Perheettömästä saattaa helposti tuntua, ettei perheellinen koskaan voi kokea itseään yksinäiseksi. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Joskus vanhempi saattaa kokea syvää yksinäisyyttä, vaikka ympärillä on puoliso ja lapset arkea jakamassa. Tunne voi korostua loma-aikana, jolloin olisi enemmän aikaa tavata ystäviä.
Jotkut vanhemmat eivät koe kaipaavansa tai tarvitsevansa muita ystäviä perheensä lisäksi. Jos oma kokemus on, että perhearki tuottaa riittävästi onnellisuuden tunteita, ei toki kannata lähteä väen vängällä etsimään uusia perheen ulkopuolisia ihmissuhteita. Joskus oma kokemus voi kuitenkin olla, että vaikka perheenjäsenet ovat ympärillä arkea jakamassa, kuvioon kaipaisi mukaan myös omia ystävyyssuhteita.
Arkena on usein helpompi selittää itselleen, että on vain liian kiireinen tapaamaan muita ihmisiä, koska aika kuluu työssä ja perheen parissa. Arkisin ei aina edes välttämättä edes ehdi kiinnittää huomiota siihen, että ei tule tavattua muita ihmisiä perheenjäsenten lisäksi.
Lomalla tilanne kuitenkin on toinen. Yksinäisyyden tunne voi korostua loma-aikaan, jolloin periaatteessa olisi aikaa tavata myös muita ihmisiä kuin perheenjäseniä. Jos ei ole pitänyt yhteyttä muihin ihmisiin useaan vuoteen, vanhat tuttavuudet ovat saattaneet hiipua, eikä enää olekaan ketään, jolle voisi luontevasti soittaa ja kysyä, haluaisiko ystävä tavata.
Jos vanhempi kokee olevansa yksinäinen, kannattaa rohkeasti pyrkiä tekemään asialle jotain sen sijaan, että hyäksyy tilanteen ja kokee olonsa haikeaksi muiden viettäessä aikaa omien ystäviensä kanssa. Vanhoja ystävyyssuhteita voi alkaa pikkuhiljaa lämmittelemään tai voi pyrkiä rakentamaan kokonaan uusia.
Perhe ei korvaa ystävyyssuhteita
Joskus vanhempaa saattaa huolestuttaa, että muu perhe voi loukkaantua, jos hän viettää aikaa perheen ulkopuolisten ystäviensä kanssa. Kyseessä ei kuitenkaan ole sellainen valintatilanne, millaiseksi vanhempi asian saattaa kokea. Puoliso ja lapset ovat aivan yhtä tärkeitä ja rakkaita myös silloin, kun vanhemmalla on myös muita ystäviä.
On hyvä muistaa, että vaikka moni vanhempi kokee, että puoliso ja lapset ovat hänen parhaita ystäviään, eivät perheenjäsenet ole monessa mielessä verrattavissa perheen ulkopuolisiin ystävyyssuhteisiin. Ystävälle uskaltaa avautua myös sellaisista asioista, joista ei välttämättä halua puhua puolisolleen ja joista ei lapsille ehkä edes ole mahdollista puhua näiden iän takia.
Ystävä voi auttaa näkemään monet asiat uusilla tavoilla
Jos puolison kanssa joskus on normaaleja arkeen kuuluvia riitoja, saattaa hyvälle ystävälle puhuminen olla kullanarvoinen henkireikä, joka auttaa jaksamaan arjessa. Se voi antaa uutta perspektiiviä ja näkemystä vaikeisiin tilanteisiin ja joskus auttaa ymmärtämään paremmin myös puolison reagointia erilaisissa tilanteissa. Hyvät ihmissuhteet ovat aina suuri rikkaus, eikä niitä lähes koskaan ole liikaa. Vanhemman ei siis tarvitse hävetä, jos hänellä on tunne, että hän kaipaa elämäänsä myös muita ihmisiä perheen lisäksi.
Koetko sinä, että kaipaat perheenjäsenten lisäksi myös ystävien säännöllistä tapaamista arjessa?