Nuoruuteen kuuluu erilaiset tunnemyrskyt. Se on aikaa, jolloin on mahdollista rakentaa uutta ja korjata vanhaa. Siihen sisältyy kuitenkin myös riskejä, koska suurin osa aikuisiän mielenterveysongelmista saavat alkunsa jo nuoruudessa. Mistä vanhempi voi tunnistaa nuoren masennus? Mistä tietää, että tilanteessa tarvitaan ulkopuolista apua?
Nämä merkit voivat kertoa nuoren masennuksesta:
-Nuori on väsynyt tai uupunut siitä huolimatta, että hän saa riittävästi unta
-Masennusoireet ja alakulo jatkuvat yli kaksi viikkoa
-Mielihyvän kokemuksen menettäminen
-Ärtyneisyys
-Keskittymisvaikeudet
-Uniongelmat eli joko liian vähän tai liikaa unta
-Itsetunnon heikkeneminen
-Ruokahalun muutokset eli ruokahalu voi olla kadoksissa tai se voi lisääntyä
-Arvottomuuden, syyllisyyden ja tyhjyyden tunteet
-Fyysiset oireet: levottomuus, vatsakipu ja päänsärky
Mitä vanhempi voi tehdä masentuneen nuoren hyväksi?
Ihan ensimmäiseksi vanhemman tulee rauhoittua, vaikka hänelle tulisikin hädän hetkellä voimakas tarve toimia ja korjata asiat heti. Hätäily saattaa kuitenkin lisätä nuoren ahdistusta. Nuori on saattanut kärsiä tilanteesta jo pitkään, joten se ei ole hänelle uutta. Harvoin tilanne vaatii äkkinäisiä toimenpiteitä.
”On hyvä istua alas ja hengittää rauhallisesti. Keittää vaikka kuppi kahvia. Vain rauhallisena voi olla kiinnostunut ja joustava sekä lapsen tarpeet huomioiva, ymmärtävä aikuinen. On myös pidettävä omasta jaksamisesta huolta. Kukaan meistä ei jaksa väsyneenä, ” sanoo nuorisopsykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Laura Suomalainen.
Hyvät suhteet vanhempiin ovat masennusta ehkäisevä tekijä. Vanhemman tulee suojella lasta ja turvata hyvät puitteet. Nuoren tulisi saada osoittaa kotona kaikenlaisia tunteita. Vanhempi voi sanoittaa niitä nuorelle ja toimia peilinä. Nuorelle on tärkeää, että vanhempi luottaisi häneen ja antaisi yrittää.
Tilanne voi aiheuttaa myös vanhemmassa vaikeita tunteita, kuten syyllisyyttä ja häpeää. Olenko pilannut nuoreni lapsuuden? Mitä olen tehnyt väärin? Erilaiset kysymykset poukkoilevat mielessä. Vanhemman on kuitenkin tärkeää käsitellä nuo tunteet ja tarjota sekä hakea apua nuorelle omasta pahasta olostaan huolimatta.
Valitse sopiva ja rauhallinen paikka keskustelulle. Kerro nuorelle, että olet huolissasi hänestä. Aluksi nuori voi yrittää kieltää ongelman. Joskus hän ei itsekään tunnista pahaa oloaan. Osoita nuorelle, että välität hänen hyvinvoinnistaan ja olet hänen tukenaan. Nuori tarvitsee turvallisuuden tunteen ja kokemuksen hyväksytyksi tulemisesta. Älä mitätöi ja vähättele nuoren puheita ja ajatuksia. Nuorelle hänen pelkonsa ovat todellisia.
Mikäli vanhempi kykenee vastaanottamaan nuoren reaktiot ja toimimaan turvallisena vastuksena, oppii nuori sietämään ja tunnistamaan erilaisia tunteita, sekä käsittelemään niitä. Muista, että olet nuorelle tärkeä, vaikka hän haluaisi karkottaa sinut käytöksellään etäämmälle. Nuori tarvitsee vanhemmalta rakkautta, huolenpitoa ja hyväksyntää. Vanhemman tulisi olla kiinnostunut nuoren asioista ja kertoa hänelle ääneen rakastavansa häntä. Puhu tunteistasi, vaikket olisi sitä aiemmin tehnytkään.
Auta nuorta säilyttämään rutiinit elämässään, kuten ruokailurytmin sekä huolehtimaan hygieniasta ja kodin puhtauteen liittyvistä asioista. Se tukee myös vuorokausirytmin ylläpitämistä. Rutiinit tuovat turvaa ja auttavat pitämään elämästä kiinni.
Hae ja vaadi nuorelle apua ammattilaisilta. Mitä varhaisemmassa vaiheessa apua haetaan, sen paremmat ovat nuoren mahdollisuudet toipua. Apua voi pyytää kouluterveydenhoitajalta, terveyskeskuksesta tai lastensuojelusta tilanteesta riippuen. Osoita nuorelle, että olet valmis hakemaan apua niin kauan, että nuori voi paremmin. Ole sinnikäs, koska toipuminen voi kestää pitkään. Nuoren täytyy voida luottaa aikuisen apuun. Myös vertaistuesta saattaa olla hyötyä. Sitä voi löytää esimerkiksi sosiaalisesta mediasta tai ammattiavun kautta.
Vanhemman tulee huolehtia myös omasta jaksamisestaan. Hänelläkin olisi hyvä olla jokin taho, missä käsitellä ja puhua tilanteesta. Joskus riittää, että voi keskustella asioista luotettavan ystävän kanssa.
Koko perhe tulee ottaa huomioon, koska tilanne vaikuttaa kaikkiin. Miettikää perheenä, mitä voisitte tehdä yhdessä. Mikä parantaisi myös masentuneen nuoren oloa? Voisiko se olla elokuvan katsomista, jalkapallon pelaamista tai lautapelejä yhdessä?
Onko nuorellasi masennus? Kuinka voisit auttaa häntä?
Lähteet: Din psykiska hälsa, Ilta-sanomat, MLL, YLE
Teksti: Anne-Mari Valta
Ei vielä kommentteja