Kutinaa ja ihottumaa uinnin jälkeen – tällainen on järvisyyhy

Kuva: Feri & Tasos

Alkuvuodesta on puhuttu syyhystä ja jopa paikallisista syyhyepidemioista. Kesällä toisenlainen syyhy voi tulla tutuksi – ja se aiheuttaa ongelmia, jos on viettänyt päivän rannalla ja uimassa. Kyse ei kuitenkaan ole syyhypunkin aiheuttamasta vaivasta, vaan järvisyyhystä.

Jos uimisen jälkeen iholle ilmestyy kutiseva, näppyläinen ihottuma, voi sen syy olla järvisyyhy. Tämän syyhyn aiheuttaa vesilinnuissa loisiva imumadon toukka, joka on Terveyskirjaston mukaan mikroskooppisen pieni. Jos ui tai kahlaa vedessä, jossa näitä toukkia on, ne voivat tunkeutua ihon pintakerrokseen ja aiheuttaa kahdenlaista yliherkkyysreaktiota.

Terveyskirjaston mukaan välitön reaktio ilmenee pian uinnin jälkeen. Ihoa alkaa pistellä sekä siihen ilmestyy pieniä, punaisia näppylöitä. Viivästyneet oireet voivat alkaa vuorokauden kuluessa ja iholle nousee punoitusta sekä kutiavia näppylöitä. Terveyskirjaston mukaan myös pienet rakkulat ovat mahdollisia.

MTV Uutiset kertoo, että järvisyyhyä aiheuttava toukka elää etenkin lämpimissä rantavesissä, joissa on paljon kotiloita ja joissa vesilinnut käyvät. Järvisyyhy ei ole samanlainen ihotauti kuin syyhy, jota syyhypunkki aiheuttaa.

”Ihmiset eivät ole järvisyyhyn isäntiä ollenkaan eli yleensä järvisyyhy aiheuttaa vain hetkellisesti ärsytystä iholle ja sitten helpottuu. Järvisyyhy ei myöskään tartu ihmisestä toiseen”, yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta sanoi MTV Uutisille.

Järvisyyhyn aiheuttamat oireet voivat kestää jopa kaksi viikkoa. Siihen ei ole varsinaista hoitoa, mutta oireita voidaan hoitaa allergialääkkeellä. Terveyskirjaston mukaan antihistamiini lievittää kutinaa, kun taas hydrokortisonivoiteesta voi olla apua lyhyentämään iho-oireiden kestoa jonkin verran.

Iho-oireiden sijainti voi paljastaa järvisyyhyn

Ihottumaa ja kutinaa voi ilmetä kesällä muutenkin, joten miten järvisyyhyn voi erottaa muista vaivoista? Lagusin mukaan aina sitä ei voikaan erottaa, vaan mukana on myös vähän arvailua. Joskus järvisyyhy voi aiheuttaa epidemioita ja jos muillakin samassa vesistössä uineilla on oireita, voi se kertoa järvisyyhystä. Iho-oireiden sijainti voi kuitenkin auttaa paljastamaan, onko kyse järvisyyhystä tai jostain muusta iho-ongelmia aiheuttavasta vaivasta.

”Tyypillinen (merkki) on se, että uimapuvun alle jäävä alue on ihan kunnossa. Se on sellainen, joka erottelee tilannetta”, Lagus kertoi MTV Uutisten haastattelussa.

Lagus lisäsi, että jos iho-oireiden aiheuttajasta on epävarma, kannattaa käydä lääkärissä. Muutkin terveysvaivat voivat tuntua vähän samalta kuin järvisyyhyn aiheuttamat oireet, mutta kyse on jostain vakavammasta. Lagusin mukaan ne harvemmin kuitenkin oireilevat vain ihottuman ja kutinan kanssa ja silloin lääkäriin hakeutuu yleensä muistakin syistä.

”Jos on selkeä syy tai lievittyy itsestään tai kutinalääkkeillä, niin voi odotella kotonakin”, Lagus totesi.

Järvisyyhyä voi yrittää ehkäistä, kun käy suihkussa heti uinnin jälkeen ja kuivaa ihon pyyhkeellä hankaamalla. Lisäksi Terveyskirjaston mukaan uintia matalassa rantavedessä vesilintujen suosimissa järvissä kannattaa välttää.

Lähde: MTV Uutiset, Terveyskirjasto

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.