Eihän lapsesi usko näitä someväitteitä aurinkorasvoista?

Dimitris Vetsikas
Kuva: Dimitris Vetsikas

Auringolta suojautumisen tärkeydestä ja aurinkoon liittyvistä terveysriskeistä on tärkeä keskustella lasten ja nuorten kanssa. Melanooma ja muut ihosyövät yleistyvät vauhdilla, ja Suomessakin todetaan joka vuosi noin 1 700 uutta melanoomatapausta. Ylivoimaisesti suurin riskitekijä melanoomalle on auringon UV-säteily, minkä takia auringolta suojautuminen on tärkeää.

Aurinkoisina päivinä jälkikasvu voi suunnata ulos niin innolla, että auringolta suojautuminen voi unohtua. Jotkut sen sijaan saattavat jättää suojautumisen väliin tarkoituksella, jos uskovat sosiaalisessa mediassa leviäviä väitteitä ja myyttejä. Somessa leviävistä harhakäsityksistä huolestunut Terveystalon yleislääkäri Emilia Lagus on nostanut aiheen tapetille.

Lagus kertoo, että tällä hetkellä sosiaalisessa mediassa pyörii erityisesti väite siitä, että aurinkorasvojen kemikaalit olisivat UV-säteilylle altistumista vaarallisempia. Hän kuitenkin korjaa väitettä: palaminen on paljon vaarallisempaa kuin aurinkorasvoissa käytetyt kemikaalit.

”Epäilen, että somessa liikkuvat myytit ovat saaneet alkunsa yhden Yhdysvaltojen markkinoilla olleen brändin aurinkorasvasta, jonka todettiin sisältävän haitallista kemikaalia. Tämä tuote vedettiin pois markkinoilta. Ja kaikki Suomessa myytävät aurinkorasvat ovat toki EU:n kosmetiikka-asetusten ja lain vaatimusten mukaisia”, Lagus selventää.

Mikäli kehon kemikaalikuorma kuitenkin huolettaa, suosittelee Lagus käyttämään fysikaalista aurinkosuojaa. Lagusin mukaan fysikaalinen suoja jää ihon pintaan ja muodostaa siihen kalvon, jota UV-säteily ei läpäise.

”Vaikuttava aine on yleensä titaani- tai sinkkioksidi. Kemialliset suojat puolestaan toimivat ihossa niin, että ne ikään kuin imevät auringonsäteet itseensä. Kemiallisissa suojissa vaikuttava aine voi vaihdella”, hän sanoo.

Rusketus ei ole terveellistä

Aurinkorasvoihin liittyvien harhakäsitysten lisäksi somessa liikkuu myös sinnikkäitä myyttejä siitä, että ruskettuminen liittyisi terveellisyyteen. Ruskettuminen on parhaillaan nuoria houkuttava kesätrendi, mutta terveellistä se ei ole.

”Rusketusta syntyy, kun ihosolut pyrkivät suojelemaan ihoa lisävaurioilta. Rusketus on siis ihon suojamekanismi ja merkki siitä, että ihovaurioita on jo tapahtunut. Rusketusta ei myöskään tarvitse siihen, että saa tarvittavan määrän D-vitamiinia. Päivittäiseen D-vitamiinin tarpeeseen riittää jo esimerkiksi se, että yksi käsivarsi saa aurinkoa 15 minuuttia”, Lagus kertoo.

Joidenki someväitteiden mukaan runsas vedenjuonti voi ehkäistä palamiselta, mutta tämäkään ei pidä paikkaansa. Lagusin mukaan ihmiskehossa ei ole sellaista mekanismia, että runsas vedenjuonti suojaisi ihoa palamiselta, vaikka tällainenkin väite voi somessa tulla vastaan. Toisin päin tämä kuitenkin toimii.

”Pahoissa palovammoissa sisäinen nesteytys on tärkeä osa hoitoa, sillä keho menettää herkemmin nestettä palovamman kautta”, Lagus sanoo.

Vaatetus on paras luonnollinen keino suojautua auringolta

Somen maailmassa niin lapset ja nuoret kuin aikuisetkin voivat törmätä neuvoihin siitä, että luomuöljyillä voisi korvata aurinkosuojan. Lagus torppaa tällaisten tuotteiden hyödyn.

”Suojakertoimen (SPF) pitäisi olla aivan vähintään 30 ja mieluiten 50. Suojan pitäisi myös estää UVA- ja UVB-säteilyn vaikutusta. Ei ole mitään syytä ajatella, että luomuöljyillä olisi tällaista suojaavaa vaikutusta”, yleislääkäri kertoo.

Laguksen kokemuksen mukaan kiinnostus luonnollisia vaihtoehtoja kohtaan on koronavuosien jälkeen lisääntynyt ja samalla sosiaalinen media on luonut oivan alustan erilaisten väärinkäsitysten leviämiselle. Lagus haluaakin muistuttaa, ettei luonnollisuus ole sama asia kuin terveellisyys.

”Myös luonnon öljyt ovat kemikaaleja ja niiden tuoteturvallisuutta ei ole välttämättä tutkittu lainkaan. Paras luonnollinen keino auringolta suojautumiseen on vaatetus ja auringossa oleskelun välttäminen”, hän toteaa.

”Siltikin suosittelen käyttämään aurinkorasvaa kehonosiin, joita vaatteet eivät suojaa. Kovassa paahteessa tarvitaan myös aurinkorasvaa erityisesti kevyiden vaatteiden alle, sillä osa UV-säteilystä läpäisee vaatetuksen”, Lagus päättää.

Auringolta suojautumisessa kannattaa ottaa tavaksi myös UV-indeksin tarkistaminen päivittäin.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.