Mausteiset syötävät ovat monien mieleen, kun taas jotkut eivät pysty syömään niitä ollenkaan, vaikka mieli tekisi. Chilin syömisellä voi olla hyviä terveysvaikutuksia, mutta toisaalta se voi aiheuttaa myös ongelmia. Lapsiperheissä tulisten syömisten kanssa on syytä olla erityisen tarkkana.
Laitetaanko teillä ruokaan chiliä? Onko teillä jopa omat chilit kasvamassa? Mitä tulisemmasta chilistä on kyse, sitä enemmän on tarpeen tarkkailla, päätyykö sitä lapsen suuhun ja jos kyllä, niin miten paljon. Erittäin tulisten ruokien suuren määrän nauttiminen kerralla voi nimittäin aiheuttaa akuutin myrkytyksen, kertoo Ruokavirasto.
Chilipippurien tulisen maun taustalla ovat kapsaisiiniyhdisteet, joita ovat kapsaisiini, dihydrokapsaisiini ja nordihydrokapsaisiini. Chilituotteiden vahvuus voidaan ilmoittaa kokonaiskapsaisiinina, joka on näiden kolmen yhdisteen summa. Lisäksi vahvuus voidaan ilmoittaa niin sanotulla Scovillen asteikolla (SHU). Ruokaviraston mukaan muuntokerroin on 1 mg kokonaiskapsaisiinia / kg = 16,1 Scoville = 16,1 SHU.
Erittäin tulisissa ruoissa on korkea kapsaisiinipitoisuus, ja juuri se voi aiheuttaa ongelmia ja myrkytyksen, jos syö paljon erittäin tulista ruokaa tai vaikkapa tulisia sipsejä. Ruokaviraston mukaan esimerkiksi Tanskassa on katsottu, että kapsaisiinimyrkytysriski liittyy elintarvikkeisiin, joista annoksesta saatava kokonaiskapsaisiinipitoisuus on 11,8 mg tai yli. Kapsaisiinin turvallisen saannin määrää ei tiedetä.
Kapsaisiinimyrkytyksen oireita ovat:
- limakalvojen ärsytys
- pahoinvointi
- polttava tunne vatsan alueella
- voimakas vatsakipu
- oksentelu
- kohonnut verenpaine, joka pahimmassa tapauksessa voi olla hengenvaarallinen
Kapsaisiinimyrkytyksiä lapsilla ja nuorilla yhdestä sipsistä
Ruokaviraston mukaan kapsaisiinimyrkytystapauksia on raportoitu EU:ssa lapsilla ja nuorilla, jotka ovat syöneet yksittäisen, erittäin tulisen sipsin. Lasten ja nuorten syömissä sipseissä niiden kokonaiskapsaisiinipitoisuudeksi on mitattu 11,8 – 59,3 mg sipsiä kohti.
Yksi sipsi on syöty osana One chip challenge -haastetta, jossa on kilpailtu siitä, kuinka hyvin pystyy syömään erittäin tulisen tuotteen. USA:ssa tulisen sipsin syönti johti teini-ikäisen, sydänsairaan nuoren kuolemaan. Ruokaviraston tietoon ei ole tullut Suomessa tapahtuneita kapsaisiinimyrkytyksiä.
Kapsaisiinin ja muiden kapsaisiiniyhdisteiden haitallisille vaikutuksille on yksilöllistä herkkyyttä. Ruokaviraston mukaan on tiedossa, että pienet lapset ovat erittäin herkkiä kapsaisiinille. Siitä ei kuitenkaan ole löydetty tutkimuksia, onko aikuisten ja vanhempien lasten tai nuorten välillä eroja herkkyydessä.
Elintarvikelainsäädännössä kapsaisiinipitoisuudelle ei ole asetettu sallittua enimmäismäärää. Ruokaviraston mukaan erittäin tulisia elintarvikkeita markkinoille tuovien elintarvikealan toimijoiden on varmistettava, että tuotteet ovat turvallisia myös kapsaisiinipitoisuuden osalta. Ruokavirasto suosittelee, että korkean kokonaiskapsaisiinipitoisuuden tuotteet merkitään asianmukaisin varoituksin.
Tanskassa myynnistä poistettua tulista tuotetta saa myydä Suomessa
Tanskassa on kesäkuussa poistettu markkinoilta nuudelituote, jonka sisältämän chilikastikkeen kokonaiskapsaisiinipitoisuus ylitti 11,8 mg (Samyang Buldak ”3 x” Spicy & Hot Chicken -tuote, kapsaisiinin kokonaismäärä 19,1 mg). Ruokaviraston mukaan Tanskan viranomaiset asettivat 11,8 mg rajan kapsaisiinin kokonaismäärälle, koska tuo kapsaisiinipitoisuus on aiemmin aiheuttanut akuutin myrkytyksen lapsilla ja nuorilla, jotka ovat syöneet tulista chilimaustettua sipsiä.
Muissa EU-maissa kyseinen tuote on yhä markkinoilla ja Ruokavirasto kertoo, että myös Suomessa tuote vapautettiin väliaikaisesta käyttökiellosta takaisin myyntiin 29. heinäkuuta 2024. Vapautuksen perusteena on, ettei kapsaisiinille ole asetettu elintarvikelainsäädännössä sallittua enimmäismäärää. Ruokavirasto toteaa, että sen tietoon ei ole tullut myöskään kapsaisiinimyrkytyksiä Suomesta tai muista EU-maista, joissa tuote on myynnissä.
Lapset kannattaa ottaa mukaan ruoanlaittoon, mutta jos keittiössä käsitellään tulisia syötäviä, on entistä tärkeämpää tarkkailla, mitä lapsen suuhun saattaa keittiössä puuhastellessa päätyä.
Teksti: Miia