Vanhempien tehtävä on kasvattaa lastaan ja opettaa hänelle sellaisia taitoja sekä tapoja, jotka ovat tärkeitä elämässä pärjäämisen kannalta. Näin vanhempi tukee ja auttaa lasta pärjäämään itsenäisesti omillaan.
Lapsuus- ja nuoruusvuosista iso osa kuluu koulunpenkillä. Vaikka koulusta saa tärkeitä oppeja, on opetus- ja kasvatustyö myös vanhempien tehtävä. Juuri vanhemmiltaan aikuistuva nuori voikin oppia käytännöllisiä taitoja, jotka ovat olennaisia myöhempää, itsenäistä, elämää ajatellen – mutta mitä nämä taidot ovat? Asiantuntijat ovat listanneet niistä esimerkkejä HuffPostille.
Vanhempi, opetathan nämä 6 asiaa aikuistuvalle nuorelle
Miten pyytää aidosti anteeksi
Anteeksipyynnön esittäminen voi olla vaikeaa kenelle tahansa, saati nuorelle. Taito kannattaa kuitenkin ottaa haltuun, sillä kun osaa ottaa vastuun omista teoistaan ja tarvittaessa pyytää anteeksi tekojaan, auttaa se pääsemään elämässä pitkälle.
Miten kuunnella oman kehon viestejä
Kun lapsesi oppii virittymään kehonsa taajuudelle, voi hän elää terveempää ja onnellisempaa elämää sekä osaa paremmin tehdä itsensä kannalta oikeita päätöksiä. Neuvo lasta tunnistamaan niin hyvistä kuin huonoista reaktioista kertovat tuntemukset. Jos jokin asia, ihminen tai paikka saa hänen sisuksensa kuvainnollisesti solmuun, kehota pohtimaan, mistä se johtuu. Jos taas jostakin ihmisestä, paikasta tai ideasta tulee hyvä olo ja herää positiivisia reaktioita, kannattaa niitä tavoitella.
Miten olla määrätietoinen
Aikuistuvan nuoren pitäisi kyetä tuomaan ajatuksiaan sekä mielipiteitään esiin, pitämään puoliaan ja kommunikoimaan tehokkaasti. Lasta pitää rohkaista tuomaan ajatuksiaan esiin, vaikka ne eroaisivat vanhempien uskomuksista ja ajatuksista. Asiantuntijat neuvovat antamaan lapsille tilaisuuden kertoa näkemyksiään. Jos lapsen tavoissa ilmaista itseään on kehitettävää, voi lasta opastaa rakastavalla, mutta rehellisellä palautteella. Kommunikaatiotaitojen kehittäminen on myös tärkeä taito, jotta lapsi osaa asettaa rajoja, ratkaista konflikteja sekä olla suora tavoilla, jotka eivät pahenna konfliktitilanteita.
Miten luodaan ja ylläpidetään terveitä rutiineja
Kun nuori muuttaa omilleen ja aloittaa opiskelujen ja/tai töiden täyttämän arjen, voi arjen pitäminen tasapainossa olla haastavaa. Lapsen on tärkeä oppia, että miten hyviä elämäntapoja (riittävä uni, ravitseva ruokavalio, liikunta, iloa tuovat harrastukset) voi laittaa etusijalle, kun arjen rutiinien ja aikataulujen luominen on nyt täysin omissa käsissä eikä vanhempien tehtävä. Jos on aina kiire tehtävien kanssa, hauskanpito haukkaa liian ison osan ajasta tai on menossa kavereiden kanssa, voi olla vaikeampi luoda tyydyttävä ja tasapainoinen elämä, mikä voi alkaa syödä henkistä jaksamista.
Miten noudattaa budjettia
Omillaan elävä nuori voi päätyä elämään yli varojensa, kun hän haluaa mennä ja tehdä asioita kavereidensa kanssa eivätkä nuoret aina osaa kommunikoida toisilleen rahatilanteistaan. Lapselle onkin tärkeä opettaa, miten raha-asioista pidetään huolta, miten houkuttelevillekin menoille on hyvä sanoa ei, kun on tarpeen ja miten rahaan liittyvistä rajoista voi puhua kavereille. Myös säästäminen kannattaa tehdä tutuksi.
Miten tärkeitä ihmissuhteet ovat
Ihmissuhteet ovat merkityksellisiä hyvinvoinnille ja opiskelu- ja työelämän kautta nuoren elämään voi tulla uusia tuttavuuksia. Osasta voi tulla elinikäisiä ystäviä, jotka ovat kuin toinen perhe lapsellesi. Rohkaise lastasi tutustumaan myös ihmisiin, jotka ovat erilaisia kuin hän itse, sillä se voi tehdä elämästä rikkaampaa. Voit myös neuvoa nuorta, miten hän voi kehittää ihmissuhdetaitojaan.
Lähde: HuffPost
Teksti: Miia