Riidat ovat luonnollinen osa ihmissuhteita. Vaikka kaikki parit eivät riitele, on napit vastakkain oleminen etenkin pariskunnille tuttua. Riidat voivat tehdä suhteelle hyvääkin, mutta on kuitenkin tärkeä osata riidellä kestävillä tavoilla.
Parit riitelevät etenkin raha-asioista, seksielämästä ja lapsiin liittyvistä asioista. Riidat voivat puhdistaa ilmaa parin välillä ja lopulta auttaa tekemään ratkaisuja, jotka edistävät suhteen hyvinvointia.
On kuitenkin tärkeää, että pari tietää miten riidellään reilusti ja ”hyvin”. Tässä auttaa, kun osaa välttää yleisiä riitelyvirheitä, joita parisuhdeongelmiin erikoistunut psykologi Anthony Chambers on käynyt läpi Fatherlylle.
Näitä yleisiä riitelyvirheitä pariskuntien kannattaa välttää
Kumppanin yleinen kritisoiminen
Pari voi ajautua riidellessä ojasta allikkoon, jos keskustelun aloittaa kritisoimalla toista. Siinä on iso ero, sanotko kumppanillesi ”pahoitit mieleni, kun teit…..” vai sanotko ”aina sinä teet……” Riidat paisuvat, kun keskustelun keskiössä onkin yksittäisen teon ja sen herättämien tunteiden sijaan kumppani yleisemmin ihmisenä.
Heti puolustuskannalle
Keskustelu muuttuu helposti vastakkainasetteluksi, jos toinen osapuoli menee puolustuskannalle. Jos kumppanisi ottaa esiin jonkin ongelman ja olet heti puolustautumassa tai vähättelet, ettei kyse ole mistään ongelmasta, johtaa se väistämättä tehottomaan ja ikävään riitaan.
”Työskentelen sellaisten parien kanssa, jossa yksi on ottanut esiin jonkin ongelma-aiheen ja toinen on todennut, ettei se pidä paikkaansa. Pian he kinastelevatkin asiasta. He eivät pääse kiinni ongelman ytimeen ja mitä sen taustalla on, saati että saisivat ratkaistua sen, koska ovat eri mieltä koko ongelman aiheesta”, Chambers kertoi.
Mykkäkoulu tai jarruttelu
Joskus parit alkavat jarrutella riidan käsittelyä tai aloittavat mykkäkoulun. Näin voi käydä etenkin silloin, jos pari riitelee toistuvasti samasta aiheesta. Englanniksi puhutaan stonewallingista, jolla tarkoitetaan sitä, ettei kumppani pysty tai halua kuulla aiheesta, hän sulkeutuu emotionaalisesti ja ei suostu vastaamaan kysymyksiin tai huoliin. Chambersin mukaan tapa on hyvin myrkyllinen ja se voi saada riidan paisumaan entisestään.
Ongelmat puheeksi vääränä hetkenä
Ajankohdallakin on väliä, kun pari yrittää ratkaista riitatilannetta tai keskustella vaikeista asioista. Kummankin on hyvä olla valmis keskusteluun ja sopivassa mielentilassa. Etenkin jos jompikumpi tai molemmat ovat ottaneet hieman alkoholia, on riitakeskustelu parempi unohtaa. Chambersin mukaan tuolloin suojamuurit ovat huonolla tavalla alhaalla ja on helppo sanoa, mitä sylki suuhun tuo, mikä voi vain pahentaa tilannetta.
Keskustelusta ei pidetä taukoa tai jos pidetään, keskustelu ei jatku
Chambersin mukaan on erittäin tärkeää, että parit pitävät vaikeiden keskusteluiden aikana taukoja, etenkin jos tunteet alkavat kuohua tai olo on ahdistunut tai vihainen. Näin tunteet voivat tasoittua ja keskustelun jatkaminen rauhallisesti on onnistuu paremmin. Jos keskusteluun ei kuitenkaan palata tauon jälkeen, ei mikään ratkea ja ongelma jää kuplimaan pinnan alle. Toiselle osapuolelle voi myös syntyä olo, ettei hän tule kuulluksi, jos kumppani poistuu keskustelusta eikä ilmaise, milloin keskustelua jatketaan.
Lähde: Fatherly
Teksti: Miia