Monet vanhemmat pitävät kesälomansa heinä- ja elokuussa, mikä tarjoaa tilaisuuden viettää enemmän aikaa yhdessä lasten kanssa. Loma ei kuitenkaan tarkoita kaikille lapsille mukavaa yhdessäoloa perheen kanssa, muistuttavat järjestöt. Syy on alkoholissa.
Kun vanhempien kesäloman myötä lisääntynyt vapaa-aika yhdistetään alkoholinkäyttöön, aiheutuu monissa perheissä tilanteita, jotka voivat lapsista tuntua ahdistavalta. Ensi- ja turvakotien liiton mukaan suurin osa suomalaisten kuluttamasta alkoholista juodaan kotona ja usein kesäloma lisää alkoholin kulutusta.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuoden 2024 tutkimuksen mukaan Suomessa on noin 89 000 lasta, jonka vanhemmista vähintään toisella on ollut päihdeongelma. Lisäksi alkoholinkäyttö aiheuttaa monissa lapsiperheissä ongelmia, joita ratkotaan järjestöjen tarjoamissa palveluissa heti kesän jälkeen.
”Alkoholin ongelmallinen käyttö tekee lapsista näkymättömiä ja turvattomia. Kotona he katoavat vanhemman juomisen tieltä ja kantavat huolta vanhemmistaan sekä arjen sujuvuudesta. Suurimmassa riskissä ovat vauvat”, Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä kertoo.
”Näkymättömistä lapsista ei puhuta eikä heidän äänensä tule kuuluviin. Heitä on hälyttävän paljon ja he kantavat pahimmillaan koko elämänsä merkittävän osan niistä haitoista, joita alkoholi maassamme aiheuttaa”, hän lisää.
A-klinikkasäätiön toimitusjohtaja Hannu Jouhkin mukaan etenkin kesän jälkeen perheiden avuntarve kiihtyy; apua haetaan elokuussa moninkertaisesti verrattuna muihin kuukausiin. Jouhkin mukaan jo loma-ajan alkoholinkäytön lopettaminen tai vähentäminen aiheuttaa runsaasti yhteydenottoja, minkä lisäksi tulevat alkoholin välillisesti aiheuttavat ongelmat, kuten vanhempien riitaisuus, lähisuhdeväkivalta ja lasten tilanne erossa..
Asiantuntija: Alkoholi on ongelma aivan liian monessa perheessä
A-klinikkasäätiö, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry sekä Ensi- ja turvakotien liitto ovat yhdessä käynnistäneet Näkymättömät lapset -kampanjan. Se tuo esiin alkoholihaittoja, jotka aiheutuvat erityisesti lapsille vanhempien alkoholin käytöstä. Lisäksi kampanja nostaa keskusteluun hallituksen kaavailemien alkoholiin liittyvien lakimuutosten vaikutukset lapsiin.
Hallitusohjelmaan on kirjattu useita uudistuksia, joissa alkoholisääntelyn painopistettä siirretään pois sosiaali- ja terveyspolitiikasta. Järjestöjen mukaan huolestuttavinta uudistuksissa on, että ne uhkaavat viedä alkoholinkäyttöä vahvemmin koteihin, joissa sivullisina kärsijöinä ovat näkymättömät lapset.
Yksi kaavailtu muutos on alkoholin kotiinkuljetus, jonka myötä esimerkiksi pikaläheteillä olisi oikeus kuljettaa alkoholia kotiin. Ensi- ja turvakotien liiton tiedotteen mukaan kun alkoholinkäyttö lisääntyy yhteiskunnassa, kasvavat myös perheille koituvat haitat.
”Alkoholi ei ehkä sinulle tai sinun perheessäsi ole ongelma, mutta aivan liian monessa perheessä on. Alkoholipolitiikan painopisteenä on ollut ja tulee jatkossakin olla lasten suojeleminen alkoholihaitoilta”, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n toiminnanjohtaja Juha Mikkonen toteaa.
Näkymättömät lapset -kampanjan yhteydessä järjestöt keräävät allekirjoituksia vetoomukseen, jonka tavoite on huomioida lastenoikeudet alkoholipolitiikassa. Voit tutustua kampanjaan tarkemmin täällä. Kampanjan sivulta löydät myös apua ja tukea perheille päihteiden aiheuttamiin haittoihin.
Ruuhkavuodet on aiemmin julkaisemassa artikkelissa käsitellään sitä, minkälaisen mallin vanhemmat haluavat antaa lapselle suhteessa alkoholiin – voit lukea lisää täällä.
Teksti: Miia