Näissä kahdessa paikassa on voinut altistua tuhkarokolle

Kuva: Pexels/ Louis Bauer

Hyvin herkästi tarttuvalle tuhkarokolle on voinut altistua heinäkuun lopulla kahdessa paikassa pääkaupunkiseudulla. Ruuhkavuodet kertoi aiemmin alkuvuodesta, että Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut tuhkarokon leviävän voimakkaasti Euroopassa. Suomessa tuhkarokkoa esiintyy ajoittain rokottamattomilla lapsilla ja nuorilla; vuonna 2020 tapauksia oli neljä, kun taas vuonna 2022 niitä ei ollut ollenkaan.

Tuhkarokkoon sairastunut henkilö on matkustanut perjantaina 26. heinäkuuta Viking Linen Gabriella-laivalla Tallinnasta Helsinkiin, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Henkilö on matkustanut kello 14-16:50 aikana kulkeneella laivavuorolla. Henkilö on voinut tartuttaa tuhkarokkoa matkan aikana.

Helsingin kaupunki puolestaan on tiedottanut, että Helsingin Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksessa on voinut altistua tuhkarokolle 29. heinäkuuta. Terveys- ja hyvinvointikeskuksen ensimmäisen kerroksen aulatiloissa kello 11:40-16:40 aikana olleet henkilöt ovat saattaneet altistua tuhkarokolle.

”Mainittuna aikana Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksen ensimmäisen kerroksen aulatiloissa olleiden kannattaa tarkistaa, että oma tuhkarokkosuoja on kunnossa”, kaupunki kertoo.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalaisen mukaan molemmat altistumiset liittyvät samaan sairastuneeseen. Helsingin Sanomat (HS) kertoo, että Ruotsalaisen mukaan tapaus on hyvin hallinnassa; diagnoosi on tehty varhaisessa vaiheessa ja yhteyden ottaminen mahdollisesti altistuneisiin ihmisiin on aloitettu.

HS:n mukaan sekä Helsingin kaupunki että Viking Line pyrkivät ottamaan yhteyttä kaikkiin, jotka ovat mahdollisesti voineet olla samassa tilassa sairastuneen kanssa tartuttavuusaikana. Yhteydenotto tapahtuu henkilökohtaisesti tai tiedotteella.

Toimi näin, jos olet altistunut tai saat oireita

THL:n mukaan tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva sairaus, joka tarttuu huoneilman välityksellä ja tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu. Jos altistus on mahdollinen, on tärkeä tarkistaa oma tuhkarokkosuoja. Helsingin kaupungin mukaan sinulla on suoja tuhkarokkoa vastaan, jos olet aiemmin sairastanut tuhkarokon tai saanut kaksi tuhkarokko- tai MPR-rokoteannosta. Kaupunki ohjeistaa ottamaan kaikille maksuttoman MPR-rokotteen mahdollisimman pian, jos

  • sinulla ei ole kahden rokoteannoksen antamaa suojaa etkä ole sairastanut tuhkarokkoa
  • et ole varma tuhkarokkosuojastasi
  • olet immuunipuutteinen

THL:n mukaan jos lapsi on saanut rokotusohjelman mukaisesti ensimmäisen annoksen rokotetta, ei toista annosta tarvitse aikaistaa. THL ohjeistaa rokottamattomien lasten vanhempia, rokottamattomia aikuisia, rokottamattomia raskaana olevia ja immuunipuutteisia ottamaan mahdollisimman pian yhteyttä omaan terveyskeskukseen tilanteen arvioimiseksi.

Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireita ovat korkea kuume, hengitystieoireet ja usein silmän sidekalvotulehdus. THL kertoo, että ihottuma alkaa parin vuorokauden kuluttua kuumeesta ja kestää runsaan viikon. Helsingin kaupungin mukaan taudin itämisaika on tavallisesti 7–11 vuorokautta, mutta mahdollisesti kuitenkin jopa 21 vuorokautta.

”Mahdolliset tautitapaukset ilmenevät tässä tapauksessa viimeistään 19. elokuuta 2024”, kaupunki tiedottaa.

Jos saat tuhkarokon oireita, on ohjeistuksena silloin ottaa yhteys omalle terveysasemalle puhelimitse ja kertoa, että olet altistunut tuhkarokolle. Terveysasemalta saat tarkemmat toimintaohjeet. Helsingin kaupungin mukaan virka-ajan ulkopuolella soita päivystysapuun numeroon 116 117 ja kerro, että olet altistunut tuhkarokolle.

Löydät lisätietoa tuhkarokosta THL:n sivuilta täällä.

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.