Synnytysshoppailu yleistyy – nämä syyt vaikuttavat valintaan

woman in pink and white floral robe wearing eyeglasses
Kuva: Jimmy Conover

Synnytyssairaalan valinta ja niin sanotusta synnytysshoppailusta on puhuttu jo useita vuosia. Vielä vuonna 2018 Yle kertoi, että joka vuosi muutama synnyttäjä haluaa synnyttää muualla kuin oman alueen sairaalassa. Sittemmin ilmiö on yleistynyt.

Synnytysshoppailu yleistyy eri hyvinvointialueilla ja yhä useampi synnyttäjä valitsee synnyttää muualla kuin oman alueen sairaalassa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan oman hyvinvointialueen ulkopuolella synnyttäneiden osuus on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa, uutisoi Yle.

Synnytysshoppailu näkyy etenkin maakuntien sairaaloissa. THL:n tilastojen mukaan Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Kokkolassa yli puolet synnyttäjistä tulee muualta (55,82 %). Toisena on Kainuun keskussairaala Kajaanissa (44,92 %) ja kolmantena Kymenlaakson keskussairaala Kotkassa (25,2 %).

Kokkola vetää synnyttäjiä puoleensa etenkin Pietarsaaresta ja Kalajoelta. Ylen mukaan usein syynä on maantiede: kummaltakin paikkakunnalta etäisyys Kokkolaan on alle puolet siitä, mitä etäisyys on oman alueen sairaalaan Vaasaan tai Ouluun.

Kajaanin puolestaan matkustetaan synnyttämään etenkin Pohjois-Savosta, Pohjois-Pohjanmaalta ja Jokilaakson alueelta sekä lisäksi muualtakin maasta. Juuri muualta tulleet ovat syynä siihen, että Kajaanissa synnytysmäärät ovat kasvaneet viime vuosina reilusti. Kotkaan suunnataan synnyttämään etenkin Itä-Uudeltamaalta.

Henkilökohtaisuutta ja pienimuotoisuutta arvostetaan

Yle kertoo, että synnytyspaikan valinnassa painavat muun muassa kodinomaisuus, rauhallisuus sekä sairaalan pieni koko. Synnyttäjät arvostavat henkilökohtaisuutta ja pienimuotoisuutta, mikä saa matkustamaan kauemmaskin synnyttämään.

Entä miten alueet itse kokevat sairaaloidensa vetovoiman? Esimerkiksi Kainuun hyvinvointialueen viestintäjohtaja Terho Pekkala on kertonut Ylelle, että sairaalan suosion taustalla on osaston hyvä maine. Kajaanin sairaalassa on uudet tilat ja kaikille synnyttäjille on tarjolla perhehuone, jossa puoliso voi yöpyä maksutta.

Kotkan sairaalan palveluesimies Päivi Liesipuro puolestaan arvioi, että sairaalan suosion syinä ovat sijainti ja hyvä hoito.

”Teemme myös moniammatillista yhteistyötä. Fysioterapeutit tulevat osastolle ohjaamaan kaikkia keisarileikkauksella synnyttäneitä äitejä ja tarjolla on maksuttomia imetyspoliklinikkakäyntejä”, hän sanoi Ylen haastattelussa.

”Pienessä yksikössä hoito on potilaskeskeisempää, isommissa moni synnyttäjä voi kokea olevansa liukuhihnalla. Synnyttäjät haluavat myös synnytysrauhaa”, kommentoi puolestaan naistentautien ja synnytysten ylilääkäri Susanna Broms Mikkelin keskussairaalasta, jossa vajaa viidennes synnyttäjistä tulee muualta.

Nouseva trendi

Kanta-Hämeen keskussairaalassa Hämeenlinnassa noin 8 prosenttia synnyttäjistä on muualta tulevia. Synnytysshoppailu näkyy sairaalassa selvästi.

”Tämä on ollut nouseva trendi viimeiset pari vuotta. Selkeästi ihmiset etsivät hyviä synnytyskokemuksia, aikaa ja rauhaa”, apulaisosastonhoitaja Veera Karhu kertoi Ylen haastattelussa.

Hämeenlinnan sairaalassa perhehuoneita on hyvin tarjolla ja sairaalaan saa myös rauhassa jäädä synnytyksen jälkeen. Karhu kommentoi, että perhe saa rauhassa ohjausta ja ehtii opetella elämään uudessa elämäntilanteessa. Hän uskoo, että se kantaa vuosia eteenpäin.

HUSin alueella Lohjan ja Hyvinkään sairaala houkuttelevat jonkin verran muualta tulevia synnyttäjiä. Ylen mukaan Lohjan laatuluvut ovat HUSin parhaat sekä keisarileikkauksella tehtyjen synnytysten osuus on Suomen matalin.

”Ehkä osa suuntaa meille maineen takia. Osastomme on profiloitunut esimerkiksi ruotsin kielen taidolla, synnytyspelon asiantuntijana sekä vauvamyönteisyydellä. Mitään varsinaista markkinointia emme tällä hetkellä tee”, ylilääkäri Susanna Naukkarinen sanoi Ylellä.

Sairaalojen välillä on eroja siinä, miten synnytyskipua hoidetaan. Ruuhkavuosien aiemmin julkaisemasta artikkelista voit lukea, miten synnytyskipua hoidetaan eri puolilla maata.

Oletko sinä valinnut itse synnytyssairaalasi? Minkälaiset tekijät ovat sinulle merkityksellisiä synnytyskokemuksen kannalta?

Lähde: Yle

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.