Hyvin nukutut yöt ovat tärkeitä niin fyysisen kuin henkisen hyvinvoinnin kannalta, mutta erilaiset uniongelmat ja -häiriöt ovat yleisiä. Lisäksi lapsiperheessä lasten nukkumisongelmat vaikuttavat vanhempienkin uneen. Myös vanhemmat voivat kuitenkin omalla käytöksellään vaikuttaa lasten nukahtamiseen.
Iltatoimet on tehty ja lasten olisi aika siirtyä höyhensaarille. Nukkumaan rauhoittuminen voi kuitenkin olla hankalaa ja lapsi saattaa haluta ennemmin touhuta omiaan tai on kiinnostuneempi viettämään aikaa ruudun ääressä – tekeehän vanhempikin samoin.
Älypuhelimia ei suositella käytettävän juuri ennen nukkumaanmenoa, koska laitteen ruudulta tuleva sininen valo ei tee hyvää yöunille. Moni vanhempi kuitenkin nappaa iltaisin puhelimen käteensä ja alkaa tutkailla internetin ja sosiaalisen median valtavaa maailmaa. Usein syynä on se, että silloin siihen on parhaiten aikaa.
Älypuhelinten käyttö myöhään illalla on kuitenkin huono tapa unen laadun kannalta. Samalla se on huono esimerkki lapsille. Unilääkäri ja dosentti Henri Tuomilehto on MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa korostanut, että vanhemmilla on vastuu näyttää lapsilleen esimerkkiä.
”Kun lapset ovat menossa nukkumaan, niin vanhemmat kaivavat kännykät esiin. Sillä näytetään esimerkkiä lapsille, että mitä ei pitäisi tehdä”, hän sanoi.
Isoja haasteita
Tuomilehto puhui Huomenta Suomen vierailunsa aikana myös unihäiriöistä. Aikuisilla unihäiriöt ovat lisääntyneet, mutta nykyään myös lapsilla on unen kanssa yhä enemmän ongelmia. Tuomilehto kuvaili haasteita isoiksi.
”Yleisellä tasolla nuoret ja koululaiset jaksavat aika huonosti”, hän kertoi.
Kesäloman jälkeen arkirytmin saaminen voi tuntua vaikealta, mutta lasten rytmin palauttaminen on unilääkärin mukaan usein helpompaa. Tämä johtuu siitä, että lasten elämässä on vähemmän häiriötekijöitä. Koulujen aloituksen kannalta on erityinen merkitys sillä, milloin herää.
”Heräämistä pitäisi säännönmukaistaa ja aikaistaa. Uni rupeaa illalla maittamaan, kun herää riittävän aikaisin”, Tuomilehto kommentoi haastattelussa.
Tietoisuus lisääntyy, mutta teot usein vielä puuttuvat
Huomenta Suomessa otettiin esiin myös keskustelu siitä, että pitäisikö koulupäivien alkaa myöhemmin. Tuomilehto kertoi uskovansa, että jos päivät alkaisivat selvästi myöhemmin, venyisivät myös illat sitä mukaan.
”Voihan sitä vaikka kello yhdeksään myöhästyttää, mutta kyllä se ratkaisu löytyy muualtakin”, unilääkäri totesi.
Tuomilehto kertoi seuranneensa uneen ja uniongelmiin liittyvää tilannetta 20 vuotta ja suunta on muuttunut paremmaksi. Hänen mukaansa on kuitenkin vielä iso työ edessä. Unilääkärin mukaan tietoisuus on lisääntynyt, mutta teot usein vielä puuttuvat.
”Harva edelleenkään pitää hyvää unta elämäntapana”, Tuomilehto sanoi.
Lähde: MTV Uutiset / Huomenta Suomi
Teksti: Miia