Mitä taaperon mielessä tapahtuu? 4 mielenkiintoista faktaa!

Kuva: Unsplash / Jelleke Vanooteghem

Jatkuvasti kasvava ja kehittyvä taapero alkaa tutkailla maailmaa yhä enemmän, oppii puhumaan ja on yhtenä hetkenä naurava kujeilija ennen kuin saa kiukunpuuskan jostain erikoisesta asiasta. Taaperon kanssa ei todellakaan tule tylsää.

Kun kotona on taapero, voi elämä olla kuin yhtä vuoristorataa. Moni asia yllättävistä kiukunpuuskista hyvään muistiin selittyy taaperon aivoissa tapahtuvalla nopealla kehityksellä. PureWow on listannut tähän liittyviä mielenkiintoisia faktoja, joita tiede ja tutkimus ovat paljastaneet taaperoiden aivoituksista, ja poimimme niistä 4 faktaa tähän artikkeliin.

Hämmentävän hyvä muisti, joka on toisinaan kaikkea muuta

Taaperoilla on yllättävän mainio muisti, ainakin osittain. Lapsi voi muistaa lahjaksi saamansa lelun, jonka olet heittänyt roskiin, koska se meni rikki, ja hän kyselee lelun perään vielä paljon myöhemmin. Taaperoiden työmuisti sen sijaan on vielä vaiheessa, mikä voi selittää, miksi taapero ei aina toimi täysin antamiesi ohjeiden mukaan. Jos pyydät taaperoa vaikkapa hakemaan huoneestaan pyjamansa, mutta hetken päästä löydät hänet sieltä leikkimässä leluillaan, on hänen ajatuksensa harhautunut, koska työmuistin raja on tullut vastaan. Ajan mittaan työmuisti kuitenkin paranee, joten koeta olla välittämättä tästä.

Kiukutteleminen on normaalia – ja tervettä

Taapero halusi sinisen mukin, mutta annoitkin hänelle vihreän. Tämän seurauksena on itku- ja kiukkupuuska, joka voi vanhemmasta tuntua järjettömältäkin. Tämä on kuitenkin taaperolle normaalia käytöstä ja johtuu aivoista. Limbiseen järjestelmään kuuluva mantelitumake tarkkailee ympäristöä vaarojen varalta, mutta taaperon aivoissa se vielä on kasvuvaiheessa. Mantelitumake kasvaa PureWow’n mukaan nopeasti, joten se on erityisen herkkä taaperoilla ja pienillä lapsilla. Jos mantelitumake havaitsee vaaran, taaperolla käynnistyy taistele tai pakene -reaktio. Sama reaktio voi tapahtua myös, vaikkei lapsi ole aidosti vaarassa. Esimerkiksi kontrollin puute, epämukava olo ja rajoittunut kyky kommunikoida tarpeistaan voivat laukaista tämän reaktion, ja siksi väärän värinen muki voi aiheuttaa kiukkupuuskan.

Taapero ei yritä manipuloida sinua

Vanhemmuusasiantuntija ja psykologi Becky Kennedy on sanonut, että ei ole olemassa tekoitkua. Taaperot eivät ole kehittyneet niin, että voisivat manipuloida aikuisia, vaan Kennedyn mukaan tämä ajatus perustuu ongelmalliseen olettamukseen, että vanhemmilla olisi parempi käsitys siitä, mitä lapsen mielessä tapahtuu kuin lapsella itsellään on. Jos taapero on tolaltaan ja itkee, älä väheksy reaktiota ja ajattele lapsen yrittävän manipuloida, vaan yritä selvittää, mikä on aiheuttanut tämän reaktion lapsessa.

Taapero huomaa, kun vietät aikaa puhelimellasi

Vaikka leluja olisi mielin määrin, on taapero kiinnostunut puhelimestasi. PureWow kertoo, että tämä johtuu siitä, että olet itse niin kiinnostunut puhelimestasi. Vanhemman runsas ruutuaika voi vaikuttaa lapseen enemmän kuin vanhempi osaa ajatella. Tällä videolla lapset ovat erittäin ilahtuneita, kun he näkevät vanhempiensa hymyilevän, nauravan ja muuten peilaavaan tunteitaan heille. Jos taas vanhempi vain tuijottaa tyhjyyteen, voi se olla pienelle lapselle ikävää ja saada hänet tolaltaan. Ratkaisu on jättää turhanpäiväinen puhelimen selailu minimiin lapsen seurassa, koska lapsi kyllä huomaa sen.

Taaperovaiheeseen kuuluu monenlainen kehitys ja myös leikki on kehittävää. Ruuhkavuosien aiemmin julkaistusta artikkelista voit lukea vinkkejä, miten taaperon kognitiivisia taitoja voi kehittää leikin avulla.

Lähde: PureWow

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.