Joka neljäs suomalaisvanhempi katuu tätä asiaa – samaistutko?

Kuva: Markus Spiske

Jokainen tekee elämässään tekoja, valintoja ja päätöksiä, jotka voivat alkaa myöhemmin kaduttaa. Vanhemmat eivät ole tässä poikkeus, ja myös jotkut lapsiin liittyvät ratkaisut voivat herättää katumuksen tunteita. Lukuisia suomalaisvanhempia yhdistääkin tietty katumuksen aihe.

Nykypäivänä älypuhelimet ovat monin tavoin tiivis osa ihmisten elämää, eivätkä lapsetkaan siltä välty. Joka neljäs suomalaisvanhempi kuitenkin katuu älypuhelimen ostamista lapselle, osoittaa Xploran teettämä uusi kyselytutkimus.

Pohjoismaisille vanhemmille tehdyn kyselyn mukaan suomalaiset vanhemmat hankkivat puhelimen lapselleen muita pohjoismaisia vanhempia aikaisemmin. Suomalaiset harkitsevat älypuhelimen hankintaa keskimäärin silloin, kun lapsi tulee seitsemän vuoden ikään. Tulos on pitkälti linjassa DNA: koululaiskyselyn tulosten kanssa, minkä mukaan vuonna 2022 jokaisella ekaluokkalaisella oli oma puhelin.

Xploran kyselyn mukaan hankinta osoittautuu kuitenkin usein virheeksi: 20 prosenttia vanhemmista toivoi ostopäätöksen peruuttamista. He myös lykkäisivät älypuhelimen hankintaa ainakin kymmenen vuoden ikään saakka.

Tulosten mukaan myös 25 prosenttia suomalaisista vanhemmista valitsisi lapselleen mieluummin puhelimen, jossa ei ole ollenkaan internet-yhteyttä tai pelejä.

Ei 5G:tä vaan 5L:ää

Lasten älypuhelinten käyttö aiheuttaa vanhemmissa huolta ja huolenaiheita selvitettiin myös Xploran kyselyssä. Tulosten mukaan vanhempien yleisimmät huolenaiheet liittyvät älypuhelinten aiheuttamaan riippuvuuteen. Peräti 71 prosenttia suomalaisvanhemmista uskoo älypuhelinten altistavan lapsia riippuvuudelle.

Yli puolet kyselyyn vastanneista suomalaisvanhemmista (55 %) koki myös, että älypuhelimet heikentävät lasten luovuutta ja mielikuvitusta. Sen lisäksi älypuhelinten käyttöä pidetään haasteellisena lasten sosiaalisten taitojen ja arkipäivän kommunikaation kannalta.

Vaikka älypuhelimesta olisi tullut jo osa arkea, arveluttaa lasten älypuhelimen parissa vietetty aika vanhempia siitä huolimatta. Monet vanhemmat toivoivatkin kyselyssä vaihtoehtoisia ratkaisuja älypuhelinkulttuurille, minkä lisäksi 54 prosenttia vanhemmista pyrkii rajoittamaan lapsensa älypuhelimen käyttöä.

Yksi vaihtoehto älypuhelimelle on kellopuhelin, jolla voi pitää yhteyttä, mutta siinä ei ole samanlaisia internetin, pelien ja sosiaalisen median mukanaan tuomia riskejä. Ne myös kannustavat lapsia liikuntaan sekä luovuuteen.

”Lapsi ei tarvitse 5G:tä vaan 5L:ää: liikuntaa, leikkiä, luovuutta, lukemista ja lepoa”, Xploran toimitusjohtaja Timo Vaskiokin toteaa.

Kellopuhelinten suosio ensipuhelimeksi on kasvussa

Kellopuhelinten suosio on alkanut kasvaa lapsiperheissä. Kun vielä joitakin vuosia sitten se oli harvinaisuus, on sen asema alkanut vakiintua ja se on teleoperaattori Elisan mukaan yhä yleisempi vaihtoehto ensipuhelimeksi. Vuoden 2023 lopulla koko Suomessa oli käytössä noin 30 000 kellopuhelinta, mutta Elisan arvion mukaan kellopuhelinmarkkina tulee kasvamaan tämän vuoden loppuun mennessä 50 prosenttia verrattuna viime vuoteen.

”Voidaan puhua jo koko maan kattavasta ilmiöstä. Lasten kellopuhelimia käytetään koko Suomessa. Eniten kellopuhelimia otetaan käyttöön kasvukeskuksissa Uudellamaalla sekä Turun ja Tampereen seudulla”, Elisan älykkään elämisen liiketoimintajohtaja Laura Puusaari kertoo.

Tulevien ekaluokkalaisten perheissä vanhemmat pohtivat ja tekevät puhelinvalintoja jo kevään sekä kesän aikana. Puhelimen käyttöön liittyvät huolet voivat painaa mieltä, joten vaihtoehdot voit vetää puoleensa. Elisan arvioiden mukaan jopa joka neljäs eskari- ja ekaluokkalainen lähteekin tulevana syksynä opin tielle kellopuhelin ranteessaan.

”Kellopuhelinten osuus ensipuhelimista tulee nousemaan vauhdilla. Arviomme mukaan jopa puolella eskari- ja ekaluokkalaisten ikäryhmästä voisi olla kellopuhelin lähivuosina”, Puusaari sanoo.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.