Riittääkö ihmiselle vain yksi hyvä ystävä?

close-up photo of two men shaking hands near beach at sunset
Kuva: Tyler Nix

Ystävien kohdalla laatu on usein määrää tärkeämpää. Voiko ystäviä kuitenkin olla liian vähän, vai riittääkö ihmiselle vain yksi ystävä, jos tämä on todella läheinen?

Jos vanhemmalla itsellään on ollut vain vähän ystäviä elämänsä aikana, hän ei välttämättä huolestu, jos huomaa lapsellaan samanlaisen tilanteen. Sen sijaan jos vanhemmalla itsellään on ollut hyvin laaja ystäväpiiri ja hänen lapsellaan on vain yksi tai kaksi ystävää, vanhempi saattaa kokea huolta miettiessään, jääkö hänen lapsensa jostakin paitsi.

Moni asia vaikuttaa siihen, kuinka monta ystävää ihminen kokee itselleen riittäväksi määräksi. Esimerkiksi introvertille saattaa riittää vain yksi tai kaksi hyvää ystävää, eikä hän aidosti koe kaipaavansa lisää. Toisaalta hyvin sosiaalinen ihminen voi nauttia siitä, että hänellä on laaja ystäväpiiri, koska tällöin löytyy todennäköisesti aina joku, jonka kanssa voi vaikkapa tavata kahvilassa, käydä kävelyllä tai tehdä jotain muuta yhdessä.

Omaan kokemukseen ystäväpiirin sopivasta laajuudesta vaikuttaa usein se, minkälaisia asioita tekee mielummin yhdessä jonkun kanssa sen sijaan, että tekisi samoja asioita yksin. Esimerkiksi sinkkuna elävä voi kokea, ettei hän nauti harrastamisesta tai matkustamisesta yksin, vaan toivoo toista ihmistä seurakseen. Jos ystäväpiiri on laaja, löytyy todennäköisemmin seuraa tällaisiin aktiviteetteihin.

Liian laaja ystäväpiiri voi joskus aiheuttaa stressiä introvertille

Luonteeltaan introvertimpi ihminen voi kokea, ettei tarvitse paljon sosiaalista vuorovaikutusta muiden ihmisten kanssa arjessa, ja tapaamiset ystävien kanssa saattavat tapahtua harvemmin. Tällöin ihminen ei välttämättä koe, että ystäväpiirin täytyisi olla kovin laaja. Päinvastoin, mitä enemmän ihmisiä ystäväpiiriin kuuluu, sitä voimakkaampi velvollisuudentunne ihmisellä saattaa joskus olla liittyen yhteydenpitoon ystävien kanssa. Tällöin ystävyydestä voi muodostua nautintoa tuottavan asian sijasta tietynlaista suorittamista. Ihminen voi esimerkiksi kokea, että hänen velvollisuutensa on pitää ystäviin tiiviisti yhteyttä. Jos samaan aikaan sisimmässään kokee, että mielummin viettäisi aikaa vain oman perheen kanssa, lukuisten ystävyyssuhteiden ylläpito voi muodostua pidemmän päälle raskaaksi.

Ihmiselle on luontaista vertailla itseään muihin ja toisten laajoja sosiaalisia verkostoja saatetaan joskus kadehtia. Kadehtiminen on kuitenkin lopulta turhaa, koska se, mikä tekee muut onnelliseksi ei välttämättä toimi omalla kohdalla. Parasta on kuunnella itseään ja luottaa omaan tuntumaan siitä, millainen määrä ystäviä on juuri itselle sopiva. Jos tuntuu, että on onnellinen vain yhden tai kahden läheisen ystävän ollessa mukana elämässä, ei tarvitse tuntea häpeää tai huonommuutta, kun muut kertovat laajasta ystäväpiiristään.

Uskotko sinä, että ihmiselle voi riittää vain yksi hyvä ystävä?

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.