kuitenkaan anna nuoren hillua kaupungilla pitkin yötä. Mitä myöhemmäksi ilta menee, sitä enemmän mukana on yleensä päihteitä ja sitä päihtyneempää porukka on, jolloin myös haavereita sattuu enemmän.
5. Seuraa nuoren rahan käyttöä
Ole perillä nuoren rahan käytöstä, äläkä anna hänelle rahaa, jos epäilet niiden menevän päihteisiin.
6. Älä osta nuorelle päihteitä
Vanhempien ei tulisi koskaan ostaa nuorelle päihteitä siinä uskossa, että jos nuori saa sitä vähän kotona, niin hän ei joisi alkoholia kylillä. Nuori saattaa sen lisäksi hankkia päihteitä muualta, jolloin kokonaismäärä kasvaa vaarallisen suureksi. Lisäksi se antaa nuorelle huonoa mallia, jos vanhempi ostaa hänelle päihteitä. Se myös murentaa nuoren luottamusta vanhempaan, jos tämä yrittää esittää nuoren coolia kaveria.
7. Anna nuorelle kiitosta aina, kun siihen on aihetta
Osoita nuorta kohtaan luottamusta ja anna hänelle kiitosta aina, kun siihen on aihetta.
Tiedätkö, missä nuoresi viettää kesälomalla aikaansa? Oletko huolessasi hänen mielenterveydestään kesäloman aikana?
Teksti: Anne-Mari Valta