Koululaiset palaavat liikenteeseen pian – ”Välillä hirvittää”

Kuva: Nick Fewings

Koululaisten kesälomat alkavat olla takanapäin: uusi lukuvuosi käynnistyy lähes kaikissa peruskouluissa torstaina 8. elokuuta. Tien päällä kulkevien on nyt aika alkaa valmistautua siihen, että koululaiset palaavat pian liikenteeseen.

Koulujen alkaminen tuo jälleen paljon itsenäisesti liikkuvia pieniä lapsia liikenteeseen. Etenkin koulutaipaleensa aloittavat ekaluokkalaiset eivät ole vielä niin tottuneita kulkemaan liikenteessä, vaikka koulumatkaa olisi vanhempien kanssa harjoiteltukin. Onkin jokaisen tienkäyttäjän tehtävä olla valppaana kulkuneuvostaan riippumatta – ja erityisesti koulujen läheisyydessä.

Autoliitto muistuttaa, että lapsi on arvaamaton liikkeissään. Huomio voi yllättäenkin kiinnittyä kaveriin tai johonkin muuhun, liikenteen kannalta täysin epäolennaiseen asiaan. Ei myös ole mitenkään tavatonta, että lapsi säntää tien yli katsomatta tai vaihtaa yllättäen pyörätien puolelta toiselle.

”Ajoneuvosta riippumatta nopeus pitää sovittaa sellaiseksi, että yllättävässäkin tilanteessa onnettomuus on vältettävissä”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa.

”Välillä hirvittää, millaisella tilannenopeudella ja miten läheltä esimerkiksi monet pyöräilijät ja mopoilijat ohittavat pienen lapsen, joka saattaa hetkenä minä hyvänsä ottaa askeleen sivuun tai horjahtaa pyörällään”, hän jatkaa.

Tieliikennelakiin on kirjattu ennakointivelvoite, joka edellyttää varautumaan siihen, että kaikki eivät välttämättä noudata liikennesääntöjä. Autoliiton mukaan jos toinen osapuoli on lapsi, katsotaan vanhemman tienkäyttäjän ennakointivelvoite erityisen suureksi.

Esimerkillä on valtava vaikutus

Huomion jakaminen useaan asiaan yhtä aikaa voi olla vaikeaa aikuisellekin, joten lapselle se on sitä vielä vahvemmin. Yksi tyypillinen vaaratilanne on se, että lapsi kiinnittää huomionsa vain tietä antavaan ajoneuvoon tai sen kuljettajaan ja hän unohtaakin vilkaista toiseen suuntaan.

”Tällöin on ehdottoman tärkeää, että kyseisestä suunnasta lähestyvän kuljettajan ajatukset ovat juuri sillä hetkellä olennaisessa ja katse eteenpäin suunnattuna. Suojatielle astuvalle jalankulkijalle on annettava aina tietä”, Vesalainen painottaa.

Myöskään esimerkin merkitystä ei pidä väheksyä. Lapsi ottaa vaikutteita omaan liikennekäyttäytymiseensä niin vanhemmiltaan kuin muilta aikuisilta ja kavereiltaan. Eli jos esimerkiksi kaveri tai vanhempi ei käytä turvavyötä tai pyöräilykypärää, ei lapsikaan koe niitä tarpeellisiksi. Tai jos vanhempi tai muu aikuinen toistuvasti kävelee päin punaisia lapsen nähden, ei lapsi hahmota, että tilanteeseen voisi liittyä mitään erityistä riskiä.

”Esimerkillämme vaikutamme siihen, kuinka lapset liikenteessä toimivat ja millaiseksi heidän liikenneasenteensa kehittyy”, Vesalainen muistuttaa.

Jos lapsen kanssa ei ole vielä harjoiteltu liikenteessä kulkemista ja koulumatkaa, on nyt jos koskaan aika ryhtyä tuumasta toimeen. Ruuhkavuosien aiemmin julkaisemassa artikkelissa käydään läpi vinkkejä liikennekasvatukseen. Lisäksi Autoliitto on tehnyt lapsille suunnatun videosarjan YouTube-kanavalleen liikennekasvatuksen tueksi. Videoilla käydään läpi tyypillisiä pyöräilevän lapsen vaaratilanteita liikenteessä.

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.