Kouluille tuli suositus kieltää häiritsevä puhelimen käyttö

Kuva: Pexels/ Max Fischer

Puhelimen käyttö kouluissa herättää paljon keskustelua. Osalle lapsista puhelin on koulussa välttämätön apuväline, mutta julkisessa keskustelussa muun muassa nuorisolääkäri ja opettaja ovat puoltaneet puhelimen käytön rajoituksia tai jopa kännykkäkieltoa.

Opetushallituksen mukaan puhelimen häiritsevään käyttöön tulisi kouluissa ja oppilaitoksissa puuttua, jotta opetuksen häiriöttömyys, työrauha sekä oppilaiden keskittyminen saadaan turvattua. Opetushallitus on antanut tästä myös oman suosituksen.

”Opetushallituksessa suosittelemme, että kaikki koulut ja oppilaitokset kieltäisivät puhelimen häiritsevän käytön oppitunneilla ja rajoittaisivat sen käyttöä myös välitunneilla nykylainsäädännön mukaisesti jo nyt, kun odotamme uutta tarkennettua lainsäädäntöä valmistuvaksi”, opetusneuvos ja juristi Laura Francke kertoo Opetushallituksen tiedotteessa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) valmistelee syksyllä lakiesitystä puhelimen käytön laajemmasta rajoittamisesta. Opetushallituksen tiedotteessa Francke sanoo, että monet koulut ovat jo kieltäneet puhelimen käytön ja löytäneet toimivia toimintamalleja, mutta niitä on tärkeä jakaa laajemminkin kouluissa.

Francke puhui aiheesta myös Opetushallituksen mediatilaisuudessa maanantaina 5. elokuuta. Suomen Tietotoimiston (STT) mukaan hän totesi, että perusopetuksessa, lukiossa ja ammatillisessa koulutuksessa voidaan jo nykyisten järjestyssääntöjen turvin kieltää kännykän käyttö oppitunneilla.

Opettaja tai rehtori voi myös ottaa puhelimen kokonaan pois perusopetuksessa, jos oppilas häiritsee sillä opetusta tai oppimista. Välituntien ajalta puhelimen käyttöä ei voida kieltää kokonaan.

Koulujen ikäluokat pienentyvät vuosi vuodelta

Syksyllä koulun aloittaa tai opintojaan jatkaa lähes miljoona lasta ja nuorta. Ikäluokat ovat pienentyneet vuosi vuodelta, ja Opetushallituksen arvion mukaan esimerkiksi ekaluokkalaisia on noin 54 000. Ero viiden vuoden taakse on jo iso; vuonna 2019 koulutiensä aloitti yli 60 000 ekaluokkalaista.

Yläkoulun aloittaa tänä syksynä runsaat 63 000 nuorta, kun taas lukio-opinnot alkavat yli 37 000 opiskelijalla. Lukio-opiskelijoiden määrässä on mukana myös aikuisopiskelijat. Ammatillisen perustutkinnon opinnot aloittaa noin 38 000, mutta Opetushallituksen mukaan tarkka aloittavien määrä tiedetään vasta syyskuun alussa.

Lasten ja nuorten ikäluokat ovat vuosi vuodelta pienentyneet, mikä heijastuu myös koulutuspalvelujen toteuttamiseen kunnissa. Esimerkiksi koulujen määrä on puoliintunut 2000-luvun aikana, mutta samalla niiden keskimääräinen koko on kasvanut.

”Meidän on jatkossa otettava entistä paremmin huomioon se, että isojen ja pienien kuntien koulutuksen järjestämisen mahdollisuudet ja haasteet ovat hyvin erilaisia”, Opetushallituksen pääjohtaja Minna Kelhä sanoo tiedotteessa.

”Erikokoiset kunnat tarvitsevat myös erilaisia työkaluja, tukea ja ohjausta koulutusuudistusten toimeenpanoon. Me haluamme omalta osaltamme turvata, että sivistykselliset oikeudet toteutuvat kaikille lapsille ja nuorille riippumatta kunnan koosta”, hän lisää.

Koulu ei ole muuttunut, mutta yhteiskunta ja nuorten ajankäyttö ovat

Myös Kelhä puhui Opetushallituksen mediatilaisuudessa. STT:n mukaan hän kertoi, että oppilaiden määrän muutokseen ja väestönrakenteeseen vaikuttavat muun muassa maahanmuutto, lisääntyvä kaupungistuminen ja toisaalta entisestään pienenevät pienet kunnat. Hän totesi, että perusopetuksen kouluverkko on harventunut kaikissa kuntatyypeissä ja maakunnissa.

Kelhän mukaan pienissä kunnissa painiskellaan riittävien palveluiden turvaamisen kanssa, kun taas isoja kuntia haastaa esimerkiksi segregaatio sekä huono-osaisuuden kasautuminen. Kelhä sanoi tilaisuudessa, että koulu ei ole vuosien mittaan kovin paljon muuttunut, mutta yhteiskunta sekä nuorten ajankäyttö puolestaan ovat.

”Ajankäytössä on tapahtunut todella kokonaisvaltaisia muutoksia. Nuorten lukeminen on huomattavasti vähentynyt ja digilaitteisiin käytettävä aika lisääntynyt. Myös sosiaalinen kanssakäyminen ja opintoihin käytettävä aika on vähentynyt”, hän kertoi.

Pitäisikö sinun mielestä puhelimet kieltää oppitunneilla? Entä oletko huolissasi koulujen määrän vähentymisestä ja koulujen koon kasvamisesta?

Lähde: Karjalainen / STT

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.